Draga mama, koju boju porođajne sobe želite?

"Nakon odabira sobe, pripreme za porođaj, nakon toplog čaja i osećaja zadovoljstva zbog svega što me okruživalo u sobi, krenule su i prve jače kontrakcije..." Pročitajte iskustvo mame Hristine s porođaja u Italiji...

Moje drugo dijete, kćer Unu rodila sam u Italiji. Rođena je 22. prosinca 2014. na termin baš kao i moje prvo dijete, sin Luka.

Porođaj je počeo ujutro rano, pucanjem vodenjaka. Po prijemu u rodilište u Negraru, gdje živim, sa sestrom koja me je primila krenula sam ka porođajnim sobama. Sestra me zatim upitala koju boju sobe želim – na raspolaganju su bile u žutoj i roza boji, što je mene i muža baš iznenadilo. Odabrala sam žutu.

Nakon pripreme za porođaj, moje i njihove, nakon toplog čaja i osjećaja zadovoljstva zbog svega što me okruživalo u sobi, krenule su i prve jače kontrakcije. Još sam stajala pored kreveta, muž je naravno bio sa mnom i masirao me pri dnu leđa, kako mu je babica pokazala. To mi je puno značilo.

Kad je došao trenutak za napinjanje, sjela sam na porođajni stol. Obje babice su mi pružale riječi utjehe i davale upute da mi olakšaju sam tijek porođaja i da sve prođe u najboljem redu.

MAMA

Moja princeza rodila se vrlo brzo, svega 10 minuta sam bila na stolu. Nakon porođaja i presijecanja pupčane vrpce, odmah su mi je stavili na grudi i to je bio naš prvi kontakt.

U sobi se nalazio i stol koji se već grijao za prvo mjerenje i odijevanje mog djeteta. Odjeća se također grijala. Sestra ju je uzela nakon sat vremena, ja sam tada već ustala da nadgledam prvo uređivanje moje kćeri. Nakon toga, tata je preuzeo Unu, a ja sam ušla u kupaonicu (koja se nalazila u sklopu sobe), zajedno s jednom od babica, da se istuširam i presvučem.

Kupaonica je bila besprijekorno čista!

Nakon što smo obje bile spremne napustiti porođajnu sobu, krenule smo ka trokokrevetnim sobama gdje su bile smještene mame s bebama. Svaka soba je imala zasebnu kupaonicu koja se čistila svako jutro. Bila sam sama u sobi, što mi je puno značilo, a muž je imao pravo ulaska kad god je htio. Ostali su imali tri termina za posjete tijekom dana. U kupaonici su se nalazili ulošci za mame, a na stolcu za presvlačenje su bile i jednokratne pelene. Posteljina se mijenjala i po nekoliko puta dnevno, ako je to bilo potrebno.

Također, imala sam mogućnost izabrati svaki dan s jelovnika što sam željela za sva tri obroka, plus užina, naravno.

Eto, to je moje iskustvo porođaja u Italiji, koje je nemjerljivo po svim točkama koje sam navela, s obzirom na ono iz Hrvatske (Zadar), gdje sam rodila prvo dijete.

Mama Hristina Milić

SLIČICA

Izvor: www.yumama.com

Foto: privatna arhiva

Tagovi:

Vezano uz temu

Predstavljamo novi priručnik za roditelje 'Trudnoća i dijete'

Darujemo novi priručnik za roditelje u izdanju nakladne…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Kada je pravo vrijeme za trudnoću nakon carskog reza?

Mame koje su svoju bebu donijele na svijet…

Ta divna preobrazba - prije i poslije porođaja

Trudnoća je prekrasna stvar. To je putovanje donošenja…

Pročitajte i:

Steznik poslije porođaja – da ili ne?

Dvojite li oko toga treba li vam steznik nakon porođaja ili ne, donosimo savjete kako…

Video: porod u hrvatskom rodilištu

Mnogo je žena snimljeno kako rađaju i objavljeno na youtube-u ili nekim drugim digitalnim medijima,…

Što sve pomaže potaknuti prirodne trudove?

Budući da u rodilištima ginekolozi imaju neke svoje računice kad bi porođaj trebao započeti nakon…

Slavne mame progovorile o svom baby bluesu

Baby blues česta je pojava nakon poroda i smatra se fiziološkim stanjem. Poremećaj stvara određene…