disanje za vrijeme porođaja

Disanje tijekom porođaja

Koliko način disanja utječe na tijek porođaja, mogu li se njegovom kontrolom ublažiti porođajni bolovi i kako ga uopće naučiti kontrolirati?

Disanje je nevoljna funkcija tijela koju ono provodi spontano, bez obzira na aktivnost koju obavljamo. Naravno, disanje nije jednako u mirovanju i trčanju, tijelo automatski prilagođava disanje potrebama za kisikom. Katkad, kad smo pod stresom ili osjećamo strah, disanje postaje neujednačeno, preplitko ili preduboko, čime se remeti normalno stanje plinova u krvi. No i u takvim slučajevima tijelo tu nepravilnost "popravlja" urođenim mehanizmima.

Većina će žena na porođaju spontano prilagođavati svoje disanje određenom stadiju porođaja i sve će proći u najboljem redu. Preduvjet za takav prirodan slijed događaja jest da rodilja nije prestrašena, odnosno da je njezino tijelo prepušteno i usredotočeno samo na porođaj i trudove. To znači da je njezin psihički status dobar i da rodilja nije u stresnom stanju i obrambenom stavu; ona zapravo pušta svoje tijelo da "obavi" porođaj.

Što preporučuju stručnjaci?

Već desetljećima razni stručnjaci (liječnici, primalje, fizioterapeuti, edukatori za porođaj…) promoviraju voljno disanje kao način prevladavanja bola u porođaju. Za svaki stadij porođaja postoji način disanja pomoću kojeg se može lakše prebroditi bolnost trudova i zadržati normalni status plinova u krvi.
Bolničko okružje ženi je nepoznato, osoblje također, a razni predmeti koji se mogu vidjeti samo u bolnicama pojačavaju strah (igla, infuzija, CTG uređaj i drugi instrumenti). U toj se situaciji mnoge žene ne uspijevaju opustiti, stalno se boje sljedećeg što će im biti učinjeno, bilo bolno ili ne (vaginalni pregled, prokidanje vodenjaka, klistir, uvođenje igle u venu i slično). Zbog toga im može koristiti naučeno disanje, pomoću kojeg će se usredotočiti samo na svoje tijelo i porođaj, na trenutačni trud. Ako mislite kako se nećete moći prepustiti i opustiti u bolnici, možete uvježbavati razne načine voljnog disanja pomoću kojih ćete zadržati osjećaj kontrole i lakše prebroditi bol, strah, ukočenost i obrambene mehanizme tijela (izlučivanje adrenalina).

Više o tome kako disati u pojedinim fazama porođaja, pročitajte u ostatku teksta “Disanje tijekom porođaja” u novom rujanskom izdanju časopisa Moje dijete, 2013.

Tekst: Iva Podhorsky Štorek, vms, primalja
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Savjeti primalja zlata vrijede

Postoje pitanja o porođaju na koja žene rijetko…

Pročitajte i:

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije iz crijeva, dok ih bebe rođene na…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na porođaj, ako ste u očekivanju djeteta, dobro…

casalj pomaze kod bolova u trudovima

Kako češalj može pomoći rodilji smanjiti bolove na porodu?

Jeste li već čuli da češalj može pomoći ublažiti bolove na porodu. Da pomaže, potvrdile…

porod kod kuce

Velika internacionalna studija potvrdila: Porod kod kuće je jednako siguran kao i onaj u rodilištu!

Velika internacionalna studija pokazala je kako za rodilje bez komplikacija u trudnoći porođaj kod kuće…