„Carski rez s asistencijom majke“ – nova alternativna varijanta porođaja

„Carski rez s asistencijom majke“ naziv je za novu vrstu porođaja prvi puta izvedenog u Australiji. Razlika od uobičajenog porođaja carskim rezom uz epiduralnu anesteziju je u tome da majka kao „asistent“ sama primi bebu koju joj doktori oslobode na trbuhu te je privine sebi na prsa.

Sredinom prošle godine na taj način svoje peto dijete rodila je i prva Njemica Oxana Kaiser kako navodi njemački portal T-Online. Nakon prvog djeteta na carski i troje rođenih prirodno, Oxana je počela razmišljati kako roditi peto dijete koje je na ovaj svijet iz medicinskih razloga također moralo doći carskim rezom.
"Od rođenja moje najstarije kćeri, imala sam jedan neugodan osjećaj sumnje u to je li to zaista moje dijete. Nakon rođenja ostalo troje djece taj neugodan osjećaj nisam imala.”, izjavila je Oxana nakon porođaja i potvrdila slične osjećaje otuđenosti o kojima svjedoče mnoge majke koje su rodile na carski, posebice one koje su rodile u potpunoj anesteziji.

carski

Liječnici iz bolnice Bad Oeyenhausen u početku su oko Oxaninog prijedloga da rodi na taj alternativni način bili vrlo skeptični, no nakon što je tim ginekologa, anesteziologa i primalja sagledao sve rizike te promisilo što treba promijeniti u proceduri, ipak su pristali isprobati takvu vrstu porođaja."Osim svojevrsne nelagode, ustvari nismo imali realnih razloga da budemo skeptični. Općenito nam je važno, a i tada nam je na prvom mjestu bila sigurnost majke i djeteta.", rekao je Manfred Schmitt, šef Klinike za ženske bolesti i porode bolnici Bad Oeynhausen. Liječnicima je u tom smislu bilo bitno i da majka sebe ne ozlijedi prilikom zahvaćanja djeteta te ne inficira ranu. Zato je rodilja na ruke dobila sterilne rukavice.

Uz liječnikovu pomoć, Oxana je primila dijete i privila ga sebi na prsa. "Za mene je osjećaj bio kao i na normalnom prirodnom porođaju. U tom sam trenutku jednostavno osjećala samo sreću. Da moram ponovno roditi na carski, opet bih ovako napravila.", izjavila je zadovoljna Oxana. Šef ginekologije Schmidt također je siguran da će ovu vrstu alternativnog porođaja još puno puta u budućnosti upotrijebiti. "Majka i dijete su u odličnom stanju i to je najvažnije", rezimirao je Schmidt.

Tekst/Foto: T-Online.de
Foto: Profimedia.hr

 

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Besplatan tretman ožiljka nakon carskog reza

Iako je travanj mjesec svjesnosti o carskome rezu…

Pomoć majkama čiji je porod završio carskim rezom

Stopa carskog reza, nažalost, raste iz godine u…

Trendovi u svijetu: 7 novih pravila na porođaju

Saznajte što se u praksi promijenilo posljednjih nekoliko…

Kada je pravo vrijeme za trudnoću nakon carskog reza?

Mame koje su svoju bebu donijele na svijet…

Pročitajte i:

roditelji i beba

Dolazak bebe - vrijeme prilagodbe za roditelje

Nitko i ništa ne zbližava dvoje ljudi više od njihova djeteta. Rođenje djeteta daje dublji…

koliko slojeva tkiva se prereze kod carskog reza

VIDEO: Pogledajte koliko slojeva treba prerezati da bi se carskim rezom rodila beba

Koliko puta smo čuli taj komentar kako je nekoj ženi porod bio lagan jer je…

Jeste li imale simptome PTSP-a nakon porođaja?

U ovom je istraživanju 15,4% majki svoj porođaj procijenilo kao traumatsko iskustvo te ih je…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti, može biti dovoljan razlog da se već…