„Carski rez s asistencijom majke“ – nova alternativna varijanta porođaja

„Carski rez s asistencijom majke“ naziv je za novu vrstu porođaja prvi puta izvedenog u Australiji. Razlika od uobičajenog porođaja carskim rezom uz epiduralnu anesteziju je u tome da majka kao „asistent“ sama primi bebu koju joj doktori oslobode na trbuhu te je privine sebi na prsa.

Sredinom prošle godine na taj način svoje peto dijete rodila je i prva Njemica Oxana Kaiser kako navodi njemački portal T-Online. Nakon prvog djeteta na carski i troje rođenih prirodno, Oxana je počela razmišljati kako roditi peto dijete koje je na ovaj svijet iz medicinskih razloga također moralo doći carskim rezom.
"Od rođenja moje najstarije kćeri, imala sam jedan neugodan osjećaj sumnje u to je li to zaista moje dijete. Nakon rođenja ostalo troje djece taj neugodan osjećaj nisam imala.”, izjavila je Oxana nakon porođaja i potvrdila slične osjećaje otuđenosti o kojima svjedoče mnoge majke koje su rodile na carski, posebice one koje su rodile u potpunoj anesteziji.

carski

Liječnici iz bolnice Bad Oeyenhausen u početku su oko Oxaninog prijedloga da rodi na taj alternativni način bili vrlo skeptični, no nakon što je tim ginekologa, anesteziologa i primalja sagledao sve rizike te promisilo što treba promijeniti u proceduri, ipak su pristali isprobati takvu vrstu porođaja."Osim svojevrsne nelagode, ustvari nismo imali realnih razloga da budemo skeptični. Općenito nam je važno, a i tada nam je na prvom mjestu bila sigurnost majke i djeteta.", rekao je Manfred Schmitt, šef Klinike za ženske bolesti i porode bolnici Bad Oeynhausen. Liječnicima je u tom smislu bilo bitno i da majka sebe ne ozlijedi prilikom zahvaćanja djeteta te ne inficira ranu. Zato je rodilja na ruke dobila sterilne rukavice.

Uz liječnikovu pomoć, Oxana je primila dijete i privila ga sebi na prsa. "Za mene je osjećaj bio kao i na normalnom prirodnom porođaju. U tom sam trenutku jednostavno osjećala samo sreću. Da moram ponovno roditi na carski, opet bih ovako napravila.", izjavila je zadovoljna Oxana. Šef ginekologije Schmidt također je siguran da će ovu vrstu alternativnog porođaja još puno puta u budućnosti upotrijebiti. "Majka i dijete su u odličnom stanju i to je najvažnije", rezimirao je Schmidt.

Tekst/Foto: T-Online.de
Foto: Profimedia.hr

 

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Trendovi u svijetu: 7 novih pravila na porođaju

Saznajte što se u praksi promijenilo posljednjih nekoliko…

Kada je pravo vrijeme za trudnoću nakon carskog reza?

Mame koje su svoju bebu donijele na svijet…

Korisne vježbe nakon carskog reza

Oporavak rodilja nakon carskog reza je nešto drugačiji…

Položaj bebe na zadak

Kad se beba ugodno smjesti na zadak i…

Pročitajte i:

Prednosti kasnog podvezivanja pupkovine

Tijekom trudnoće pupkovina predstavlja vitalnu vezu majke i fetusa. Opskrbljuje fetus kisikom i hranjivim tvarima,…

Jelena Božac: Porođaj koji mi promijenio životni put

Porođaj većini žena označava životnu prekretnicu, ali rijetko kad im promijeni karijeru. Preplavljenost osjećajima sigurnosti…

Moje dvije (potpuno različite) priče s poroda

Zahvaljujemo čitateljici na ustupljenom intimnom iskustvu dvaju poroda koje će pomoći mnogim ženama uvidjeti koliko…

Pojačano znojenje nakon porođaja?

Tijekom šest tjedana babinja primijetit ćete pojačano znojenje i navale vrućine. To je također prirodan…