priprema za porođaj

6 savjeta kako se pripremiti za porođaj i babinje

Nakon što se organizirate i sve pripremite na vrijeme, lakše i opuštenije ćete čekati termin porođaja

1. Pripremite zalihe

Budući da nećete biti u stanju neposredno prije porođaja i nakon njega nositi teške stvari, pripremite si zalihe osnovnih namirnica i pića. Najbolje je odabrati staklenke i proizvode koji imaju višemjesečni rok trajanja koje ćete kasnije moći kombinirati sa svježim namirnicama kako biste pripremili kompletan obrok. Kako biste si olakšali život nakon porođaja, već sada možete zamrzavati ekstra porcije hrane koje ćete u vrijeme babinja, trenucima dojenja i spavanja samo odmrznuti i zagrijati.

2. Organizirajte si pomoć

Već sada razgovarajte s partnerom, prijateljicom, majkom ili svekrvom o vremenu nakon porođaja. Jer u prvim danima niti biste trebali kuhati, niti spremati, niti odlaziti u trgovinu, već se odmarati i brinuti oko djeteta. I otac bi trebao uživati u tom vremenu. Ako tata može uzeti slobodne dane to bi bilo super. Svakako će vam dobro doći još jedna dodatna osoba koja može pomoći.

3. Zbrinite djecu i kućne ljubimce na vrijeme

Imate li starije dijete ili kućne ljubimce, pobrinite se da su zbrinuti dok ste u rodilištu. Možda ih može pričuvati baka ili prijateljica.

4. Pripremite važne telefonske brojeve

Kako bi sve išlo glatko kad krenu trudovi, pripremite listu svih telefonskih brojeva koje trebate nazvati i postavite ih blizu telefona. Zapišite brojeve telefona vašeg liječnika, rodilišta, zatim brojeve vaše logistike koja će čuvati djecu i ljubimce.

5. Pripremite torbu za rodilište

Naravno da ćete pripremiti torbu za rodilište na vrijeme. Ovdje možete pronaći popis što ponijeti. Budući da svako rodilište ima svoja pravila, raspitajte se što smijete i morate ponijeti u vaše rodilište kad trudovi krenu.

6. Provjerite opremu za bebu

Nekoliko tjedana prije porođaja provjerite jeste li nabavili sve što vam je potrebno za bebu i sebe nakon porođaja. Provjerite robicu, sve za njegu bebe i povijanje (kozmetika, kreme, pelene), sve za dojenje ili pripremu bočice (grudnjaci, bočica, ad. mlijeko), opremu za spavanje i boravak djeteta tijekom dana (posteljina, ležaljka, autosjedalica). Nema smisla da suprug dok rađate ili oboje za vrijeme babinja trčite po trgovinama ili ljekarnama i tražite stvari koje ste lako mogli pripremiti.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Riječko rodilište jedino u našoj zemlji dozvoljava pratnju na carskom rezu

Prenosimo razgovor koji je novilist.hr vodio s dr Teom Štimac koja je izjavila da nakon…

Slijepa majka uz pomoć tehnologije vidjela svoju bebu odmah po rođenju

Kathy Beitz od djetinjstva ima teško oštećen vid. Kad je rodila prvo dijete nije ga…

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije iz crijeva, dok ih bebe rođene na…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na porođaj, ako ste u očekivanju djeteta, dobro…