5 mitova o pucanju vodenjaka

Može li se dogoditi bilo gdje? Hoće li biti mnogo vode? Boli li?... Puno je pitanja koja muče buduće mame, a koja se tiču ovog pokazatelja da je porođaj počeo. Ipak, nije sve baš kao na filmu...

Poznate su vam scene iz filmova u kojima porođaji obavezno počinju pucanjem vodenjaka i jurnjavom u rodilište, međutim, to je rijetko slučaj u stvarnom životu. Normalno je da ste zabrinuti ako je ovo vaša prva trudnoća, a mi vam donosimo nekoliko najčešćih mitova o pucanju vodenjaku.

1. Ne postoji upozorenje da će doći do pucanja

Još jedna situacija koju smo imali prilike vidjeti na malim ekranima – trudnici usred kupovine ili na poslu puca vodenjak, ostavljajući je skroz zbunjenu i iznenađenu. Iako se ne može točno reći kada će vodenjak pući, do njegovog pucanja najčešće dolazi tijekom porođaja – kada već neko vrijeme imate kontrakcije. Ako vaš vodenjak pukne dok porođaj još uvijek nije krenuo, obično ćete imati neke upozoravajuće znakove kao što su blage kontrakcije koje liče na malo jače menstrualne bolove, a nekada čak i bol u leđima. Ipak, nijedna trudnoća ni porođaj nisu isti i ne mogu se uspoređivati do kraja.

2. Osjetit ćete kada vodenjak pukne

Možda ćete osjetiti, a možda i ne. Možda ćete osjetiti nalet plodove vode, curenje ili imati osjećaj da ste se upiškili. Možete doživjeti sve od navedenog, a možda i ništa. Zapravo, može biti teže i nego što ste zamislili otkriti da je vodenjak pukao. Vaginalni sekret se pojačava pred kraj trudnoće, a sluzavi čep može ispasti kako grlić maternice počne sazrijeva. Sve to se može lako pomiješati s plodovom vodom, odnosno pucanjem vodenjaka.

3. Porođaj počinje istog trenutka

Ako vam je pukao vodenjak, ne znači da je i porođaj počeo. Kontrakcije mogu početi tek za nekoliko sati i trajati po više od 12 sati. Jedna od 10 žena doživi pucanje vodenjaka nekoliko sati prije porođaja. Koliko ćete čekati ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su bebina pozicija, kao i kakva je procedura u vašem rodilištu. Mnoge žene nemaju strpljenja i žele ubrzati kontrakcije, ali trudite se da ne poduzimate ništa riskantno i čuvajte energiju za ono što tek dolazi.

4. Vodenjak ne može pući prerano

Nažalost, ovo nije istina. Oko 10 posto žena doživi prijevremenu rupturu fetalne membrane (PROM) prije nego što počne porođaj. U većini slučajeva se događa blizu samog termina porođaja. Simptomi prijevremene rupture su nagli izljev plodove vode i nastavak curenja tekućine. Ginekolog tada provjerava osjeća li rodilja kontrakcije, ima li vaginalno krvarenje, je li imala seksualni odnos u zadnje vrijeme ili ima povišenu temperaturu.

5. Vi možete potaknuti pucanje vodenjaka

Pred sam kraj trudnoće, trudnice postaju nervozne i nestrpljive da se što prije porode. Na internetu se mogu pronaći razne prirodne metode pomoću kojih se porođaj može ubrzati, ali ipak ni znanstvenici nisu sasvim sigurni što je ključno što natjera bebu da baš u određenom trenutku poželi izaći, tako da ako ste imale seksualni odnos ili jele ljutu hranu malo prije nego što su počeli trudovi, ne znači da su upravo te stvari krivci. Vjerojatno je u pitanju slučajnost, tako da je ovo samo još jedan mit.

Tekst: yumama.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Moje dvije (potpuno različite) priče s poroda

Zahvaljujemo čitateljici na ustupljenom intimnom iskustvu dvaju poroda…

VIDEO: Plesala dok joj nije pukao vodenjak

Nježno njihanje kukovima u vrijeme termina porođaja, pomaže…

Pročitajte i:

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti, može biti dovoljan razlog da se već…

masaža međice

Masaža međice može spriječiti potrebu za epiziotomijom

Šansa da dođe do pucanja odnosno razdora međice prilikom porođaja može se smanjiti masažom međice.…

Moj porod u inozemstvu: Ne pamtim bol, sjećam se jednostavnosti rađanja

Uvijek pomalo sa sjetom čitamo priče iz rodilišta drugih europskih zemalja (ne privatnih!) koji imaju…

trbuh nakon poroda

Može li se nakon poroda trojčeka trbuh vratiti na staro?

Iznijeti trudnoću s trojčekima i roditi troje zdrave djece nevjerojatan je poduhvat i uspjeh ove…