Što utječe na izbor anestezije u slučaju carskoga reza i može li se unaprijed dogovoriti spinalna, tj. lokalna anestezija?

Trudovi su za zahuktali i bliži se trenutak kad ćete se konačno sresti s bebom. Dolazite u rodilište i iz opravdanog razloga (veličine ploda, uske zdjelice, neobičnog položaja djeteta...) završavate na operacijskom stolu i carskom rezu. A željeli ste prirodni porođaj. Ipak, sada je sve krenulo u drugom smjeru i morate odlučiti - spinalna ili opća anestezija?

Žene bi u većini slučajeva voljele vidjeti svoju bebu čim se rodi i zbog toga bi željele biti budne tijekom carskog reza. No, "čuti" operaciju nije baš ugodno pa su trudnice u dilemi. Što utječe na izbor anestezije u slučaju carskoga reza i može li se unaprijed dogovoriti spinalna, tj. lokalna anestezija?

Kakva anestezija i kada?

Ako se počne s vaginalnim porođajem, ali pritom nastanu neke nepredviđene komplikacije, i u interesu majke ili djeteta porođaj se mora završiti operativno, tada žena nema mogućnost izbora jer se dijete treba poroditi u što kraćem vremenu. Tada se daje opća anestezija jer spinalnaanestezija iz tehničkih razloga zahtijeva više vremena.

Druga je situacija ako opstetričar prije početka porođaja procijeni da je zbog određenog razloga trudnoću najbolje završiti carskim rezom. Tada se trudnica preoperativno obradi (učine se laboratorijske pretrage i EKG) i hospitalizira s namjerom da se u dogovoreno vrijeme napravi carski rez. Tada govorimo o tzv. hladnom carskom rezu jer se on radi prema dogovoru, prije početka trudova. U tom slučaju trudnici se obično ponudi mogućnost odabira vrste anestezije.

Najčešći izbor

Najčešće se radi opća anestezija pri kojoj žena nije budna. Ako se zahvat radi u spinalnoj analgeziji, trudnica ništa ne osjeća, niti vidi što se radi, ali je budna i nije zakinuta za prvi pogled na svoju bebu.

Tekst: Mr. sc. dr. Renata Obrad-Sabljak, spec. ginekologije i opstetricije

Foto: Thinkstock