U vašoj obitelji postoji sličnost u načinu rađanja? I mama i baka imale su brze porođaje pa se sada i vi pitate hoće li i vas snaći jedan “ubrzani” porođaj?

Dugo se smatralo da porođaj kod prvorotkinje traje otprilike 12 do 16 sati, a kod višerotkinja 8 do 12. Danas, kad je ginekologija napredovala i kada više gotovo ništa ne prepuštamo slučaju, prvi porođaj traje otprilike 13 sati, a kod žena koje su već rodile, negdje oko 8 sati.

Usprkos svim teorijama, ne znamo pouzdano kad će porođaj točno početi, a kada završiti. Naravno da je sve vrlo individualno, a genetika uvijek u tome može imati svoj udjel. Katkad porođaj traje nešto dulje od očekivanog, ali ako traje predugo, majke najčešće na kraju porode carskim rezom.

Što ako ću roditi prebrzo?

Zaista je istina da jedan mali broj žena rađa i brže nego što se očekuje. Većina bi žena takvu mamu nazvale "sretnicom". No, ako promislite nije ugodno naći se u situaciji da morate roditi na putu do rađaonice. Ali i tada u većini slučajeva sve prolazi u redu i bez ikakvih posljedica. U takvim situacijama najbitnije je da netko prihvati bebu kako ne bi u nešto udarila i podveže pupčanu vrpcu.

Podijelite svoj strah s ginekologom

Ako strahujete od takvog porođaja, to morate podijeliti sa svojim ginekologom koji će vas najbolje savjetovati. Ako je ušće "zrelo", može vas se i naručiti na inducirani porođaj i ništa ne prepustiti slučaju. U protivnom, ključno je u terminu ne udaljavati se puno od rađaonice u kojoj ćete rađati i na prvi "signal" krenuti prema rađaonici. Ipak, ne treba se zabrinjavati. Nema pravila po kojem rodilja rađa kao i njezina majka ili baka.

Tekst: Mr. sc. dr. Renata Obrad-Sabljak, spec. ginekologije i opstetricije

Foto: Thinkstock