Ako dijete još ne pokazuje želju za izlaskom i termin je već prošao, možda ćete biti zbunjeni i zabrinuti. Hoće li sve proći u najboljem redu i kada će više krenuti, pitate se. Nemate razloga za brigu, jer se kao normalan termin porođaja tolerira svaki porođaj koji se dogodi između 38. odnosno 42. tjedna. Tolerira se dva, a nekad čak i do tri tjedna kašnjenja s porođajem nakon što je prošao termin.

Ono što će se sada malo promijeniti su nešto učestaliji pregledi koji su potrebni kako biste bili sigurni da je s djetetom sve u redu i da još ne treba inducirati porođaj (umjetno potaknuti trudove). Ako vaša beba još nije zauzela najbolji položaj glavicom prema izlazu, možda to uskoro učini. Katkad se to dogodi na sam dan porođaja. Kad se bebina glavica smjesti u zdjelicu, njezini pokreti više neće biti tako intenzivni jer više neće imati mjesta za micanje.

Katkad ni liječnici ne znaju reći kad će krenuti?

Ne očekujte da vam liječnici točno kažu kad ćete roditi. Postoje određeni pokazatelji, ali oni nisu uvijek pouzdani. Kod nekih žena istanjivanje i otvaranje grlića može postupno trajati tjednima prije porođaja, a kod nekih se to može dogoditi u nekoliko sati. Istraživanja su također pokazala da je većina poslijeterminskih trudnoća zapravo bila terminska. Naime, za sve se žene uzima isto pravilo računanja tremina porođaja od prvog dana posljednje mjesečnice plus 40 tjedana. Takvo je pravilo jer se ne može znati kad se točno dogodilo začeće. Trenutak začeća je kod svake žene drugačiji ovisno o nizu faktora koje je nemoguće točno znati čak i ako žena zna kad je imala odnos.

Prateći stanje posteljice i djeteta na učestalim pregledima, liječnik će najbolje procijeniti treba li umjetno izazvati trudove i potaknuti porođaj, što znači da ćete se ovih posljednjih dana prilično izmučiti dolaženjem na preglede. No, to ne može trajati predugo. Budite strpljivi i čekajte. Uskoro počinje!

O mogućim znakovima da se porođaj približava te kako ga prirodno potaknuti, više čitajte u tekstovima:

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock