Što je rodilja manje uplašena i napeta i može birati položaj koji joj je ugodniji, bol će biti manja

Zdrava rodilja, dobro pripremljena za porođaj, trebala bi sama izabrati najpogodniji položaj tijekom porođaja. To je vrlo važno jer izravno utječe na njezino pozitivno iskustvo - spoznaju da je sposobna kontrolirati vlastite postupke tijekom porođaja, očuvati nadzor nad stanjem i opustiti se.

Lopta je odlična za fazu otvaranja

Rodilje jako vole loptu. Ona je udobnija od ležanja u krevetu. Na lopti rodilje lakše podnose bol, pritisak na leđa je minimalan. Leđa su slobodna te partner može rodilju pridržavati i masirati joj leđa. Porođaj u uspravnom sjedećem položaju bolje napreduje, a lopta također pruža rodilji osjećaj aktivnog sudjelovanja u porođaju. Pri tome rodilja ne mora činiti ništa posebno - samo mora sjediti uspravno i kružiti zdjelicom u smjeru kazaljke na satu i obratno ili se lagano njihati, skakutati i slobodno kretati po lopti. Za to se vrijeme mišići zdjelice vježbaju i pripremaju za porođaj.

Nisu svi položaji jednako primjereni svim fazama porođaja. Najčešće žene same osjećaju koji su položaji primjereni za pojedinu fazu i primjenjuju ih ako je moguće. Položaj pri porođaju znači kompletnu fizičku aktivnost rodilje, držanje koje zauzima od prvih trudova pa do dolaska djeteta na svijet. Neke žene još danas intuitivno zauzimaju položaje koji su im ugodni pri porođaju, a druge trebaju pomoć i savjet primalje i porodničara.

Svaka žena tijekom porođaja ima izrazitu potrebu za dodirom, za držanjem za ruku, koja se u fazi istiskivanja još povećava. Bilo da je riječ o osjećajnom tapšanju ili zagrljaju, dodir prenosi brigu, suosjećanje i ohrabrenje.

Različiti položaji omogućuju osjećaj kontrole kod rodilje

Zauzimanje različitih položaja tijekom porođaja neće porođaj učiniti samo lakšim, manje bolnim, nego će omogućiti i aktivnu ulogu rodilje. Znanje o porođajnim položajima i priprema u trudnoći pomaže rodiljama da tijekom porođaja upotrijebe svoje vlastite instinkte, sposobnosti i moć te na taj način osjete potpun doživljaj porođaja.

Bol pri porođaju nije ugodna i svakako je treba prevladati. Što su rodilje manje uplašene i napete, bol će biti manja i lakše će je podnijeti. Važno je naučiti sve o porođaju, upoznati svoje tijelo i osjete te znati kako to priopćiti onima koji pomažu pri porođaju. Prag boli u ljudi je različit, a isto tako i spremnost da prožive i izdrže bol. Ako rodilje misle da bol mogu podnijeti i na druge načine osim lijekovima, preporučuje se to i učiniti. Bol u tijelu normalan je povratni mehanizam koji regulira normalni tijek porođaja.

Tekst: Erika Spirić, vms, primalja, Opća bolnica Varaždin; predsjednica Vijeća Hrvatske Komore primalja

Foto: Thinkstock