Dok jedne trudnice iz dana u dan odbrojavaju dane do porođaja i strepe kako će se sve završiti, druge jedva čekaju upoznati bebu...

Način na koji se žene bore sa strahom od porođaja znatno ovisi o njihovoj osobnosti i karakteru. Prema opažanjima porodničara i psihologa, dijele se u tri skupine.

Prva skupina trudnica jednostavno pokušava zaobići strah. Te se žene tijekom trudnoće tješe argumentima da je porođaj uobičajena stvar i da će to sigurno nekako preživjeti. Planirano izbjegavaju priljev informacija. Rodilje tog tipa na kraju često zaskoči stvaran tijek porođaja.

Druga skupina žena odabire sasvim suprotnu taktiku. Žele unaprijed znati sve što im se tijekom porođaja može dogoditi i žele znati moguće opcije. Skupljaju informacije iz svih dostupnih izvora, a način svog porođaja shvaćaju kao pitanje vlastitog izbora.

Treća skupina žena pokušava se pomiriti sa strahom od porođaja tako da se odmah povjeri u ruke suvremene medicine, koja mnoga pitanja rješava bez izravnog odlučivanja rodilje − jednostavno tako da odgovornost za porođaj i njegovo aktivno vođenje preuzmu na sebe liječnici i njihova tehnika.

Čija taktika je najbolja?

Potrebno je reći da je najučinkovitiji i najmudriji način za prevladavanje straha od porođaja onaj koji odabire druga skupina žena, među ostalim i zato što je porođaj u današnje vrijeme za veliku većinu žena koje još nisu rodile potpuna nepoznanica.

Prije je bilo normalno roditi kod kuće, pa su tako mlade djevojke skupljale vrijedna iskustva prilikom porođaja svojih rođakinja ili prijateljica. Već dulje vrijeme porođaj nije dio svakodnevnog života u zajednici, tj. vlastitom domu, barem ne u većini zemalja.

Dakle, ispada da je jedna od presudnih stvari za manji strah od porođaja dobra priprema.

Tekst: Branka Čačković

Foto: Thinkstock