Prilikom vaginalnog porođaja uobičajena je epiziotomija, mali rez koji se radi neposredno prije rođenja djeteta radi proširenja vaginalnog otvora. Nakon porođaja, mjesto se epiziotomije šiva. Cijeljenje traje nekoliko dana do tjedana. Šavovi se spontano apsorbiraju. Sama rana može biti bolna i osjetljiva. Kako bi se postupak cijeljenja ubrzao, veoma je važna pravilna higijena. To podrazumijeva pranje šamponima za intimnu njegu s blago kiselim pH koji ne isušuju, nego ostavljaju “blago sluzav film”.

Njega intimnog područja

Kod pranja je preporučljivo izbjegavati izravan mlaz tuša. Nakon pranja lagano isprati, nježno obrisati po mogućnosti pamučnom krpom i namazati antiseptičnom kremom. Veoma je važna redovita promjena uložaka, čime se sprečava nastanak infekcije i smanjuje vlažnost rane.Zbog cijeljenja rana nije preporučljivo dugotrajno sjedenje na tvrdoj podlozi kao ni pretjerana tjelesna aktivnost. Potrebno je naglasiti da je mogućnost infekcije velika zbog blizine otvora debelog crijeva, pa je veoma važan smjer brisanja toaletnim papirom nakon stolice. Pravilan je način sprijeda prema natrag. Time se sprečava širenje infekcije od rektuma prema vagini. Idealno bi bilo nakon svake se stolice oprati šamponom za intimnu njegu.

Regulirajte stolicu

Kod obavljanja velike nužde potrebno je izbjegavati napinjanje. Gotovo je nemoguće da se prilikom nužde otvore šavovi, no napinjanje može izazvati hemoroide ili pogoršati postojeće. Zato je jako važno regulirati stolicu, što se može postići umjerenim kretanjem te uzimanjem dovoljne količine tekućine i lako probavljive hrane.

Kada potražiti savjet liječnika:

  • Temperatura tijela 37-38 Celzijevih stupnjeva traje dulje od jednog dana.
  • Jarko crveno i obilno krvarenje nakon četvrtog dana poslije porođaja ili veliki ugrušci krvi u iscjetku.
  • Iscjedak ima vrlo neugodan miris. Normalan iscjedak trebao bi imati miris poput onoga kada imate normalnu mjesečnicu.
  • Bol u donjem dijelu abdomena i nakon nekoliko prvih dana nakon porođaja.
  • Znakovi infekcije (crvenilo, toplina, otjecanje, gnojni iscjedak) na mjestu reza.

Ožiljci nakon carskog reza

Ako ste imali carski rez, ožiljku na trbuhu trebat će od 4 do 6 tjedana da zacijeli. Rana od carskog reza može prilično boljeti kada prestane djelovanje anestezije. U tom se slučaju preporučuje uzeti analgetik. Dok rana ne zacijeli, bitno je izbjegavati sve veće fizičke napore.

Tuširanje je dopušteno nakon skidanja zavoja. Pranje tekućim sapunima koji sadrže bakar i cink preporučljivo je zbog njihova antiseptičnog djelovanja. Nakon pranja jako je važno temeljito posušiti ranu pamučnom krpom, a kod vlažnih ožiljaka i sušilom za kosu s udaljenosti od 20 cm, te potom namazati antiseptičnom kremom. Postupak se ponavlja ujutro i navečer, a traje do završetka cijeljenja. Kako bi izbjegli iritaciju ožiljka, praktično je nositi dublje pamučne gaćice.

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije Poliklinika Manola, Zagreb

Foto: Profimedia