Većina nas promatra porođaj kao događaj za koji nema jamstva da će proteći prema određenom scenariju. Dok se neke žene trude ugrubo predvidjeti tijek svojega porođaja izrađujući plan porođaja, mnoge se u tom slučaju prepuštaju u ruke sudbini, sreći, Bogu i, naravno, liječnicima. No, iako zaista nema jamstva da će se porođaj uspješno odviti, na neke stvari trudnica ipak može sama utjecati.

Osim psihičke stabilnosti koju treba njegovati, puno se može napraviti jačanjem fizičke spremnosti tijela za porođaj jer ono je najvažniji ženin suradnik kad trudovi počnu. Kako se najbolje fizički pripremiti za porođaj?

Tijelo u formi

Kretanje je život. Tu poznatu frazu često smo skloni zanemariti, a pogotovo to čine trudnice jer mnoge svoje trudnoću doživljavaju poput bolesti pa se i ništa ne usuđuju raditi. Iako trudnoća jest drugo stanje, ono je ujedno i prirodno stanje za ženin organizam. Za vrijeme trudnoće ono također traži aktivnost kao sastavni dio zdravog načina života.

Kod fizički aktivne trudnice poboljšava se cirkulacija što i djetetu donosi više kisika i hranjivih tvari. Također se odavno zna da fizička aktivnost pomaže u borbi sa stresom jer se za vrijeme aktivnosti u tijelu luče endorfini, hormoni zadovoljstva i sreće.

Prigodna i zdrava fizička aktivnost za trudnice obuhvaća sve aktivnosti koje nisu iscrpljujuće, nagle ili previše zahtjevne. U tom smislu ističu se šetanje, plivanje, joga, seks i, naravno, odmor.

Šetanje je praktično jer možete se šetati gotovo svaki dan i time poticati cirkulaciju i udisati svjež zrak.

Plivanje ima isto fizičko djelovanje, no uz to će vam olakšati napetost kralježnice i omogućiti kontakt s djetetom s kojim dijelite isti vodeni medij.

Joga je izvrsna jer je smirena, a opet potiče rad mišića i cirkulaciju. Može donijeti olakšanje napetoj kralježnici, no ujedno vam pruža prigodu da se mentalno opustite te uspostavite komunikaciju s djetetom putem vizualizacije. Zamišljajte svoje dijete kako raste, razvija se ili se, primjerice, smiješi u vašem trbuhu dok vi duboko dišete i donosite mu kisik. Sjedenje po turski i čučeći položaj pritom pospješit će širenje kostiju zdjelice.

Seks je također prirodan i u trudnoći. Naime, osim što je emotivno važan za ženu, za vrijeme orgazma u ženinu tijelu luči se oksitocin, hormon ljubavi kako ga je nazvao Michel Odent, svjetski poznati ginekolog-porodničar. Taj je hormon ključan voditelj procesa porođaja i utječe na učinkovitost trudova. Imate li seksualne odnose tijekom trudnoće, tijelo će se na taj način pripremati na proizvodnju tog važnog hormona. Ne treba se bojati da lučenje tog hormona može izazvati preuranjeni porođaj ili spontani pobačaj. Količina oksitocina koja se pri porođaju luči višestruko je veća nego za vrijeme orgazma. Ipak, postoje li neki problemi, obavezno se posavjetujte s vašim ginekologom.

Odmor i san također su važni načini kako tijelo dobiva snagu. U trudnoći se trudite dobro naspavati.

Rad na mišićima zdjelice

Trudove i grčenje maternice žena ne može svjesno kontrolirati, ali mišićima zdjelice može se naučiti svjesno upravljati. O tome koliko je žena sposobna to činiti, ovisi hoće li poticati ili usporavati otvaranje ušća maternice te tijekom trudova pomagati ili odmagati djetetu u prolasku kroz porođajni kanal.

Sposobnost svjesnog opuštanja mišića u vrijeme trudova korisna je vještina koja može pospješiti tijek porođaja. Naime, tijekom porođaja maternica se grči kako bi se otvorila i istisnula dijete prema porođajnom kanalu. Napinje li rodilja mišiće zdjelice, što može činiti iz straha, ometat će maternicu i prirodan tijek porođaja, zbog napetosti mišića osjećat će više boli koja međutim, u slučaju opuštanja, može biti svedena na minimum. Zato je važno prije porođaja istrenirati vještinu opuštanja. Možda vam tečaj za trudnice u tome može pomoći.

Vježbajte i kod kuće. Odaberite vrijeme kada vas nitko neće ometati. Lezite najbolje na bok jer bi vam ležanje na leđima moglo biti nelagodno. Uključite ugodnu glazbu i dišite ravnomjerno i duboko. Udahnite polagano na nos i polako izdišite na usta. Usredotočite se na disanje, što će vam pomoći da opustite “glavu” i ne mislite o nebitnim stvarima. Dok dišete, razmišljajte o pojedinim dijelovima svojega tijela i redom ih opuštajte. Zamislite kako vaše tijelo otpušta svu napetost i postaje lagano i lepršavo.

Priprema tkiva međice

Cilj joj je postići što veću elastičnost tkiva. Što je tkivo elastičnije, tijelo će proći s manje porođajnih trauma i brže se oporaviti.

Kako i kada početi s pripremom?

Oko 36. tjedna žena može polako početi s masažom međice. Za to vam je potrebno bademovo ili maslinovo ulje. Ulje je potrebno nanijeti na kažiprst i srednji prst te njima mazati vanjski dio ulaza u rodnicu i zatim polako ulaziti i kružnim pokretima širiti unutarnji dio ulaza u rodnicu prema anusu. Ne morate ulaziti preduboko, dovoljno je ući za debljinu dva prsta. Masaža međice vam ne smije biti nelagodna. Sve do malo preko ruba granice ugode koristit će vam za širenje i elastičnost.

Kegelove vježbe za kontrolu mišića zdjelice

ZAŠTO Vježbajući Kegelove vježbe, žena može naučiti osjećati mišiće zdjelice, upravljati njima te ih svjesno opuštati (vrlo važno tijekom porođaja). Vježbate li ih tijekom trudnoće, održavat ćete tonus mišića zdjelice, što će biti i svojevrsna profilaksa pojave inkontinencije ili hemoroida koji se često pojavljuju kod trudnica ili žena koje su tek rodile.

GDJE Vježbe se sastoje u tome da žena svjesno kontrahira mišiće oko mokraćne cijevi, mišiće rodnice, međice i anusa.

KAKO Razne su varijante i tempa u kojima možete vježbati. Širenje kontrakcije od mokraćne cijevi prema anusu i obratno, zatim kontrakcije prstena rodnice. Možete vježbati u brzom tempu tako da brzo kontrahirate i opuštate mišiće ili u sporom tempu tako da fazu kontrakcije i opuštenosti zadržite po nekoliko sekundi.

KADA Ove vježbe možete vježbati kad god se sjetite, kad perete posuđe, gledate film, vozite se u tramvaju... Nitko vas ne vidi i ne zna da vježbate, što će vas zabavljati, možda ćete osjetiti i lagano uzbuđenje. Bez brige, korist od ovih vježbi puno je važnija.

Foto: Profimedia