Bebina osjetila dodira, sluha ili pokreta dovoljno su razvijena već u maminom trbuhu što omogućuje komunikaciju i stimulaciju bebe prije rođenja

Dovoljno je ultrazvukom pogledati mamin trbuh i vidjet ćemo dijete u realnom okruženju kako se giba, kako spava, sisa prstić, smije se ili štuca. Na osnovu upravo tih slika, liječnici su otkrili puno novih informacija o ponašanju nerođenog djeteta te shvatili koliko podražaji i pokušaji komunikacije tijekom trudnoće mogu pozitivno utjecati na plod.

Danas je poznato da mozak ploda u majčinom trbuhu oko 30. tjedna trudnoće ima maksimalan broj živčanih stanica. Nakon tog trenutka živčane stanice počinju lagano odumirati ako se ne koriste. Taj proces je prirodan, ali zaustavlja se ili usporava ako postoji podražaj mozga koji živce organizira i potiče na stvaranje aktivnih neuronskih mreža. U tome smislu za dijete je koristan svaki podražaj koji pruža okolina, zvukovi majčinog tijela (kucanje srca, rad želuca), vanjski zvukovi (glasovi, glazba), vibracije, njihanje dok se mama kreće, fizički podražaj dodirom trbuha.

Mnogi nabrojani podražaji događaju se spontano kroz svakodnevnu aktivnost majke, no čini se da upravo količina podražaja u zadnjem tromjesečju ima velik utjecaj na djetetov aktivniji boravak u trbuhu, bržu i lakšu prilagodbu na vanjski svijet nakon porođaja te brži razvoj nakon rođenja.

Kako i u kojem mjesecu stimulirati razvoj osjetila bebe u trbuhu?

Rani razvoj osjeta dodira

Aktivnost i razvoj osjeta pokreta i ravnoteže

Beba u trbuhu sluša zvukove majčina tijela

Bebin osjet vida i okusa razvija se u 7. mjesecu trudnoće

Kada stimulirati bebu u trbuhu?

Prednosti prenatalne komunikacije za bebe

  • Rađaju se fiziološki zrelija i naprednija

  • Lakše se prilagođavaju na život izvan trbuha

  • Rjeđe obolijevaju

  • Poslije porođaja manje plaču, bolje jedu i spavaju

  • Mame duže doje takve mališane

  • Fizički se brže razvijaju

  • U pravilu djeca imaju viši IQ

  • Kasnije imaju razvijenije jezične sposobnosti, pokazuju sklonost prema glazbi ili općenito umjetnosti

Kako komunicirati s djetetom u trbuhu?

  • Kad je dijete u fazi budnosti, možete mu pričati o svemu što vam se događa, pričati mu priče, učiti ga slova, recitirati pjesme, pjevati mu uspavanke, slušati audiopriče ili glazbu koja vama pričinja ugodu.

  • Iskoristite bilo koji dio dana, odlazak u trgovinu, pripremu hrane, obiteljsku večeru i opisujte što radite. Pričajte gdje se nalazite, kamo ste krenuli, koji se sve zvukovi čuju, što vidite oko sebe i sl.

  • Sve što govorite, opisujte kratkim i jasnim rečenicama. Primjerice čuje se zvono na vratima: "Stigao je tata", mama se umiva: "Teče voda", svira glazba: "Mama pleše i pjeva", "Mama reže kruh", "Radi televizor", "Zvoni telefon", "Kipi čaj" i sl.