Pokreti bebe u vašem trbuhu

Vaša beba također ima svoj raspored događanja u trbuhu. Ovisno o tjednu trudnoće, pomaci i pokreti će mijenjati intenzitet

Ako se u bilo kojem razdoblju trudnoće pokreti vaše bebe prorijede, posavjetujte se s liječnikom. Naravno, beba u maminu trbuhu nije stalno u pokretu. Kao i njena mama, katkad se želi odmoriti i spavati. To obično nije duže od 40 minuta, iako se može činiti i duže. Evo što možete očekivati kako beba raste.

Od 20. do 24. tjedna

Sada ćete možda po prvi puta osjetiti bebine pokrete. Kako tjedni prolaze, bebina se aktivnost povećava. Odsad pa nadalje, sljedećih deset tjedana, vaša će beba biti vrlo "zaposlena", a vi ćete osjećati njeno udaranje nožicama, ručicama i njezino prevrtanje.

Od 24. do 28. tjedna

Vašu bebu može mučiti štucavica. To objašnjava trzaje koje možda povremeno osjećate. Amnionska vreća sada sadrži oko 750 mililitara tekućine koja omogućuje vašoj bebi da se slobodno giba. Premda već neko vrijeme može čuti vanjske zvukove, u ovom razdoblju možda zamijetite kako povremeno poskoči na određeni zvuk.

Oko 29. tjedna

Vaša beba sada počinje raditi manje i definiranije pokrete, budući da u vašoj maternici ima sve manje mjesta.

Oko 32. tjedna

Pokreti vaše bebe dostižu vrhunac aktivnosti i kako postaje sve jača i veća, osjećat ćete njene učestalije i drukčije pokrete.

Oko 36. tjedna

Vaša beba vjerojatno zauzima svoj konačni položaj, obično glavicom prema dolje, osobito ako je ovo vaša prva trudnoća, dok joj mišići vaše maternice i abdomena pomažu da ostane u tom položaju. Pokreti koje ćete najčešće osjećati jesu udarci njenih ručica i nožica te možda pokoji bolan udarac u rebra. Ako ste već rodili, vaši trbušni mišići vjerojatno su nešto slabiji, stoga vaša beba možda mijenja položaje, pa može čak i ostati u uspravnom položaju sve do termina porođaja.

Od 36. do 40. tjedna

Vaša je beba sve veća i njena su okretanja rjeđa. Ako je sisala palac i "izgubila" ga, možete osjetiti brze, strelovite pokrete dok miče glavicom lijevo-desno pokušavajući ga pronaći. Tijekom posljednja dva tjedna trudnoće bebini će se pokreti vjerojatno usporiti, a brzina njenog rasta malo se smanjiti. Nema razloga za brigu, to je potpuno normalno.

Noćne aktivnosti

Neka istraživanja pokazala su da su nerođene bebe najaktivnije između 21 i 1 sat u noći te da je uzrok tomu promjena razine šećera u krvi. Bebe mogu i reagirati na njima neobične zvukove i dodire, pa čak i nožicom "zveknuti" vašeg partnera ako ste se našli u pretijesnom zagrljaju s njim.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Primalje – zaštitnice žena

U cijelom svijetu se 5. svibnja obilježava Međunarodni…

Stres u trudnoći - manji dotok krvi do bebe

Kakav točno utjecaj naše negativne emocije i stres…

Prenatalne glazbene radionice za trudnice

Želite li naučiti kako bebi pružiti podršku u…

Trudnoća sa šalabahterom u ruci

Trudnoća donosi strahove, to je tako, ipak odjednom…

Pročitajte i:

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u trbuhu, a kad postanu učestaliji, prava je…

Sve što buduće majke trebaju znati na jednom mjestu

Učlanite se u dm babybonus program za trudnice i preuzmite paket za trudnice

VIDEO: Fascinantan video o trudnoći iz bebine perspektive

Bok mama, ovo je bio prvi dan koji smo proveli zajedno, ali ti ni ne…