kilogrami u trudnoci

Koliko kilograma se smijem udebljati? Ovisno s kojom težinom krećete u trudnoću…

U trudnoći svaka će žena dobiti na težini. Ali ne samo da će u tijelu rasti novi život i beba, već je tu i posteljica kao novi organ koji raste, plodova voda te nove količine krvi koja se stvara u ženinu krvotoku za opskrbu djeteta. Prosječno će žene dobiti od 10 do 16 kg, a taj broj kilograma ovisi o težini neposredno prije trudnoće i visini...

U prva 3 mjeseca trudnoće postoji samo blaga tendencija povećanja težine, odnosno žena neće dobiti više od 1,5 kg. Ako povraćate ili vam je mučno pa ne možete jesti, čak možete izgubiti kilograme. Vaši kukovi već u toj ranoj fazi postati širi, omogućavajući zdjelici da se dovoljno proširi za porođaj. U drugom tromjesečju trudnoće već ćete dobiti značajniju težinu jer vaše dijete u tom razdoblju više raste. Najviše biste mogli dobiti u posljednjim tjednima prije termina jer se beba tada najviše deblja.

Zdrav i normalan porast kilograma tijekom 9 mjeseci je oko 10 do 16, ovisno o prethodnoj težini i visini. Računa se da od 4. mjeseca dobivate oko 300 g, a od 7. mjeseca 500 g tjedno. Pritom je mnogo važnija ujednačena krivulja rasta težine od samog broja kilograma. Zbog toga će vas liječnik na svakom pregledu izvagati.

kilogrami u trudnoci

BMI koji ste imali prije trudnoće i kilogrami koje se preporučuje dobiti:

Nizak (pothranjenost) – ispod 19 preporučuje se dobiti od 12,5 do 18 kg
Normalan (idealna težina) - od 19,8 do 26 preporučuje se dobiti od 11,5 do 16 kg
Visok (prekomjerna tjelesna masa) - 26 do 29 preporučuje se dobiti od 7 do 11, 5
Jako visok (pretilost) – iznad 29 preporučuje se ne dobiti više od 6 kg

Rizici prekomjernog i premalog dobitka na težini u trudnoći

Manjak: U slučaju nedovoljnog povećanja tjelesne težine ili prekomjerne težine, može postojati rizik od preuranjenog porođaja. Vaše se dijete može roditi kao nedonošče, a time i sa lošijom startnom pozicijom. Postoji i rizik za vas jer imate povećan rizik od anemije. Ako već prije trudnoće imate BMI manji od 18, trebali biste obratiti posebnu pozornost na uravnoteženu prehranu. Dijeta ili vitka linija sada nisu tema kojom biste se trebali baviti.

Višak: Pretilost povećava rizik od visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa i, u najgorem slučaju, preeklampsije. Osim toga, kod prekomjerne težine porod može biti teži. No, sve to nije razlog da biste sada u trudnoći pomišljali na dijetu. Jedete li manje, također uzimate i manje hranjivih sastojaka što znači da će biti manje za dijete i vas. Umjesto toga, trebali biste obratiti pozornost na zdravu prehranu tijekom trudnoće. Ako redovito odlazite na preglede i provjeravate svoju težinu, ne možete pogriješiti. I zapamtite: Trudnice moraju jesti za dvoje, ali ne dvostruko više. Ako ste i dalje zabrinuti zbog svoje težine, trebali biste razgovarati s liječnikom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije iz crijeva, dok ih bebe rođene na…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na porođaj, ako ste u očekivanju djeteta, dobro…

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…