758b0bc35324b9a9503e4afbc7f5755duniqueidcmcimage1

VIDEO: Razvoj bebe u pojedinim mjesecima trudnoće

Nakon oplodnje iz samo dvije male stanice tijekom 10 mjeseci trudnoće razvit će se mali čovjek. Zanimljive informacije o razvoju bebe iz mjeseca u mjesec možete saznati i u video prikazima

Za roditelje je to vrhunac jedne večeri, za dijete početak njegova postojanja – spajanjem spermija i jajašca nastaje novi život. Na tom apsolutnom početku oplođeni zametak velik je 0,12 milimetara. A ipak je u njegovim nasljednim osobinama već određeno hoće li biti curica ili dečko, hoće li imati smeđe oči na mamu ili kovrčavu kosu na tatu. Nakon četiri sata zametak u tijelu žene počinje se dijeliti – na točno dvije jednake stanice. I to se tako nastavlja, stanice se neprekidno dijele.

Pet dana ta gomila stanica, koja se u međuvremenu poprilično zaoblila, putuje kroz jajovod do maternice. Kada onamo stigne, počinje se usađivati u sluznicu maternice. Sada je veličine glavice pribadače. Nekoliko dana kasnije test trudnoće može pokazati da je beba na putu.

Liječnici, doduše, drugačije računaju vrijeme: govore da je beba sada stara četiri tjedna, iako je do oplodnje došlo tek prije četrnaest dana. Njihovo računanje počinje s prvim danom posljednje menstruacije.

Drugi mjesec (od 5. do 8. tjedna trudnoće): srce kuca

Na majčin se krvotok spajaju djetetove krvne žile koje su se u međuvremenu razvile. Polako se već može primijetiti da u vama raste mali čovjek. U petom tjednu vašoj bebi počinje kucati srce, a ruke i noge se naziru poput malih pupoljaka. Nekoliko dana kasnije beba u vama već može okrenuti glavicu.

Krajem drugog mjeseca razvijeni su svi organi i sustavi organa. Beba se sada pomiče dosta jasno. Prsni joj se koš ritmično nadima i spušta, kao da diše. Može se istezati i protezati.

Za razvoj vašeg djeteta micanje je važno. Osjetilna iskustva koja pritom stječe utječu na razvoj njegova mozga.

Krajem drugog mjeseca beba je velika oko 2 cm, a teška oko 10 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 2. MJESECU!

Treći mjesec (od 9. do 12. tjedna trudnoće): prvi veliki osjećaji

Od desetog tjedna vaša je beba u stanju osjetiti podražaje na svojoj koži. Njezina jetra počinje proizvoditi žuč. Krajem trećeg mjeseca beba već pije plodnu vodu i ponovno je izlučuje. Ovim se pokretima pri gutanju uvježbavaju pluća i bubrezi.

I kora velikog mozga počinje rasti. Ona će kasnije biti ono područje mozga za koje znanstvenici kažu da je upravo u njemu locirana čovjekova osobnost.

Beba sudjeluje u vašem životu. Ona osjeća uzbuđenje, sreću ili stres. Uplašite li se, adrenalin će dospjeti u krv te i kod bebe izazvati lupanje srca.

Krajem trećeg mjeseca beba je velika oko 7 cm i teži oko 65 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 3. MJESECU!

Četvrti mjesec (od 13. do 16. tjedna trudnoće): intenzivna prekobacivanja

Sada je u vašem trbuhu turbulentno. Živčani putevi u bebinom tijelu tako su se široko umrežili da se beba može okretati, lebdjeti i čak se prekobacivati. Dijete još ima puno mjesta i u svojim eskapadama tek lagano dodiruje stijenke maternice. Unatoč tome neke trudnice te nježne pokrete osjećaju već oko 15. tjedna. Lagano se pomiču i djetetove očne jabučice, ali očni su kapci još čvrsto zatvoreni.

Krajem četvrtog mjeseca beba je velika oko 16 cm i teži oko 250 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 4. MJESECU!

Peti mjesec (od 17. do 20. tjedna trudnoće): mali sladokusac

Beba sada još samo mora rasti i naporno vježbati za vanjski život. Primjerice uvježbavati svoja osjetila: prvo osjetilo koje se budi jest osjetilo okusa. U 20. tjednu trudnoće beba u ustima ima deset puta više okusnih papila nego što će ih imati nakon poroda. Voli sve što je slatko. Znanstvenici su opazili da nerođena djeca oduševljeno piju plodnu vodu ako je ona obogaćena zaslađenom otopinom.

I uši djeteta primaju podražaje. Doduše u početku čuje samo vaše otkucaje srca, šumove u probavi i glas.

Krajem petog mjeseca beba je velika oko 25 cm i teži oko 400 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 5. MJESECU!

Šesti mjesec (od 21. do 24. tjedna trudnoće): prva štucavica

Uz malo sreće na ultrazvučnim pregledima oko 20. tjedna trudnoće možete promatrati kako beba siše palac. Možda se i igra s pupkovinom – njezini refleksi u rukama već sada funkcioniraju. Zanima se za svoje tijelo, ručicama prelazi preko lica, napipava ruke i noge. Pokreti su joj sve brži.

Vaša beba može osjetiti bolove, povremeno se zagrcne plodnom vodom i dobije štucavicu – što vi osjećate kao nježno gurkanje kroz trbušnu stijenku.

Krajem šestog mjeseca beba je velika oko 30 cm i teži između 600 i 700 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 6. MJESECU!

Sedmi mjesec (od 25. do 28. tjedna trudnoće): znatiželja prema svijetu

Beba lagano počinje usmjeravati svoja osjetila prema vanjskom svijetu. Sada upija podražaje izvana: prometnu buku, glasove drugih ljudi, glazbu. I razvija sklonosti, naprimjer prema klasičnoj glazbi.

Sada su oči putem živčanih puteva već povezane s korom velikog mozga. Oko 26. tjedna dijete prvi put otvara očne kapke. Iako do njega dopire tek jedan posto dnevnoga svjetla, dijete je osjetljivo na svjetlo. Radoznalo gleda u jednom smjeru kada se na vašem trbuhu drži jak i točkast izvor svjetlosti – naprimjer džepna svjetiljka.

I uči se uživati. Liječnici su preko ultrazvuka promatrali kako se dječacima ukruti ud ako cuclaju palac.

Krajem sedmog mjeseca beba je velika između 35 i 37 cm i teži između 1000 i 1200 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 7. MJESECU!

Osmi mjesec (Od 29. do 32. tjedna trudnoće): nježni osjećaji

Umirujuća misao: da vaše dijete sada dođe na svijet moglo bi, zahvaljujući medicinskoj pomoći, preživjeti. Doduše, taj bi prerani početak života još bio poprilično problematičan: razvoj pluća morao bi biti potpomognut lijekovima, beba bi bila podložna infekcijama i morala bi se hraniti putem infuzije.

Bebino tijelo je sada prekriveno sićušnim paperjem (lanugo) koje se zajedno s takozvanim ”sirnim premazom” brine da plodna voda ne omekša kožu.

Beba je sve budnija i reagira na dodire izvana. Osjeti kada nježno položite ruku na svoj trbuh ili kada ga vaš partner nježno pritišće prstom. Možda beba ”odgovara”, uzvraća gurkanje ili se iznutra ugnijezdi na ono mjesto gdje je vaša ruka.

Krajem osmog mjeseca beba je velika između 40 i 42 cm i teži između 1700 i 2000 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 8. MJESECU!

Deveti mjesec (od 33. do 36 tjedna trudnoće): posljednji trening prije starta

Posljednje pripreme za porod su u tijeku, beba vježba za ”pravi” život. U trbuhu joj je dosta usko, zato se jedva može okrenuti.

Sada svakodnevno proguta i do tri litre plodne vode i time uvježbava želudac, crijevo i mjehur. Često cucla palac i snažno se koprca, pri čemu joj stijenke maternice masiraju kožu. I sve češće otvara svoje očne kapke.

Krajem devetog mjeseca beba je velika oko 46 cm i teži između 2500 i 3000 g.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 9. MJESECU!

Deseti mjesec (od 37. do 40. tjedna trudnoće): svijete, dolazim!

Da bi se pripremila za temperaturna kolebanja koja je očekuju, beba treba potkožno masno tkivo. Ono se nakuplja u posljednjim tjednima.

Svi organi su ”spremni za rad”, čak su se razvili i osnovni dijelovi mozga: preko stotinu milijardi moždanih stanica čekaju da ih se ”nahrani”. To se velikim dijelom događa putem iskustava koja dijete stječe nakon poroda. Pamćenje funkcionira već u majčinu trbuhu: znanstvenici su otkrili da će beba u trbuhu zapamtiti pjesmu koju majka sluša tijekom trudnoće, primjerice u trenucima odmora, i uz istu tu pjesmu puno se lakše smirivati i nakon što se rodi.

Nakon 40 tjedana beba napušta njoj poznatu sredinu. Sada joj je od koristi ono što je uvježbavala: uživa u vašem poznatom glasu, sisa vaše mlijeko i raduje se što je zaštićena u vašem naručju.

POGLEDAJTE VIDEO RAZVOJA U 10. MJESECU!

Komentari

Pročitajte i:

Beautiful pregnant woman sitting on a couch against snowflakes, Image: 216087760, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Trudnoća i blagdani

Bliži se sezona uživanja u raznim delicijama, slatkim kolačićima i predbožićnim tulumima. No, ako ste…

Pregnant Woman Practicing Yoga, Image: 262551594, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Kako se mijenja tijelo za vrijeme trudnoće?

Tjelesne promjene u trudnoći lako prouzroče prekomjerno opterećenje bilo kojeg tjelesnog segmenta

'I worry about not living to see his 30s': One of Britain's oldest mothers admits having a three-year-old is a 'handful'... but she has no regrets about giving birth at 53..One of Britain's oldest ever naturally conceiving mothers says she has no regrets about keeping her baby...Debbie Hughes hit the headlines when she fell pregnant with son, Kyle, in 2010 when she was 53...Now aged 57, she says having a toddler is challenging but she wouldn't want her life to be any different...He's four in June, he's a handful but he's lovely,' she said ..'He's younger than my two granddaughters who are five and six so he's their uncle but they will grow up more like cousins.'..On how she copes as an older mother, Debbie, from Daventry, Northamptonshire, said: 'I act younger and feel younger, I keep myself trim. ..'There's no downside, to me it's no different. I have been a mum since 1979 so I never had an empty nest. Just when I think they are growing up I've had another one as I have massive age gaps between them all. It's normal for me.' ..The latest figures from the Office of National Statistics show that more women than ever are having babies later in life in order to focus on their education and careers. ..The statistics show that double the number of women are now having babies over the age of 35 than they were in 1990, despite it being the time when fertility is said to plummet...The number of over-50s giving birth has more than doubled in the past five years, with three children every week in Britain born to a mother in this age group...Debbie, a jewellery assistant, said she had no plans to become a mother again when she fell pregnant at 53 with her then partner Paul Clarke, 47, a heavy goods vehicle driver, as she had been on the Pill...At the time, she already had two sons Mark, 26, and Brandon, 11. She also had a daughter, Hayley, who died tragically just a week before her 18th birthday...Debbie is also grandmother to Mark's daughters - Lydia, now five, and Nicole, no, Image: 232061423, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany, Italy and United Kingdom Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News

Kolika bi trebala biti pauza između trudnoća?

Roditelji koji žele da između njihove djece bude što manja razlika možda bi trebali odustati…

Capture

Nacrtane čari trećeg tromjesečja

Line Severinsen, ilustratorica i mama dvoje djece iz Bergena u Norveškoj, napravila je niz jednostavnih,…