Trudnoća nije bolest i, ako se sve odvija bez komplikacija, nema razloga za prestanak tjelesne aktivnosti i bavljenja sportom

U prvom tromjesečju trudnoće morate ipak malo usporiti i potruditi se da ne opterećujete tijelo, morate postati svjesni činjenice da u vama raste novi život koji je krhak.


U drugom tromjesečju buduća majka navikava se na sve veći trbuh, pomalo je zbog trbuha nespretna, ali trudnoća je sigurnija i stabilnija.


U kasnijim fazama trudnoće aktivnosti valja birati pažljivije jer je žena manje pokretna u području trupa, teže održava ravnotežu i teže diše. Znači, važno je umjereno i primjereno bavljenje sportom.




Preporučeni sportovi za trudnice




HODANJE – walkingom ili sportskim hodanjem trenirate izdržljivost. To je sport kojim se bez problema možete baviti sve do kraja trudnoće. Ima preventivno djelovanje protiv niskog tlaka, pomaže kod oticanja nogu, a pozitivan učinak ima i boravak na svježem zraku koji može olakšati trudničku mučninu.



TJELOVJEŽBA U PRIRODI pogodna je za zdrave aktivne trudnice. Može se izvoditi od proljeća do jeseni u parkovima, ispod krošnji drveća. Rade se kombinacije brzog hodanja, vježbi jačanja i učvršćivanja, istezanje i pravilno disanje. Tu je također velika prednost u boravku na svježem zraku, a ako već imate starije dijete, možete ga povesti sa sobom da i ono vježba s vama.



BODY AND MIND obuhvaća jogu, pilates, tai-chi te ostale aktivnosti usmjerene na relaksaciju tijela i duše. Njima se mogu baviti i osobe koje se ne bave sportom. Većina tih sportova, osim klasičnih satova vježbanja, nudi i posebne treninge namijenjene trudnicama. Samo provjerite ima li u vašem gradu ili mjestu netko tko organizira tečaj ili vam može prilagoditi uobičajeni program koji drži. Zahvaljujući jogi žena može dublje proživljavati svoju trudnoću, uspostaviti vezu s bebom još prije rođenja, uvježbati pravilno držanje tijela, naučiti svjesno upotrebljavati mišiće zdjeličnog dna te meditirati i pravilno disati, što poslije može iskoristiti za vrijeme porođaja.





PLIVANJE – zbog opasnosti od infekcije bazen birajte prema načinu na koji se brinu za vodu u njemu i prema tome koliko ste inače skloni vaginalnim infekcijama ili upali mjehura. Najbolji su bazeni namijenjeni upravo plivanju trudnica ili majki s bebama, no takvih baš nema mnogo. Odlični su i tečajevi vježbanja u vodi prilagođeni trudnicama.



PLES ZA TRUDNICE – najpogodniji je trbušni ples, koji je i sjajna priprema za porođaj. To je nezahtjevno, opuštajuće vježbanje tijekom kojeg buduće majke jačaju trbušne i leđne mišiće te uče ravnomjerno i pravilno disati. Trudnice su vrlo opuštene i većinu beba ritmični pokreti zdjelice za vrijeme plesa neobično umiruju.



VJEŽBANJE NA LOPTI više je istezanje i lagano ljuljanje s jedne na drugu stranu. Pritom se jačaju mišići, a istodobno se trudnica rješava napetosti u području zdjelice i trupa. Može se izvoditi i za vrijeme porođaja jer ublažava trudove i pomaže bebi kod rotacije i pravilnog spuštanja u porođajni kanal.



Više o općim pravilima za bavljenje sportom u trudnoći pročitajte u:


Sport u trudnoći - Kako se ponašati?





Tekst: Branka Čačković


Foto: Thinkstock