Redovite kontrole i pregledi na vrijeme mogu otkriti eventualni poremećaj u zdravlju majke i bebe

Kada mjesečnica kasni, prvi test koji žena treba obaviti jest test na trudnoću. To može biti test krvi (beta HCG) u ambulantama ili test urina koji se može obaviti i kod kuće. Ako je pozitivan, takav test međutim ne isključuje moguće poteškoće pa je najsigurnija dijagnoza trudnoće uz pomoć ultrazvuka kod liječnika.

Prvi pregled

Ako trudnica ne pati od mučnine, povraćanja, nadutosti, bolova i ne postoje objektivni znaci ranih komplikacija trudnoće kao što su krvarenje ili vaginalni iscjedak te nisu postojali problemi pri zanošenju, prethodnoj trudnoći ili porođaju, operativni zahvati, bolesti ginekoloških organa i slično, prvi bi pregled trebalo obaviti između 8. i 12. tjedna trudnoće.

Naime, na osnovi anamneze i trenutačnog kliničkog nalaza može se otkriti rizična trudnoća. Takvih trudnoća ima svega oko 15 posto, no veoma je važno da budu na vrijeme otkrivene. Stoga na prvom pregledu liječnik porazgovara s trudnicom o tome koje je bolesti imala tijekom života, bolestima u njezinoj obitelji i obitelji partnera te eventualnim poteškoćama u prethodnim trudnoćama, zatrudnjivanju i ginekološkim problemima. Zatim se mjeri visina i težina trudnice, obavlja se ginekološki i ultrazvučni pregled, uzima se Papa-obrisak, određuje stupanj čistoće, ako je potrebno uzima se bakteriološki obrisak te napravi kompletna krvna slika, određuje krvna grupa i Rh-faktor te izmjeri razina glukoze u krvi. Također se napravi test senzibilizacije, analiza urina sa sedimentom te po potrebi kompletna urinokultura i ispitivanje razine antitijela na rubeolu. Ako trudnica spada u rizičnu skupinu, napravi joj se i test na hepatitis, sifilis i AIDS.

Važnost redovitih kontrola Kontrola trudnoće nije samo nadzor rasta djeteta. Svaku novu promjenu koju opazi, svako pitanje ili dvojbu koja se pojavi, trudnica bi trebala prenijeti svojem ginekologu te zatražiti njegovo mišljenje i savjet.

Takva kontinuirana suradnja s liječnikom osigurava ženi smirenost koja joj je veoma važna i trebala bi biti prisutna svaki put kad se vraća s pregleda, pa i u slučaju kad trudnoća ne protječe idealno. Pozitivno stanje duha i dobro zdravlje trudnice važan je preduvjet za pravilan rast i razvoj djeteta, dok prekomjerni stres i briga mogu negativno utjecati na psihičko stanje i razvoj bebe.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock