Seks u trudnoći

Ako trudnoća teče bez problema i trudnica je raspoložena i želi odnose, nema razloga za suzdržavanje od intimnih druženja s partnerom

Važno je da vrijeme trudnoće iskoristite kako biste svoju vezu dodatno učvrstili, lakše se pripremili za porođaj i razdoblje koje slijedi nakon toga, a koje obično donesi umor, neispavanost, smanjenu energiju, zbunjenost, nesigurnost i nedostatak strpljenja i tolerancije.

Bliskost partnera pozitivno utječe i na njihovu vezu i na djetetov razvoj. I zato se nemojte bojati, nego i dalje uživajte u vašoj intimi.

1. tromjesečje

Liječnici često znaju upozoriti parove da pripaze na intenzitet seksualnih odnosa u prvome tromjesečju trudnoće. To je vrijeme kada općenito ne treba pretjerivati ni s kakvim fizičkim aktivnostima, pa tako ni sa seksualnim. Ne ustručavajte se pitati svojega ginekologa o tome koliko se često preporučuje imati odnos i postoje li neke zabrane što se tiče položaja ili vaše trudnoće.

Ako vas uhvate mučnine, umor, slabost ili loše raspoloženje, vjerojatno vam neće biti do odnosa. Bit će dana kad ćete poželjeti biti sasvim sami, kao i onih kad će vam zagrljaj biti potrebniji nego ikada.

 

2. tromjesečje

U ovom razdoblju trudnoća se stabilizira i žena postaje opuštenija. Završile su emotivne bure vezane uz spoznaju da ste trudni i sve dolazi u ravnotežu. Veselite se prvim bebinim pokretima, trbuščić polako raste. Ne bojte se da ćete ozlijediti dijete tijekom seksualnog odnosa. Ono leži na sigurnom u maternici, okruženo plodovom vodom i anatomski je posve nemoguće da penis dođe u djetetovu blizinu.

U ovom razdoblju trudnoće ženi se zna povećati libido i ona postaje seksualno aktivnija što je partnerima ugodno iznenađenje.

 

3. tromjesečje
Sa sve većim trbuhom mnogi položaji su teže ostvarivi, pa je i užitak nešto manji. No, ako imate neke omiljene položaje koji vam i dalje odgovaraju, a trudnoća je i dalje bez ikakvih komplikacija, nemate se razloga suzdržavati od seksa. Ako vam seks više ne pruža užitak i ne možete se opustiti, radije se prepustite maženju i grljenju s partnerom.

Možda ste imali prigodu čuti da seks potiče trudove. Istina je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin koji grlić maternice čini mekšim te ga priprema na trudove, ali ta je količina toliko mala da ne potiče preuranjene trudove. Ako je beba već nije krenula na put, tada seks može ubrzati otvaranje i sam porođaj.

 

Ne želim seks! Ako jedan od partnera ne želi seks ili osjeća strah da ne ozlijedi dijete, to svakako utječe na libido. Katkad se trudnice srame zbog svog izgleda ili kilograma. Neka vam utjeha budu vaše grudi koje su se povećale i koje će partneru sigurno prve upasti u oči, a možda mu se dopadnu i vaši bujni bokovi. Uživajte u vlastitom tijelu i vjerujte da će u njemu uživati i vaš partner.

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

samozadovoljavanje u trudnoći

Seksualni užitak u trudnoći i kad partner nije pri ruci!

Seksualno zadovoljstvo u trudnoći još uvijek je pomalo…

Većina muškaraca trbuh trudnice smatra erotičnim

U kasnijem razdoblju trudnoće kad trbuh poraste, mnoge…

osjećaj krivnje u trudnoći

6 razloga za grižnju savjesti u trudnoći

Svaka buduća mama želi sve najbolje za svoje…

seks u trudnoći

Može li seks u trudnoći naškoditi djetetu?

Kad riječ o ovoj temi uvijek vlada određena…

Pročitajte i:

selidba u trudnoci

Selidba u prvom tromjesečju trudnoće povezuje se s visokim rizikom od preuranjenog porođaja

Kad saznamo da nam stiže beba, posebice ako je prva, obično počnemo razmišljati o životnom…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

Prehrana od 6. do 9. mjeseca trudnoće

Ušli ste u zadnja tri mjeseca u kojima će se mnogo toga događati. Sada beba…

Pripremni trudovi - što me to steže?

Pravi trudovi su duži i mnogo ujednačeniji, te isto tako, i bolniji od Braxton Hicksovih.…