Odmor u planinama može također biti dobar izbor. No, ako ste trudni, postoje neka ograničenja kad je riječ o planinama

Osjećate se dobro, nemate problema i redovito vježbate. Jedini problem koji vas muči su ljetne vrućine zbog koji se radije odlučujete za odmor u planinama.



U principu nema problema no ipak postoje određena ograničenja za trudnice u planinama. Visinske promjene, tlak i sunce mogu vam prouzročiti nelagodu i izazvati određene poteškoće.



Kako se trudnice trebaju ponašati na planini?


Rekreativne, lagane šetnje uvijek su dobrodošle tijekom uredne trudnoće, a s planinarenjem treba pripaziti. Najbolje je takvu rekreaciju ipak planirati nakon što se oporavite od porođaja i ako vam dijete ne “ukrade” previše vremena. Nekoliko je razloga za oprez:



  • Promjene koje se u tijelu događaju u trudnoći zahvaćaju i mišićnokoštani sustav. Sve veća tjelesna težina počinje opterećivati zglobove pri određenim aktivnostima, a pod utjecajem progesterona zglobovi postaju nestabilniji. Time se ozljede mogu lakše dogoditi ako planinarite.



  • U trudnoći raste količina cirkulirajuće krvi, što opterećuje trudničino srce. Povećava se frekvencija srca za 10 do 15 otkucaja koje tada prosječno otkucava 80 do 85 puta u minuti. Promjene doživljava i dišni sustav, uglavnom zbog pritiska maternice na ošit.



  • U svakom slučaju ne preporučuje se planinariti na visine iznad 2500 metara zbog razrijeđenog zraka i tlaka.



  • Tijekom prvih tjedana trudnoće valja izbjegavati preveliko zagrijavanje organizma, pa tako ni izlaganje suncu u većoj mjeri nije dopušteno.



  • Ne zaboravite unositi dovoljno tekućine tijekom vježbanja i rekreativnog planinarenja i nikad nemojte vježbati na prazan želudac jer morate osigurati dovoljno energije prije nego što je počnete intenzivnije trošiti.



  • Prestanite se baviti tjelesnom aktivnošću ako dobijete glavobolju, osjetite bol u trbuhu, srce vam počne pojačano lupati i ostanete "bez zraka".



No, ništa se od toga ne bi trebalo dogoditi ako svoje lagane šetnje prekidate i puno se odmarate i sjedite. Neka i vaš ginekolog bude upoznat s vašim aktivnostima i slijedite njegove preporuke koje će se mijenjati ovisno o napredovanju trudnoće i vašem zdravstvenom stanju.



Tekst: Mr. sc. dr. Renata Obrad-Sabljak, spec. ginekologije i opstetricije


Foto: Thinkstock