Kegelove vježbe mogu se izvoditi gotovo u svakoj situaciji bilo da ste kod kuće i nešto radite u kuhinji ili odmarate ležeći. Dakle moguće ih je izvoditi u raznim položajima kad vam je zgodno i kad ih se sjetite.

Procedura vježbanja

  • Čvrsto stegnite mišiće oko vagine i anusa i tako ih držite osam do deset sekundi (u početku može i kraće), a zatim ih polako otpuštajte.
  • Postupno povećavajte broj napinjanja i otpuštanja mišića dok ne uspijete izvesti tri puta po deset do dvanaest stezanja mišića na dan.
  • Povremeno kombinirajte ovo sporo izvođenje vježbe s tri brza ponavljanja (brzo brojite do deset ili dvanaest).

Kegelove vježbe učvršćuju mišiće vaginalnog područja

Kegelove vježbe moguće je prakticirati tijekom cijele trudnoće i nakon porođaja. Cilj je vježbi učvrstiti mišiće vaginalnog područja i područja međice jer njihovo osnaživanje olakšava porođaj, a dosljedno vježbanje može vam vrlo vjerojatno pomoći da izbjegnete razdor međice i epiziotomiju.

Osim toga, ova vam vježba pomaže i da se brže oporavite nakon porođaja jer sprečava inkontinenciju, a spolne odnose čini još ugodnijima. Prednost je ovih vježbi da se mogu izvoditi bilo kada bez posebnih priprema i uvjeta, pa tako, na primjer, nitko neće ni primijetiti da ih izvodite čekajući da stignete na red na blagajni ili da vas ginekolog primi na pregled.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock