Većina beba zauzme najpogodniji položaj za rađanje, položaj glavom, između 36. i 38. tjedna trudnoće. U tom razdoblju unutar maternice polako ponestaje prostora za lako okretanje i možda će i vaša beba trebati mali poticaj da zauzme položaj glavicom prema dolje. Što možete sami pokušati kod kuće?

Šećer potiče na aktivnost

Bebe su aktivnije kad majka jede slatko. Pojedite slađe voće (suhu marelicu, smokvu) ili popijte voćni sok i lezite na lijevi bok tako da vam kukovi budu u višem položaju u odnosu prema stopalima.

Tko to tamo svijetli?

Bebe kroz trbuh mogu vidjeti jače izvore svjetlosti. Snop svjetlosti baterije usmjerite na sredinu trbuha i polako ga spuštajte od pupka prema dolje do pubičnog predjela. Ako se dijete zainteresira za svjetlost, moglo bi se okrenuti.

Tko to tamo svira?

Pustite ugodnu glazbu na slušalice koje ćete postaviti na donji dio trbuha. Ne pretjerujte sa jačinom zvuka. Možda se beba približi izvoru glazbe. Glazbenu terapiju ponavljajte 6-8 minuta više puta na dan.

Ugodna masaža

Lijevi dlan postavite na dno trbuha, a desni točno iznad lijevog. Dlanove pomičite po desnoj strani trbuha u smjeru kazaljke na satu i kružite oko cijele površine trbuha.

Vježba na leđima

Pripremite prostirku za vježbanje i jastučiće ili smotane ručnike koji će služiti kao potpora. Tri puta na dan po 15 minuta vježbajte sljedeću vježbu: lezite na leđa u blizini zida i stopala namjestite visoko na zid te oslanjajući se na njih pridignite kukove. Ruke opustite svaku na svojoj strani. Ispod leđa podmetnite jastučić. Neka kukovi budu na višem položaju od ramena. Umjesto zida možete uzeti i stolac na koji ćete podignuti noge, a ispod zdjelice podstaviti jastučić te zatim podići zdjelicu do maksimalno kosog položaja. Potom se vratite u početni položaj.

Kao alternativa ovoj vježbi jest položaj na koljenima, sa stražnjicom visoko u zraku, a glavom i prsima na podu. Ruke su opuštene pokraj glave.

Obrnuti 'most'

Lezite na leđa na prostirku za vježbanje. Ispod leđa postavite tvrđi manji jastučić u obliku role ili smotani ručnik. Pokušajte istodobno podići ruke i noge, a da tijelo pritom dospije u položaj obrnutog "mosta".

Premještanje s boka na bok

Lezite na desni bok i zadržite taj položaj 10 minuta. Promijenite ga tako da prvo legnete na leđa, a zatim zauzmete položaj na lijevom boku. Na njemu također ostanite ležati deset minuta. Premještanje s boka na bok ponovite šest puta za redom. Dijete ne voli ovakve vježbe pa će se možda okrenuti. Katkad se to okretanje dogodi noću pa i ne znate da se okrenulo.

Vizualizacija

Za majku je važno da opusti napetost u donjem dijelu maternice kako bi se dijete lakše okrenulo. U tu svrhu može se probati s akupresurom ili jednostavnijim tehnikama opuštanja i vizualizacije. Redovito vizualizirajte kako se vaša beba glavicom okreće prema donjem dijelu trbuha i smješta se u pravilan položaj za lakši porođaj. Zamišljajte kako to čini veselo i kako uživa u novom položaju.

Kombinirajte vizualizaciju sa svakodnevnim šetnjama od 20-ak minuta.

Čarobni štapići divljeg pelina

Radi se o alternativnoj kineskoj tehnici koja se bazira na stimuliranju akupunkturnih točaka na nožnim prstima toplinom koja dolazi iz zapaljenih štapića pelina. Štapići razvijaju veliku toplinu i intenzivan miris. Zapaljeni vrh postavite što bliže vanjskoj strani oba mala nožna prsta tako da je toplina usmjerena na područje iznad nokta. Nekoliko minuta nakon toga trebali biste osjetiti bebine pokrete koji će postati sve intenzivniji. Povećat će se učinak sile teže koja će privući bebinu glavicu (najteži dio tijela) prema zdjelici.

Ovom se metodom preporučuje koristiti prije spavanja između 34. i 36. tjedna trudnoće. Bebi će trebati više sati da se okrene i odgovarat će joj vaš ležeći položaj. Tretman se prakticira svaku večer dok se beba ne okrene. Uspješnost ove metode je oko 70 posto. Štapići se mogu nabaviti u biljnim ljekarnama.

Evo još nekoliko prijedloga kako potaknuti bebu da se okrene na glavicu u pravi položaj za porođaj. Pomoći vam mogu i vježbe!

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia