Dvije najčešće poteškoće koje ometaju san trudnice pred kraj trudnoće su žgaravica i učestalo mokrenje. Kako si olakšati?

Žgaravica


S ovom se neugodnom pojavom susreće zaista velik broj trudnica. I dalje su glavni krivci hormoni koji opuštaju mišiće, pritom i mišiće vrata želuca koji inače sprečava da želučani sok dospije u jednjak. Kad su mišići opušteni, kiselina se vraća u jednjak i izaziva žgaravicu. Osim toga, svoj doprinos žgaravici daje i maternica koja raste i pritišće unutarnje organe odozdo.



Što napraviti kako za ugodnije spavanje?


Pripazite na prehranu. Odrecite se masnih i začinjenih jela, čokolade, kave i crnog čaja, osobito u drugom dijelu dana. Češće jedite manje obroke. Prednost dajte jogurtima, svježem kravljem siru, orašastim plodovima i suhom voću.


Za bademe stve već čuli! Ako niste, tada ih od sada povremeno grickajte jer pomažu kod žgaravice.


Pomaže i uzdignuti jastuk dok spavate tako da se kiselina teže vraća u jednjak. Ako vas žgaravica jako muči, posavjetujte se s liječnikom.




Učestalo mokrenje


Čini vam se da svaki čas morate na zahod i da je mjehur stalno pun? Kako dijete raste, mokraćni mjehur ima sve manje mjesta pa ga treba i češće prazniti.



Što napraviti kako za ugodnije spavanje?


Odlučili ste manje piti? Loša ideja! Vaš organizam treba tekućinu. Ali, naravno, ne trebate svu potrebnu tekućinu koju niste unijeli u organizam tijekom dana nadoknaditi prije spavanja. Tako se sigurno nikada nećete naspavati. Prije spavanja počastite se suhim voćem. To će vam pružiti osjećaj sitosti, a neće napuniti mokraćni mjehur tekućinom.



Situaciju mogu poboljšati posebne čarape koje se upotrebljavaju za prevenciju proširenih vena. One će malo-pomalo smanjiti učestalost noćnog mokrenja. Naime, kao posljedica djelovanja hormona i opuštanja mišića kod trudnica se u zglobovima nakuplja tekućina, a noću se ta ista tekućina prazni iz organizma. Bubrezi u ležećem položaju bolje funkcioniraju, a kompresijske čarape sprječavaju da se tijekom dana u zglobovima nakuplja tekućina.