Porod je jako zahtjevan za tijelo. Sasvim je normalno što se mlade majke tijekom babinja osjećaju iscrpljeno i iznemoglo. Idealna za oporavak je ova kokošja juha. Daje snagu, grije i apsolutno je prikladna za dojenje.

Sastojci za 8 osoba

  • 1 kokoš za juhu (ca. 1,5 kg)
  • 4 litre vode
  • 1 žličica crnog papra u zrnu
  • 3 lovorova lista
  • 2 klinčića
  • 3 žličice soli
  • 1 srednja hokaido-tikva
  • 500 g brokule
  • 2 velike rajčice
  • 250 g prekrupe
  • 100 g pesta

Priprema

1. Isprati kokoš u hladnoj vodi, kuhati u loncu s vodom, u juhu dodati papar, lovorov list i klinčić (eventualno u vrećici za čaj).

2. Oprati tikvu, prepoloviti i odstraniti sjemenke; razrezati u kockice veličine 2 cm zajedno s korom (kora daje prekrasnu boju i raspadne se sama od sebe). Oprati brokulu, izrezati na četiri dijela i razdijeliti u ružice, oguliti stabljike i sitno nasjeckati. Oprati rajčice, odstraniti sjemenke, nasjeckati na kockice.

3. Nakon 2 sata kuhanja izvaditi kokoš iz juhe. Uzavriti juhu. Dodati tikvu i prekrupu i ostaviti da se kuha 20 do 25 minuta na maloj vatri. Nakon ca. 20 minuta dodati brokulu.

4. Meso očistiti od kože i kostiju i narezati na komadiće. Na kraju kuhanja u juhu umiješati pesto i dodati meso i rajčicu. Gotovo!

Dobar tek! Usput, juha se može pripremiti i zalediti.