Trudnoća i snovi

Zašto trudnice sanjaju tako intenzivno? Jako jednostavno: trenutačno se nalaze u jednoj od najuzbudljivijih faza svog života. Ovdje ćete saznati kako ćete unatoč noćnim horor-scenarijima ostati opušteni.opušteni

Zašto žene sanjaju tako intenzivno baš u trudnoći?

Rijetko kada se sudara toliko različitih osjećaja kao u trudnoći: radost, očekivanja i nadanja se miješaju s nesigurnošću, strahom i sumnjama. Tijekom dana se manje misli sasvim dobro uspiju ostaviti po strani. No noću u snovima na veliko dolazi ono što muči trudnice: Hoće li se dijete roditi zdravo? Hoću li biti dobra majka? Je li bila prava odluka sada zasnovati obitelj? A kakav će biti porod? Što se događaj više bliži, to su snovi češći.

Mnogi od ovih snova su intenzivni, ponekad i zastrašujući. No nisu razlog za zabrinutost. Upravo suprotno: što više i više u snovima prolazimo ono što bi nam se moglo dogoditi, malo po malo se sprijateljujemo s novim životom. Studije u Izraelu čak dokazuju da žene koje u trudnoći puno sanjaju imaju kraći porod od ostalih. Objašnjenje znanstvenika: toliko puta su se u svojoj nutrini suočile s temom, da beba može doći.

Znanstveno nije do kraja objašnjeno zašto trudnice tako intenzivno sanjaju, no zna se da trudnice imaju osobito lagan san. Krajem trudnoće je zbog trbuha gotovo nemoguće leći u udobnom položaju. Osim toga su nerođeni često živahni upravo onda kad mama želi spavati. Kako biste se sjetili snova, trebate se probuditi pri kraju faze sanjanja. To se trudnicama događa osobito često i objašnjava zašto se mogu sjetiti tolikih snova. I trudnički hormon progesteron je odgovoran za snovima intenzivniju REM fazu spavanja.

Postoje li tipični trudnički snovi?

Što se događaj više bliži, snovi postaju češći

Da. Pokretač mnogih snova u prvoj trećini trudnoće je izvjesnost da će se dobiti dijete i nadanje da će porod biti lagan. Trudne žene tada primjerice sanjaju o kaljužama ili punoglavcima. O tome, kako bi izbjegle sne o vlastitom porodu. Ili žena ide u bolnicu i odjednom pokraj nje stoji dijete koje već može govoriti.

U drugoj trećini veliku ulogu igra briga o gubitku atraktivnosti. I što se više bliži porod, trudnice se sve više pitaju hoće li biti dobre majke. Sanjaju da su zaboravile dijete ili da im je ispalo. Tematizira se i beba: Kako će izgledati? Hoće li biti zdrava? Često je u snu sićušna i zgužvana ili nema lice.

Ginekologinja i psihoterapeutkinja iz Würzburga, dr. Jael Backe, bavi se proučavanjem snova u trudnoći. Ustanovila je da su određeni motivi češći u trudnoći. Prema njezinim istraživanjima, u otprilike svakom trećem snu trudnice pojavljuje se kuća. Česta tema snova budućih majki su također životinje, koje dr. Backe dovodi u vezu s nerođenim djetetom, zatim bivši dečko, vlastita majka ili potraga za bebom.

Mogu li snovi biti proročanstva?

Ne, bez brige! Pa ni ako je dijete u snu teško bolesno ili čak umire. Znanstvenici koji se bave proučavanjem snova stalno naglašavaju da snovi nisu proročanstva. «Snovi su fiktivni kazališni komadi koje inscenira naše nesvjesno», kaže privatna docentica dr. Backe. «Nova životna situacija prodire u nesvjesno i tematizira stvari koje bi naša svijest najradije sakrila.

Kako žene mogu dešifrirati poruku svojih snova?

Često, čim otvorimo oči mičemo od sebe svoje snove. No isplati se još koji trenutak ostati ležati u krevetu, prisjetiti se sna te ga čak zapisati. Dnevnik snova iz trudnuće je sjajna uspomena - za vas, ali i za vaše dijete kad jednom odraste.

Važno je u kakvom ste se raspoloženju probudili, jeste li osjetili brigu, radost, olakšanje ili pritisak. Pripovijedanje snova drugima oduzima noćnim slikama njihovu strašnu komponentu. Razgovarajte zato o tome i sa svojim partnerom i pitajte ga ima li i on možda slične snove. Jer i budući očevi u snu prerađuju promjenu u svom životu - potpuno bez progesterona.

Za one koji žele znati više postoje naravno i sanjarice. Objašnjenja pojedinih simbola u snu su doduše često prenapadna, no potiču maštu i ponekad se možda i pronađe uputa na značenje nekog sna. U načelu vrijedi: ne preinterpretirati snove! Oni jasno ukazuju na ono što nas podsvjesno muči, no nisu preslika svakodnevice i ne ukazuju na budućnost. Tko primjerice sanja da je negdje zaboravio bebu, možda se samo boji da nije dorastao novom zadatku. Sanjate da bježite od svega ili da ste zatvoreni? Možda ste zabrinuti za svoju slobodu ili bivanje udvoje sa svojim partnerom.

Kamo sa strahom koji osjećate pri buđenju?

Nek djeluje na vas. Sanjačica može i ojačati dušu tako da snu kasnije ne pripiše sretan kraj nego slikovito zamisli njegovu novu verziju. Žene koje se tijekom dana bave lošim snom ne trebaju se više bojati noći, jer se taj san više neće ponoviti.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Svi strahovi budućih očeva

S kojim se sve strahovima susreću muškarci koji…

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena…

Što sve sadrži finska kutija za novorođenčad?

Pogledajte kakvu sjajnu kutiju s opremom dobije svaka…

Pročitajte i:

Jesam li trudna? Hm... ma ne, ovaj... Kako se uspješno izvući?

Trudni ste, ali to nikako ne želite još reći? Inspirirajte se našim super prijedlozima laži

Nove preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o uvjetima porođaja

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je nove preporuke u vezi sa zdravljem trudnica i rodilja, kao…

Iskustvo iz prve ruke: moja (ne tako blistava) istina o trudnoći

Često u filmovima trudnoću u ranim stadijima kod žene prepoznaju po njezinom posebnom sjaju. Iz…

Trudnice, znate li kako ispravno podizati teret?

Mnoge trudnice se ne obaziru na to kako podižu svoju mlađu djecu ili stvari koje…