Opasne ljekovite biljke za trudnice

Neke je biljke tijekom trudnoće bolje izbjegavati! Donosimo popis tih biljaka i njihov utjecaj na organizam.

Neke biljke mogu biti potpuno bezopasne za trudnice, ali postoji i niz onih koje treba izbjegavati tijekom trudnoće, osobito u količinama koje nisu preporučljive. Prije upotrebe bilo koje od biljaka dobro je konzultirati se s fitoaromaterapeutom ili ginekologom. Donosimo neke od najčešće korištenih ljekovitih biljaka koje je bolje izbjegavati dok ste u drugom stanju:


Angelica archagelica, pelin, stolisnik – zabranjeni su za trudnice jer u sebi sadržavaju tvar koja potiče i regulira menstruaciju, a također mogu izazvati pobačaj ako se ne koristi u umjerenim količinama. U većim količinama može izazvati povišenje tlaka i ubrzati otkucaje srca.

Aloe vera potiče stezanje glatke muskulature, zato je treba izbjegavati u trudnoći i u slučaju upale želučano-crijevnog trakta. Ima i laksativna svojstva. Može sniziti razinu kalija u krvi i poremetiti rad crijeva, kao i izazvati krvarenje.

Borovica (kleka) – dokazano je da može izazvati pobačaj da djeluje na smanjenje plodnosti pa je kontraindicirana u trudnoći.

Ehinacea – nema dovoljno podataka o sigurnosti upotrebe ove biljke u trudnoći i laktaciji, stoga se savjetuje da je izbjegavate. Osim toga, snižava krvni tlak pa se već i zbog toga ne savjetuje trudnicama.

Ginko biloba – veće količine ginka mogu uzrokovati mučninu, proljev, povraćanje i glavobolje, a mogući su i problemi s venama.

Ginseng zbog nedostatka informacija o sigurnosti upotrebe ove biljke tijekom trudnoće, bolju ju je izbjegavati. Također nerijetko izaziva povišenje krvnog tlaka i može uzrokovati nesanicu ako se uzima u neprimjerenim količinama.

Majčina dušica, origano, ružmarin, eukapliptus – biljke koje su bogate eteričnim uljima i ako se koriste u većim količinama, mogu iritirati ili stimulirati rad maternice. Mogu se koristiti kao začini hrani u umjerenim količinama.

Medvjetka – snažan diuretik, zabranjen za trudnice.

Sena – ima laksativna svojstva i ne preporuča se trudnicama.

Ljekovite biljke koje valja izbjegavati tijekom laktacije jer utječju na okus mlijeka ili njegovu količinu jesu češnjak (mijenja okus mlijeka i može izazvati kolike), kadulja (spriječava laktaciju), sena i papar. (I.T.)

Preporučujemo

Pročitajte i:

prvi simptomi trudnoce

39 simptoma trudnoće prije no što ćete napraviti test na trudnoću

Prvi simptomi trudnoće mogu se javiti već dva tjedna od začeća odnosno prije no što…

U trudnoći raste čak i nos!

Uslijed povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena.…

orasasti plodovi u trudnoci za pametnu djecu

Orašasti plodovi u trudnoći – pametnije dijete?

Orašasti plodovi su puni odličnih svojstava. Uglavnom zbog visokog sadržaja masnih kiselina, posebno omega-3 i…

roditelji i beba

Dolazak bebe - vrijeme prilagodbe za roditelje

Nitko i ništa ne zbližava dvoje ljudi više od njihova djeteta. Rođenje djeteta daje dublji…