Opasne ljekovite biljke za trudnice

Neke je biljke tijekom trudnoće bolje izbjegavati! Donosimo popis tih biljaka i njihov utjecaj na organizam.

Neke biljke mogu biti potpuno bezopasne za trudnice, ali postoji i niz onih koje treba izbjegavati tijekom trudnoće, osobito u količinama koje nisu preporučljive. Prije upotrebe bilo koje od biljaka dobro je konzultirati se s fitoaromaterapeutom ili ginekologom. Donosimo neke od najčešće korištenih ljekovitih biljaka koje je bolje izbjegavati dok ste u drugom stanju:


Angelica archagelica, pelin, stolisnik – zabranjeni su za trudnice jer u sebi sadržavaju tvar koja potiče i regulira menstruaciju, a također mogu izazvati pobačaj ako se ne koristi u umjerenim količinama. U većim količinama može izazvati povišenje tlaka i ubrzati otkucaje srca.

Aloe vera potiče stezanje glatke muskulature, zato je treba izbjegavati u trudnoći i u slučaju upale želučano-crijevnog trakta. Ima i laksativna svojstva. Može sniziti razinu kalija u krvi i poremetiti rad crijeva, kao i izazvati krvarenje.

Borovica (kleka) – dokazano je da može izazvati pobačaj da djeluje na smanjenje plodnosti pa je kontraindicirana u trudnoći.

Ehinacea – nema dovoljno podataka o sigurnosti upotrebe ove biljke u trudnoći i laktaciji, stoga se savjetuje da je izbjegavate. Osim toga, snižava krvni tlak pa se već i zbog toga ne savjetuje trudnicama.

Ginko biloba – veće količine ginka mogu uzrokovati mučninu, proljev, povraćanje i glavobolje, a mogući su i problemi s venama.

Ginseng zbog nedostatka informacija o sigurnosti upotrebe ove biljke tijekom trudnoće, bolju ju je izbjegavati. Također nerijetko izaziva povišenje krvnog tlaka i može uzrokovati nesanicu ako se uzima u neprimjerenim količinama.

Majčina dušica, origano, ružmarin, eukapliptus – biljke koje su bogate eteričnim uljima i ako se koriste u većim količinama, mogu iritirati ili stimulirati rad maternice. Mogu se koristiti kao začini hrani u umjerenim količinama.

Medvjetka – snažan diuretik, zabranjen za trudnice.

Sena – ima laksativna svojstva i ne preporuča se trudnicama.

Ljekovite biljke koje valja izbjegavati tijekom laktacije jer utječju na okus mlijeka ili njegovu količinu jesu češnjak (mijenja okus mlijeka i može izazvati kolike), kadulja (spriječava laktaciju), sena i papar. (I.T.)

Preporučujemo

Pročitajte i:

prvo tromjesečje trudnoće

10 stvari o prvom tromjesečju koje vam nitko neće reći

Trudnice, posebice one koje su prvi puta trudne, u početku se trudnoće osjećaju pomalo zbunjeno…

samozadovoljavanje u trudnoći

Seksualni užitak u trudnoći i kad partner nije pri ruci!

Seksualno zadovoljstvo u trudnoći još uvijek je pomalo tabu tema, a da ne govorimo o…

Moj porod u inozemstvu: Ne pamtim bol, sjećam se jednostavnosti rađanja

Uvijek pomalo sa sjetom čitamo priče iz rodilišta drugih europskih zemalja (ne privatnih!) koji imaju…

je li ultrazvuk u trudnoći štetan

Šteti li ultrazvuk bebi u trbuhu?

Njemačka planira do kraja 2020. zabraniti 4D ultrazvuk pregled tijekom trudnoće ako nije u medicinske…