Mišićni tonus kod beba

Možda ste primijetili da je vaše dijete "prekruto" ili "preopušteno". To upućuje na promjene u mišićnom tonusu

Trudnoća i porođaj prirodna su iskustva koja su se, uz pomoć napretka medicine i tehnike, uvelike promijenila. Danas je visok postotak trudnoća koje unatoč komplikacijama, prijevremenim i teškim porođajima završavaju rođenjem živog djeteta.

 

Međutim, što su trudnoće rizičnije, a porođaji raniji, teži i dugotrajniji, veća je opasnost od različitih trauma. Jedna od čestih trauma vezanih uz otežani porođaj jest moždano krvarenje, koje kod određenog broja djece ostavi traga na rast i razvoj i prvo se manifestira poteškoćama na području motorike.

 

Ako je vaša trudnoća bila rizična, a porođaj preuranjen, otežan ili izveden carskim rezom, potrebno je obratiti pozornost mišićnom tonusu djeteta. Promatrajući svoju bebicu, možda ćete uočiti kako je "prekruta" ili "preopuštena". To upućuje na promjene u mišićnom tonusu koje su nastale kao posljedica opisanih komplikacija.

 

Mišićni tonus

Mišićni je tonus sila kojom se mišić odupire istezanju. U nekim slučajevima on je promijenjen. Ako dijete izgleda pretjerano kruto i čvrsto, ima stisnute šakice dulje od trećeg mjeseca ili vrlo rano (prije trećeg mjeseca) može samostalno držati glavicu, tada govorimo o povišenom mišićnom tonusu ili hipertonusu. Hipertonus često može zavarati roditelje da pomisle kako je dijete napredno. Stisnute šake u boksačkom položaju i zgrčene nožice tipične su za tek rođene bebe. S vremenom bi ta napetost mišića ipak trebala popuštati. Za razliku od hipertonusa, kod sniženog mišićnog tonusa ili hipotonusa dijete je pretjerano mlitavo i opušteno te izgleda mlohavo i "mekano". Hipotonija je uobičajena u prvih nekoliko mjeseci života djeteta, no poslije bi trebala nestati. Kod malih beba često se dijagnosticira asimetrija mišićnog tonusa. O asimetriji govorimo ako je na jednoj polovici tijela tonus viši nego na drugoj, ako se djetetov trup presavija poput luka, a glava i zdjelica izvrću na stranu napetih mišića.

 

Distoni sindrom

Ako se kod djeteta javljaju simptomi i hipertonusa i hipotonusa, tada govorimo o distonom sindromu. Naime, kod tih bebica neki su mišići previše opušteni, a drugi zgrčeni. To je najčešći poremećaj tonusa kod novorođenčadi, pri kojem nije riječ o bolesti nego o stanju koje je posljedica traume mozga u trudnoći ili porođaju. Velik broj djece kojoj je nakon porođaja utvrđeno moždano krvarenje određenog stupnja ima upravo tu dijagnozu te budu uključeni u vježbe razvojne gimnastike i prati ih čitav stručni tim (pedijatar, fizijatar, neurolog, neuropedijatar, defektolog, logoped…).

 

Kada se zabrinuti?

Zabrinjavajuće je ako dijete u razvoju kasni više od tri mjeseca u odnosu na svoje vršnjake, ako je jako čvrsto, tvrdo ili teško, ako je jako mekano i mirno ili ako često ima čvrsto zatvorene šakice.

Nadalje, razlog je za brigu i ako dijete starije od dva mjeseca često drži palac u šaci, ne oslanja se na puna stopala kada ga postave na čvrstu podlogu i "križa" nogice, ako postoji bilo kakva razlika u funkciji ili držanju jedne strane tijela u odnosu na drugu (u ranoj životnoj dobi nema dešnjaka i ljevaka). I na kraju, ako se dijete "izvija", tj. zabacuje glavicu, a tijelo čini luk (to može raditi i na podlozi, ali i dok ga držite na rukama), obvezno se obratite svom pedijatru koji će utvrditi je li potrebna procjena razvoja kako bi se evidentiralo stvarno odstupanje od normalnog razvoja i započelo s terapijom.

 

 

Koje su prognoze?

Teško je prognozirati razvoj djeteta čiji je mozak pretrpio oštećenje. Djeca se razvijaju različitim, individualnim tempom. Sigurno je da pravovremenim prepoznavanjem odstupanja i uključivanjem u primjereni oblik terapije dajete djetetu veću šansu za normalan rast i razvoj.

 

Što može učiniti roditelj?

Baby handling ili pravilno postupanje s djetetom podrazumijeva jednostavne postupke u situacijama svakodnevnog života. Te svakodnevne aktivnosti uključuju uzimanje djeteta na ruke, nošenje, stavljanje u krevetić ili nosiljku, hranjenje, odijevanje, promjenu pelene, igranje i sl.

Fizioterapeut specijaliziran za razvojnu gimnastiku poučit će roditelje kako mogu u situacijama svakodnevnog postupanja s djetetom utjecati na kvalitetu centralnog mišićnog tonusa trupa i potpomoći razvoj kvalitetnog držanja i kretanja.

 

Roditelji će naučiti kako pri uzimanju djeteta na ruke ili u krilo, nošenju, stavljanju u kolica ili krevetić, odijevanju, hranjenju i drugim svakodnevnim aktivnostima mogu pomoći djetetu. Educirani roditelj znat će spriječiti neželjene pojave kao što su zabacivanje glavice ili nevoljne kretnje naglog širenja ručica u Moroovu refleksu, koji je dojenčetu uglavnom neugodan. Znat će kako i kada pružiti potporu djetetu, a kako dati slobodu. Naučit će kako pomoći napetom dojenčetu da se relaksira, a mlohavijem da se aktivira, kako ukloniti razvojno nesvrsishodne kretnje te kako svakodnevne situacije pretvoriti u spontane vježbe.

 

Bilo bi korisno da svaki roditelj, bez obzira na poteškoće u ranome motoričkom razvoju, bude upućen u osnovne principe handlinga, jer svojim uobičajenim svakodnevnim postupcima može pridonijeti kvalitetnom razvoju djetetova držanja i kretanja te onemogućiti razvijanje takozvanih loših obrazaca pokreta. Vama je kao roditelju svejedno kako ćete dijete podići iz ležećeg položaja, ali vašem djetetu nije. Imajte to na umu i potražite stručnjaka koji će vas poučiti tehnikama baby handlinga.

 

I za kraj…

 

Osim motoričkog razvoja koji je uočljiv i nestručnom oku i koji će vas potaknuti da potražite stručnu pomoć iznimno je važno kontinuirano pratiti cjelokupni razvoj svakog djeteta s distonim sindromom jer se stvarne posljedice traume mogu uočavati i pronalaziti i nakon što dijete svlada prve korake i ne moraju biti vezane samo uz motorički razvoj. Potrebno je imati na umu čudesnu moć ranog poticanja razvoja, koji će pravilnom i pravovremenom stimulacijom, unatoč početnim preprekama, rezultirati zdravim djetetom.

 

Tekst: Nataša Čičin-Šain, prof. defektolog i Stela Horvat, prof. rehabilitator, www.korneo.hr

Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti,…

Radionica Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo

Nakon već šest popunjenih radionica Čarobna trudnoća, porod…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...