Jačajte zdjelicu

Vaš trbuh raste tako brzo da vaši mišići to jednostavno ne mogu pratiti niti nositi? Osim toga osjećate i tipičnu opuštenost tkiva koja nastaje pod utjecajem hormona? To je odlično za bebu jer se tako može ugodno rastegnuti i širiti u prostranoj posteljici, no to je naporno za vašu kralježnicu. I na taj način kralježnica gubi na čvrstoći i snazi

Kako si pomoći?

Vježbom. Pokušajte inzistirati na pravilnom držanju te što češće opuštajte zdjelicu. To možete činiti u stojećem položaju ili ljuljajući se na lopti. U stojećem položaju noge svijte u koljenima, a na lopti sjedite raširenih nogu radi održavanja ravnoteže. Pokušajte leđnim mišićima mijenjati položaj kralježnice nazad-naprijed s time da izbjegavate maksimalno isturen položaj prema naprijed.

Isti učinak imat će i plivanje u bazenu i vježba u jogi poznata kao položaj "mačke".

Mijenjajte položaje

Dvostruka S-forma kralježnice važna je za pokretljivost i elastičnost tijela i kod svakog čovjeka ima individualne karakteristike. Međutim, kod budućih majki jedno je uvijek isto. Trbuh povlači taj dvostruki S-oblik iz njegove prirodne individualne forme i čitava konstrukcija kralježnice više nije u ravnoteži. Novi položaj napreže mišiće i, nažalost, boli.

Kako si pomoći?

Kretanjem! Redovito brže hodajte po pola sata i prednost dajte pješačenju. Čak i ako ste navečer pred televizorom pronašli položaj koji vam savršeno odgovara i ništa vas u njemu ne boli, ipak ga povremeno promijenite.

Pravilan položaj pred računalom

Čest je položaj pred kompjuterom upravo taj u kojem su vrat i glava istureni prema ekranu, a leđa su pogrbljena. Na isti način često sjedi i trudnica, što posebno opterećuje kralježnicu s time da je i trbuh, kojem bi ustvari trebalo mjesta, dodatno pritisnut.

Kako si pomoći?

Što češće se istežite tako da ruke podignete u zrak i ispravite kralježnicu. Zamislite kako vam se kralješci rastežu i ponovno imaju prostora između sebe, a kralježnica se izdužuje.

U uredu svakih 10 minuta zdjelicu pomaknite prema naprijed, a pognutu kralježnicu ispravite (pritom napnite mišiće stražnjice). To ćete napraviti lako, nitko to neće primijetiti, a leđa će vam se brzo opustiti.

Ne izbacujte trbuh prema naprijed

Na tren vam se čini da kad stanete kao prava trudnica, isturite trbuh i rukama se primite za križa odakle dolazi bol, da vam je tako lakše. Ali, što se trbuh više izbacuje prema naprijed, to su kralješci pod većim opterećenjem.

Kako si pomoći?

Pokušajte se usredotočiti na to da trbuh ne opustite prema naprijed i da zadržite pravilan stav. Već samim time sve ćete češće i biti u pravilnijem položaju i izbjeći veće bolove.

Istežite kralježnicu

Diskovi, mekši jastučići između kralježaka, služe amortizaciji udaraca i omogućuju pokretljivost kralježnice. Pomaknu li se oni malo iz savršenog položaja, mogu odašiljati bol. To čine vrlo brzo, čim sprijeda počne rasti težak i velik trbuh.

Kako si pomoći?

Opuštanjem i kretanjem. Jednu vježbu opuštanja i istezanja kralježnice možete zasigurno kratko izvesti i na poslu ili uz dijete kod kuće. Potreban vam je oslonac. Ako vježbate s partnerom, obuhvatite rukama njegov vrat, lagano svinite noge u koljenima i istegnite kralježnicu unazad pazeći da leđa budu ravna, a da trbuh ne svine kralježnicu prema dolje.

Lijekovi u krajnjem slučaju

Možda imate osjećaj da nećete sve uspjeti iznijeti do kraja. Takve vas misli vjerojatno dodatno opterećuju zbog bolova u leđima. No, loše emocije baš mogu dodatno pojačati i bolove u kralježnici.

Kako si pomoći?

Razgovarajte s partnerom o tome što vas muči. Ako smatrate da bi vam prijateljica ili majka mogle pomoći svojim iskustvom, i s njima porazgovarajte. Sigurno vas mogu utješiti i odagnati misli od nepotrebnih strahova.

Ali, nemojte niti stiskati zube i glumiti heroja. Ako vam bol postaje neizdrživa, obavezno se konzultirajte s ginekologom. On zna koji su pripravci i lijekovi dopušteni trudnicama i kako si sami možete maksimalno olakšati.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia