Što pitati učitelja na informacijama?

Informacije su prilika da porazgovarate s učiteljem i saznate ono što vam dijete ne može reći. Kako najbolje iskoristiti vrijeme informacija?

Svejedno ima li vaše dijete problema u školi ili ne, na informacije bi trebalo ići. Tamo ćete iz prve ruke saznati kako vašem djetetu zaista ide u školi te uspostaviti bolji kontakt s učiteljem.

Pridržavajte se sljedećih pravila i puno ćete postići u ovom kratkom susretu s učiteljem:

  • Držite svoje osjećaje pod kontrolom i izbjegavajte predbacivati učitelju. To će odbiti učitelja i oduzeti razgovoru konstruktivnost.
  • Imajte stav i argumentirajte ga, no morate moći podnijeti i kritiku vašeg djeteta.
  • Dopustite učitelju da iznese svoje viđenje, a da mu ne upadate u riječ. On je objektivniji i vidi vaše dijete iz druge perspektive.
  • Tražite zajedničko rješenje čak i kad to nije jednostavno. Jer vaše dijete mora nastaviti školu.

Prvašići

Možda još nisu krenule prave ocjene, no ipak možete saznati nešto o napredovanju djeteta. Važno je da saznate koje su dobre i loše strane u učenju kod vašeg djeteta. Što se prije uoče poteškoće i krene ih se rješavati, to će se problem brže riješiti. Saznajte kako dijete uspijeva rješavati matematičke zadatke, kako se snalazi sa slovima, kakva mu je koncentracija, motorika, razumijevanje, izdržljivost i upornost.

2. razred

Svejedno koliko lijepe ili dobre ocjene bile razjasnite pojedine probleme. Odnosno pitajte učiteljicu što se skriva iza trojke ili četvorke. Možda će vam reći da vaše dijete odlično zbraja do 20, ali ako čitate između redaka ono nije tako uspješno u oduzimanju s većim brojevima.

3. razred

Ocjene nisu uvijek mjerilo znanja. To se odnosi i na konkretne predmete kao što je matematika. Naime, ocjene se daju prema prosjeku razreda što znači da je u razredu s "jakim" učenicima teže dobiti dobru ocjenu. Zato pitajte učiteljicu kakav je razred vašeg djeteta i tako ćete bolje moći procijeniti gdje stoji vaše dijete.

4. razred

Razgovarajte s učiteljicom o prirodi i društvu, predmetu koji se u kasnijim razredima dijeli na više predmeta, zemljopis, povijest, biologiju, kasnije i na kemiju i fiziku. Tu se možda skrivaju djetetove preferencije, talenti, želje i usmjerenja koja će birati polaskom u srednju školu.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Isprobajte odličan trik uz koji možete čitati djetetove misli

Ako se do sada niste previše bavili mađioničarstvom, ovaj trik uz pomoć kojeg možete 'čitati'…

kako se spasiti kad te netko potapa

Naučite dijete kako se osloboditi neplivača koji i sebe i njega potapa!

Čak i ako ste se pobrinuli da vaše dijete nauči plivati i da pliva bez…

kako reagirati kad dijete nesto ukrade

Što napraviti kad dijete uhvatite u krađi?

Svi mi imamo neku priču o krađi u djetinjstvu. Čokoladica u trgovini, jabuka iz susjedovog…

Razgovarajte s tinejdžerima o seksualnosti

Pubertet je razdoblje odrastanja i formiranja identiteta, prvih ljubavi i romantičnih veza („hodanja“) te pojačanog…