Što pitati učitelja na informacijama?

Informacije su prilika da porazgovarate s učiteljem i saznate ono što vam dijete ne može reći. Kako najbolje iskoristiti vrijeme informacija?

Svejedno ima li vaše dijete problema u školi ili ne, na informacije bi trebalo ići. Tamo ćete iz prve ruke saznati kako vašem djetetu zaista ide u školi te uspostaviti bolji kontakt s učiteljem.

Pridržavajte se sljedećih pravila i puno ćete postići u ovom kratkom susretu s učiteljem:

  • Držite svoje osjećaje pod kontrolom i izbjegavajte predbacivati učitelju. To će odbiti učitelja i oduzeti razgovoru konstruktivnost.
  • Imajte stav i argumentirajte ga, no morate moći podnijeti i kritiku vašeg djeteta.
  • Dopustite učitelju da iznese svoje viđenje, a da mu ne upadate u riječ. On je objektivniji i vidi vaše dijete iz druge perspektive.
  • Tražite zajedničko rješenje čak i kad to nije jednostavno. Jer vaše dijete mora nastaviti školu.

Prvašići

Možda još nisu krenule prave ocjene, no ipak možete saznati nešto o napredovanju djeteta. Važno je da saznate koje su dobre i loše strane u učenju kod vašeg djeteta. Što se prije uoče poteškoće i krene ih se rješavati, to će se problem brže riješiti. Saznajte kako dijete uspijeva rješavati matematičke zadatke, kako se snalazi sa slovima, kakva mu je koncentracija, motorika, razumijevanje, izdržljivost i upornost.

2. razred

Svejedno koliko lijepe ili dobre ocjene bile razjasnite pojedine probleme. Odnosno pitajte učiteljicu što se skriva iza trojke ili četvorke. Možda će vam reći da vaše dijete odlično zbraja do 20, ali ako čitate između redaka ono nije tako uspješno u oduzimanju s većim brojevima.

3. razred

Ocjene nisu uvijek mjerilo znanja. To se odnosi i na konkretne predmete kao što je matematika. Naime, ocjene se daju prema prosjeku razreda što znači da je u razredu s "jakim" učenicima teže dobiti dobru ocjenu. Zato pitajte učiteljicu kakav je razred vašeg djeteta i tako ćete bolje moći procijeniti gdje stoji vaše dijete.

4. razred

Razgovarajte s učiteljicom o prirodi i društvu, predmetu koji se u kasnijim razredima dijeli na više predmeta, zemljopis, povijest, biologiju, kasnije i na kemiju i fiziku. Tu se možda skrivaju djetetove preferencije, talenti, želje i usmjerenja koja će birati polaskom u srednju školu.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Interaktivne 3D knjige za nove generacije čitatelja koji žele naučiti više

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj strukturi, ova je serija s pet edukativnih izdanja idealna za upotrebu u…

priprema djeteta za školu

Ljeto pred nama iskoristite za završnu pripremu za školu

Predškolsko dijete većinu vremena provede u igri i kroz nju uči, spoznaje svijet oko sebe…

kako razgovarati s tinejdzerom

10 pravila ponašanja kad imate posla s tinejdžerima

Život s tinejdžerom katkad se čini kao hodanje po minskom polju. Kriva riječ i bomba…

Što moje dijete mora znati pred polazak u školu?

Mnogi roditelji su često u dvojbama pred školu i imaju vječno pitanje: što moje dijete…