Što odgovoriti kad dijete kaže da ne želi u školu?

Često se događa da djeca koja imaju poremećaj pažnje i poteškoće s učenjem kažu da ne žele ići u školu. Dijete može reći da mrzi školu ili da je preumorno, jer ne zna objasniti što ga stvarno muči. Razumijevanje zašto se to događa pomoći će vam da reagirate na najbolji način...

Nije neobično ako dijete želi povremeno ostati kod kuće. Ali ako se to događa često, pretvara se u problem, čak i ako se razlog koji dijete navodi mijenja. Ovo je nekoliko načina na koje možete odgovoriti kada vam dijete kaže da ne želi ići u školu.

Ne da mi se

Ako dijete kaže: "Ne da mi se ići", moguće je da ćete pomisliti "Ne zna koja je vrijednost obrazovanja" i reći mu nešto poput "Ne zanima me želiš li ići ili ne. Tvoj posao je ići u školu", a prava frustracija koja stoji iza riječi vašeg djeteta je da dijete vjerojatno ima neki problem u školi. Naime, djeca s poremećajem pažnje i poteškoćama s učenjem obično ne reagiraju bez razloga. To je možda novi problem ili nešto što ga već dulje muči. Recite mu: "Ide li ti se u školu jer ti nešto ne ide kako bi htio? Popričat ćemo o tome što te muči kad se vratiš iz škole i smisliti što možemo učiniti da ti ide bolje".

Umoran sam

Kaže li dijete da je preumorno za školu, možda ćete pomisliti – dovoljno spava, ne može biti umorno. Samo želi ostati kod kuće i igrati se cijeli dan. Možda ste u iskušenju da mu kažete: "Spavao si 10 sati. Nije moguće da si preumoran za školu". No, činjenica je da škola može biti doista iscrpljujuća za djecu s poremećajem pažnje i učenja. Ona moraju ulagati puno energije da bi išla ukorak s ostalom djecom. Također im može biti naporno stalno pokušavati udovoljiti očekivanjima odraslih.

Recite djetetu: "Razumijem da si umoran. Možemo otkazati tvoje izvanškolske aktivnosti da se malo odmoriš." Zatim promatrajte dijete idućih nekoliko dana da vidite osjeća li se drukčije. Ako je tako, razmislite o promjeni rasporeda njegovih dnevnih aktivnosti kako bi imalo više slobodnog vremena.

Mrzim školu

Kaže li vaše dijete da mrzi školu, vjerojatno ćete pomisliti da pretjeruje. Možda ćete biti u iskušenju reći mu: "I ja mrzim puno stvari koje moram učiniti. Takav je život". Stvar je u tome da se ponekad neko loše iskustvo ili određeni problem u školi može djetetu nadviti kao crni oblak na školu općenito.

Recite djetetu: "Vjerojatno imaš neki problem u školi. Znam da ima puno toga u školi što voliš. Reci mi što se događa?" Potaknite ga da bude što određenije, pa se dogovorite s učiteljem kako možete pomoći djetetu.

Druga djeca su zločesta

Kaže li vam dijete da su druga djeca u školi zločesta, možda ćete pomisliti da mora ojačati i možda ste u iskušenju reći mu: "Moraš se zauzeti za sebe". Činjenica je da je nekoj djeci s poremećajem pažnje i teškoćama u učenju teško povezati se s drugom djecom. Oni su podložniji zlostavljanju od drugih vršnjaka. Recite djetetu: "Znam da djeca znaju biti zločesta. Tko je zao prema tebi? Što ti kaže ili čini?" Potaknite dijete da vam kaže što više o tome i napravite konkretan plan kako ćete mu pomoći.

Nastavak teme čitajte na ovoj poveznici.

Tekst: Snježana Krčmar
Izvor: sensa.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Treba li vaše dijete popodnevno spavanje?

Već dva tjedna vaše dijete ne želi spavati…

Pročitajte i:

Izazovi odgoja djece u digitalno doba: opasnost se krije u neumjerenoj upotrebi!

Pametni telefoni, ali i tehnologija općenito uvelike olakšavaju naše živote. Lakše i brže komuniciramo, dogovaramo…

Ovakve nastavnike žele djeca!

Ususret početku nove školske godine želimo i učitelje i nastavnike potaknuti da uspostave od početka…

Na prvi dan škole dm je pripremio poklon-paket za SVAKOG osnovnoškolca

Početak školske godine dm je odlučio započeti darovima - poklon-paketom za osnovnoškolce i slobodanim danom…

Kako pravilno razvijati djetetov mentalni sklop?

Hvaljenje inteligencije kod djeteta šteti njegovoj motivaciji i postignućima. Jednostavno ga blokira. Podsjećamo na koji…