Skrivene kvalitete introvertirane djece

Škole i pedagozi moraju se bolje prilagoditi različitim introvertiranih učenika, kako bi oni imali jednake izglede za uspjeh

Do nedavno, introvertirane osobe smatrane su stidljivima ili nesretnima, ali danas su sve više poznate njihove prednosti. Susan Cain, autorica knjige "Tihi: Moć introvertiranih u svijetu koji ne prestaje pričati," jedna je od najaktivnijih "zastupnika" introvertiranih osoba a njen govor na TED konferenciji odgledan je 14 milijuna puta na Youtubeu.

Sada je napisala novu knjigu o introvertiranoj djeci i tinejdžerima: "Tiha moć: Skrivene snage introvertiranih." Njena poruka je - introvertiranost nije osobina koju treba prevazići, već je treba prihvatiti i uvažavati.

Šta je introvertirano dijete? U intervjuu za Wašington post, Susan objašnjava da je to dijete koje uživa u samoći ili voli mirnije aktivnosti i druženje s po jednim bliskim prijateljem. Glasne aktivnosti kao da im iscrpe baterije. Naglašava da introvertiranost nije isto što i stidljivost - stidljive osobe strahuju od osude okoline, introvertni ne.

Kako poticati introvertiranu djecu?

Roditelj se treba truditi da ih bolje razumije. Za početak, shvatiti da imaju drugačiji nervni sklop, koji ih čini osjetljivijima na podražaje. Kada se žele povući od galame i gužve, vjerojatno je njihov organizam preplavljen dojmovima.

Školski dan za njih može biti iscrpljujući i treba im vremena da obnove snagu kad se vrate kući, pa će težiti tišini i samoći.

Kako društvene mreže utiču na introvertnu decu?

S jedne strane, pomažu im da komuniciraju bez odlaska na bučna mjesta. S druge strane, 24-satno pristustvo vršnjaka preko interneta može biti iscrpljujuće. Roditelji im trebaju pomoći da nauče kako razlikovati važno od nevažnog kada su online.

Susan Cain ističe i da se škole i pedagozi moraju bolje prilagoditi različitim mogućnostima introvertiranih učenika, kako bi oni imali jednake šanse za uspjeh.

"Većina introvertiranih ljudi imali su vrlo teška iskustva odrastajući u ekstrovertiranom društvu, uvijek osjećajući da su u raskoraku s očekivanjima okoline," kaže ona. Naročito im teško pada grupni rad, koji današnji obrazovni sistem sve više potencira. "Samoća je jedan od najbržih puteva ka umovanju i razvijanju talenata," poručuje ona.

Izvor: www.detinjarije.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Škola s humanim licem - posveta pedagogu i autoru Jesperu Juulu

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Familylab…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom…

Jesper Juul: Od odgoja do odnosa

U izdanju nakladne kuće Harfa izašla je knjiga…

Pročitajte i:

inteligentna djeca

6 znakova da vaše dijete ima visoki IQ

Možda ste već pomislili da bi vaše dijete moglo biti mali genijalac, no evo karakteristika…

Teškoće u učenju – što koji program znači?

Dok individualizirani pristup u školi i dalje sadržava cjelokupno propisano nastavno gradivo, prilagođeni program omogućuje…

supertalent

VIDEO: Ovaj zbor je dokaz koliko su kreativni i strastveni učitelji važni!

Ovaj zbor mladih djevojaka i mladića oduševio nas je i to iz više razloga. Zapjevali…

Bullying – kako zaštititi dijete izloženo vršnjačkom nasilju te kako postupati s počiniteljem nasilja?

Djeca koja čine vršnjačko nasilje i dalje su djeca s kojom treba raditi. Ne treba…