Postoji li idealno vrijeme za prvu depilaciju i koju metodu odabrati?

Pubertet prije ili kasnije zakuca na vrata naših mališana. Oni bebači koje smo donedavno grlili i mazili postaju mali buntovnici, zatvaraju se u sobu, žele donositi samostalne odluke o važnim pitanjima, a sve ranije doživljavaju i fizičke promjene. Jedna je od njih i pojačana dlakavost, koja se kod nekih djevojčica javlja već oko osme godine...

Pod utjecajem medija i novih standarda ljepote, koji podrazumijevaju da je žena lijepa ako nema nijednu vidljivu dlačicu na tijelu, ali i zbog zadirkivanja vršnjaka, djevojčice sve ranije postaju opterećene imperativima ljepote. Izložene zadirkivanju, kompleksima i sve ranijem ulasku u pubertet, mnoge sve ranije razmišljaju o depilaciji. Dobna granica za prvu depilaciju spustila se čak do osme godine.

U promijenjenom svijetu u kojem naša djeca odrastaju nekoliko godina prije nego generacije djece 70-ih i 80-ih godina, i roditelji se suočavaju s novim izazovima. I baš kao i u nekim drugim situacijama, i u slučaju depilacije na roditeljima je teret odluke o tome kada i pod kojim uvjetima dati zeleno svjetlo za prvi posjet kozmetičarki.

"Nitko vam sa stopostotnom sigurnošću ne može reći kada je pravo vrijeme za prvo brijanje i depilaciju, no želite li svojem djetetu biti kvalitetan oslonac i podrška važno je da sudjelujete u njegovu životu, slušate što vam priča o svojim prijateljima i vršnjacima, pratite na koji način formira svoje mišljenje - samostalno ili pod utjecajem drugih - i, jednako važno, pratite koliko je njihov mentalni i emocionalni razvoj u skladu s tjelesnim razvojem", pojašnjava socijalna radnica i savjetovateljica Jelena Matić Zbiljski.

No siguran znak da djevojčica nije spremna za prvu depilaciju jest činjenica da se s njom svakodnevno natežete oko pranja zuba, kose, tuširanja, oblačenja odjeće primjerene prigodi i slično, dodaje savjetovateljica. "U tom slučaju nikako ne bih preporučila roditeljima da dopuste ili potiču dijete da se podvrgne depilaciji ili brijanju pazuha. Vjerujem da je rizik od infekcija mnogo veći s obzirom na to da dijete još nije svladalo samostalno vođenje brige o higijeni. Osim toga, na taj mu način dajete lažan osjećaj odraslosti, što će ga u ovim burnim i iscrpljujućim godinama samo dodatno zbunjivati. Važno je djecu pustiti da budu djeca koliko im je potrebno i pratiti njihov ritam odrastanja."

Koju metodu odabrati kada roditelj odobri prvu depilaciju?

Ako roditelji procijene da dlakavost njihovoj curici izaziva duboko nezadovoljstvo i utječe na svakodnevni život, igranje i druženje s prijateljima te se ipak odluče dopustiti uklanjanje dlaka, trebali bi se dobro informirati o metodama depilacije.

Najbrža i najdostupnija metoda uklanjanja dlačica, koju je probala gotovo svaka žena, jest naravno ona britvicom. "No iako je potpuno bezbolna, britvica može nepotrebno iritirati kožu, dlake učiniti gušćima i jačima, a i rukovanje britvicom u tim godinama svakako ne bismo smjeli prepustiti djeci", savjetuje kozmetičarka.

Iako puno bolnija, metoda uklanjanja dlaka hladnim voskom ili šećernom pastom dugotrajnija je i nakon nje dlačice rastu sporije. Mame svoje djevojčice trebaju pripremiti na bol, kako im prva depilacija ne bi bila traumatično iskustvo. U svakom slučaju, depilaciju nije preporučljivo raditi kod kuće, nego kod stručne osobe uz nadzor roditelja. No prije odlaska na prvu depilaciju svaki bi roditelj, osim razgovora s djetetom, trebao potražiti i savjet stručnih osoba - pedijatra koji najbolje poznaje dijete, psihologa te, u slučaju jake dlakavosti, liječnika endokrinologa, koji će utvrditi je li uzrok pretjerane dlakavosti hormonski poremećaj.

 

Tekst: Antonija Biloglav
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Upoznajte vukovarske genijalce

Aktualni rođendanski broj lifestyle magazina Storybook donosi temu o vukovarskim genijalcima Matiji Hardiju, Ivanu Kolaru,…

bolovi uzrokovani rastom

Dijete osjeća bol u nogama - posljedica rasta ili razlog za brigu?

Pedijatri smatraju kako će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. Kako…

dijete grize nokte

Zašto djeca grizu nokte i što možete napraviti da ta navika prestane?

Djeca grizu nokte iz različitih razloga: dosade, radoznalosti, stresa ili navike. Radi se o jednoj…

6 koraka kako umiriti tjeskobno dijete

Mnogi se odrasli bore s tjeskobom odnosno anksioznošću. Ona sa sobom donosi strah koji je…