Postoji li idealno vrijeme za prvu depilaciju i koju metodu odabrati?

Pubertet prije ili kasnije zakuca na vrata naših mališana. Oni bebači koje smo donedavno grlili i mazili postaju mali buntovnici, zatvaraju se u sobu, žele donositi samostalne odluke o važnim pitanjima, a sve ranije doživljavaju i fizičke promjene. Jedna je od njih i pojačana dlakavost, koja se kod nekih djevojčica javlja već oko osme godine...

Pod utjecajem medija i novih standarda ljepote, koji podrazumijevaju da je žena lijepa ako nema nijednu vidljivu dlačicu na tijelu, ali i zbog zadirkivanja vršnjaka, djevojčice sve ranije postaju opterećene imperativima ljepote. Izložene zadirkivanju, kompleksima i sve ranijem ulasku u pubertet, mnoge sve ranije razmišljaju o depilaciji. Dobna granica za prvu depilaciju spustila se čak do osme godine.

U promijenjenom svijetu u kojem naša djeca odrastaju nekoliko godina prije nego generacije djece 70-ih i 80-ih godina, i roditelji se suočavaju s novim izazovima. I baš kao i u nekim drugim situacijama, i u slučaju depilacije na roditeljima je teret odluke o tome kada i pod kojim uvjetima dati zeleno svjetlo za prvi posjet kozmetičarki.

"Nitko vam sa stopostotnom sigurnošću ne može reći kada je pravo vrijeme za prvo brijanje i depilaciju, no želite li svojem djetetu biti kvalitetan oslonac i podrška važno je da sudjelujete u njegovu životu, slušate što vam priča o svojim prijateljima i vršnjacima, pratite na koji način formira svoje mišljenje - samostalno ili pod utjecajem drugih - i, jednako važno, pratite koliko je njihov mentalni i emocionalni razvoj u skladu s tjelesnim razvojem", pojašnjava socijalna radnica i savjetovateljica Jelena Matić Zbiljski.

No siguran znak da djevojčica nije spremna za prvu depilaciju jest činjenica da se s njom svakodnevno natežete oko pranja zuba, kose, tuširanja, oblačenja odjeće primjerene prigodi i slično, dodaje savjetovateljica. "U tom slučaju nikako ne bih preporučila roditeljima da dopuste ili potiču dijete da se podvrgne depilaciji ili brijanju pazuha. Vjerujem da je rizik od infekcija mnogo veći s obzirom na to da dijete još nije svladalo samostalno vođenje brige o higijeni. Osim toga, na taj mu način dajete lažan osjećaj odraslosti, što će ga u ovim burnim i iscrpljujućim godinama samo dodatno zbunjivati. Važno je djecu pustiti da budu djeca koliko im je potrebno i pratiti njihov ritam odrastanja."

Koju metodu odabrati kada roditelj odobri prvu depilaciju?

Ako roditelji procijene da dlakavost njihovoj curici izaziva duboko nezadovoljstvo i utječe na svakodnevni život, igranje i druženje s prijateljima te se ipak odluče dopustiti uklanjanje dlaka, trebali bi se dobro informirati o metodama depilacije.

Najbrža i najdostupnija metoda uklanjanja dlačica, koju je probala gotovo svaka žena, jest naravno ona britvicom. "No iako je potpuno bezbolna, britvica može nepotrebno iritirati kožu, dlake učiniti gušćima i jačima, a i rukovanje britvicom u tim godinama svakako ne bismo smjeli prepustiti djeci", savjetuje kozmetičarka.

Iako puno bolnija, metoda uklanjanja dlaka hladnim voskom ili šećernom pastom dugotrajnija je i nakon nje dlačice rastu sporije. Mame svoje djevojčice trebaju pripremiti na bol, kako im prva depilacija ne bi bila traumatično iskustvo. U svakom slučaju, depilaciju nije preporučljivo raditi kod kuće, nego kod stručne osobe uz nadzor roditelja. No prije odlaska na prvu depilaciju svaki bi roditelj, osim razgovora s djetetom, trebao potražiti i savjet stručnih osoba - pedijatra koji najbolje poznaje dijete, psihologa te, u slučaju jake dlakavosti, liječnika endokrinologa, koji će utvrditi je li uzrok pretjerane dlakavosti hormonski poremećaj.

 

Tekst: Antonija Biloglav
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Ivan Decker: Gradionica okuplja one koji se ne boje i ne opiru novim tehnologijama i čije vrijeme tek dolazi

Dok su nekoj djeci i roditeljima Lego kockice tek jedna od mnoštva igračaka po kojima…

Ona je najbolja naša matematičarka i jedno od najjačih svjetskih sveučilišta želi da studira kod njih

Sredinom siječnja održana je prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Ovo natjecanje odlučivalo je o…

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…

prosjecne ocjene i uspjeh u zivotu

Ovo su razlozi zašto su prosječni učenici često uspješniji u životu

Možda se još uvijek sjećate brige, i svoje i svojih roditelja, oko vaših ocjena iz…