Pitali smo školarce koja je odjeća danas cool

Školarci i tinejdžeri žele izgledati cool. A to znači nositi se moderno i trendi, sportski i ležerno ili pak biti potpuno otkačen i drugačiji od svih. Sve te zahtjeve u odijevanju roditelji trebaju prvo odobriti, a zatim i financirati. Kako da tu ne dođe do sukoba i kako naći balans?

Tajna zadovoljnih roditelja i sretno odjevene djece je u kompromisu. Dok djeca imaju potrebu izraziti svoj stil upravo pojedinim komadima odjeće, roditelji žele da njihova odjeća nije preskupa, da je dijete odjeveno primjereno svojoj dobi odnosno dovoljno prihvatljivo da takvo izađe iz kuće. Dakle, nakon što ste se složili da prekratki topići ili hlače koje vise na pola stražnjice nisu odjeća, cilj djece ostaje isti: ona moraju izgledati cool.

A što je to cool odjeća kod današnjih školaraca? Pa pitali smo ih:

"Cool su hoodice, šilterice i tenisice s mrežicom iako su meni baš takve bezveze", smatra jedan Matija (11). Nina (14) kaže da neki briju na marke, ali po njoj su to oni koji nemaju ukusa. Marko (10) gleda samo sportsku i ležernu odjeću, ali kad se treba malo srediti onda su obavezne čarape ludih boja i uzoraka:"Ili one sportske bijele ih 80-tih, ali za to moraš fakat biti cool." A Lada (16) kaže:" Meni je najvažnije da mi je odjeća udobna i ne želim se tako isticati."

Hip & Hopps® - cool moda za djevojčice i dječake dostupna u trgovinama Kauflanda savršen je izbor za školarce jer je udobna, trendi i prilično cool. Djeca će biti oduševljena dizajnom, a roditelji pak odličnom kvalitetom po niskim cijenama

Odijelo ipak često čini čovjeka, a pogotovo tinejdžera

Iako ima mladih, poput Lade, kojima odjeća nije toliko važna, tinejdžerima je ipak važno što nose - jer cool odjeća ih čini cool među vršnjacima. Adam Galinsky profesor socijalne psihologije na Northwestern Univerzitetu u Illinoisu to objašnjava ovako:"Možda je odjeća važna jer si u toj dobi nesiguran u svoj status. I nemaš još puno drugih stvari na kojima bi ga mogao graditi. Odjećom se možeš statusno pozicionirati i na neki način brandirati." Djeca to vrlo intenzivno i puno otvorenije rade od odraslih koji također druge često procjenjuju po odjeći. Koliko god mi to ne željeli priznati "Odijelo ipak često čini čovjeka, a pogotovo tinejdžera".

"Ovo sam ja i ja sam cool!"

Zabluda je ako ste pomislili kako je sve to plod američkog konzumerizma koji je zarazio i nas. Studija za studijom, bilo da se radi o djeci u Nizozemskoj, Kanadi, Novom Zelandu, Njemačkoj ili Pakistanu sve redom dolaze do zaključka kako je djeci odjeća važnija za popularnost čak i od osobnosti. Psihička privlačnost drugog jest plus, ali čini se manje je važna od cool odjeće. Tako će biti sve dok ne prođe pubertet i spoznavanje vlastitog identiteta, pronalaženje vlastitih interesa, snaga i unutarnjeg samopouzdanja. Taj zadatak mladima je danas teži no ikad prije jer živimo u svijetu koji je sve bliži uniformiranosti u svakom pogledu. Možda se zato mladi danas toliko snažno identificiraju upravo putem odjeće koja brzo i direktno govori:"Ovo sam ja i ja sam cool!".

Zato njima cool, a nama kvalitetno i primjereno te po pristupačnim cijenama

Pa kad moraju biti cool, onda ćete im to i omogućiti kupujući kvalitetnu odjeću, po mogućnosti od prirodnih materijala i od organskog pamuka (s certifikatom GOTS- Global Organic Textile Standard) u kojoj će se moći nesputano kretati, a da je s druge strane i njima trendi i cool. Takav zgodan spoj kvalitete i dizajna pronašli smo u ponudi Kauflanda i kolekciji Hip & Hopps® - cool moda za djevojčice i dječake koju možete pogledati niže u galeriji. I još jedna prednost kvalitete – prirodni materijali će djeci u pubertetu, koja vole sport i aktivnost, a sklona su znojenju, olakšati higijenu jer će njihova koža disati i ipak će se u njoj manje znojiti.

I dok su djeca u tom dugom razdoblju samodefiniranja i pronalaženja vlastitog identiteta, za to vrijeme pripazite na svoje kreditne kartice. I naravno, imajte puno strpljenja kad sljedeći puta vaša tinejdžerka poludi zbog toga što joj nećete kupiti posljednji model super cool fora fenomenalnih tenisica.

Tinejdžeri, znate li kako uz cool odjeću biti još više cool?

  • Eksperimentiraj

Nemoj se libiti isprobavati razne stilove. U trgovini odaberi kombinaciju koju inače ne bi nikada nosio. Možda se iznenadiš.

  • Nosi ono u čemu se osjećaš dobro

Naravno radije nosi stvari u kojima ti je udobno. Čak i ako ti drugi govore da izgledaš fenomenalno, ako se ne osjećaš dobro u tome, nemoj to nositi jer ćeš propustiti zabavu misleći o svojoj odjeći.

  • Budi svoj i misli pozitivno

Kako god izgledao i tko god bio, budi svoj. Hodaj uspravno i sa smiješkom. Osjećaj se lijepo i bit ćeš lijep. Budi obziran prema drugima i istakni njihove vrline i svi će željeti s tobom se družiti.

  • Ne brini

Pokušaj ne brinuti toliko o tome što drugi misle o tebi. Ponekad smo mi sami zabrinuti oko nekog detalja koji nitko drugi nije ni zamijetio.

  • Svi imaju drugu ideju o tome što je lijepo

Ne brini o tome što je drugima lijepo. Radije razmisli o tome što je tebi lijepo.

  • Druži se više umjesto da si sramežljiv ili gledaš u svoj telefon

Razgovaraj s osobom uživo doživjet će te prije kao prijatelja i smatrati pristupačnijom i simpatičnijom osobom.

Tekst: Ivona Šatrak
Foto: PR

Tagovi:

Pročitajte i:

Hrvatski glazbeni zavod ugostio je novinare u obnovljenom i dotjeranom prostoru

Novi tepisi, ulaštene i konzervirane kamene površine u predvorju i na svečanom stubištu, obnovljena stolarija…

Čarobni spa svijet koji ćete obožavati ove zime

Najveći wellness u Hrvatskoj, orijentalni hamam, sauna show, joga, vrhunski tretmani za lice i tijelo……

Dobrovoljni opoziv proizvoda: Philips Avent Digitalni Video Monitor za bebe (SCD620)

Kao mjeru predostrožnosti Philips dobrovoljno opoziva te će osigurati nadoknadu za Philips Avent digitalni video…

Japanski gitarist Yuki Saito nastupa u Hrvatskom glazbenom zavodu

Jedan od najboljih japanskih mladih gitarista Yuki Saito nastupa 24. siječnja u Hrvatskom glazbenom zavodu.