priprema djeteta za školu

Ljeto pred nama iskoristite za završnu pripremu za školu

Predškolsko dijete većinu vremena provede u igri i kroz nju uči, spoznaje svijet oko sebe i priprema se za školu. A onda dođe i taj veliki dan polaska u školu koji unese veliku promjenu u život svakog predškolca. Kako da dijete što lakše prihvati tu promjenu, kako da bude spremno sjesti u školsku klupu i da u školi bude uspješno te kako da do kraja izgradi pozitivnu sliku o sebi, socijalne vještine i emocionalnu stabilnost, progovaraju odgojiteljice Jelena Salatović i Martina Sokač, autorice novog priručnika 'Od jaslica do škole", vodič za lakšu prilagodbu na jaslice, vrtić i školu. '

Važno nam je naglasiti da priprema za školu počinje puno ranije od zadnje predškolske godine u vrtiću i podrazumijeva cijeli spektar različitih vještina potrebnih za dobro funkcioniranje. Od prvih dana u vrtiću djecu pripremamo za život, a to je ujedno i priprema za školu. Dijete treba ovladati različitim vještinama tijekom predškolskog perioda, između ostalog posebnu pozornost posvećujemo razvoju samostalnosti, odgovornosti, emocionalnoj stabilnosti, samopouzdanju, grafomotoričkoj i tjelesnoj zrelosti.

Kontinuiranim radom i poticanjem djeteta na kvalitetan razvoj sukladno dobi i mogućnostima i u razvoju potrebnih kompetencija, dobit ćemo spremnog predškolarca koji je spreman odgovoriti na izazove koji ga čekaju u školi.

Često se pitamo koja je uloga roditelja u toj pripremi za školu

Bez obzira to što dijete prolazi predškolski program pripreme za školu u vrtiću, ključna je uloga roditelja kao djetetovog primarnog odgojitelja. Kao roditelji mogli bismo si postaviti nekoliko pitanja:

 • može li dijete funkcionirati u nepoznatoj okolini
 • je li spremno odvojiti se od roditelja
 • komunicira li uspješno i surađuje li s vršnjacima
 • izražava li svoje emocije na socijalno prihvatljiv način
 • zna li se nositi s neuspjehom
 • rješava li sukobe na konstruktivan način?

Kako mu ˝ja˝ kao roditelj mogu pomoći i pripremiti ga na novu situaciju?

 • Ohrabrite dijete u svakoj prilici kad svladava nešto novo.
 • Dajte mu na znanje da je za svako postignuće potreban trud, cijenite njegov trud bez obzira na rezultat.
 • Pružite mu priliku da uči na vlastitim iskustvima, time jačamo samostalnost i samosvijest.
 • Pozitivno govorite o učiteljima i školi.
 • Dajte mu na znanje da vjerujete kako će se u školi dobro snaći.
 • Upozorite ga na opasna mjesta na putu do škole, te kako ih sigurno i uspješno svladati.
 • Vježbajte zaključavanje i otključavanje stana.
 • U slučaju potrebe uputite dijete na osobe koje mu mogu pomoći ako je samo kod kuće.
 • Verbalizirajte različita emocionalna stanja kroz koje dijete prolazi, budite mu podrška u izražavanju emocija na društveno prihvatljiv način.
 • Potičite njegovu samostalnost (npr. briga o sebi, samostalnost u uzimanju obroka, odlazak u trgovinu, poštivanje pravila u prometu, odlazak u šetnju do škole…)

priprema djeteta za školu

Što još možemo raditi:

 • Kako biste potaknuli djetetova opća znanja, spoznaju, znanje o sebi i obitelji, logičko zaključivanje, pamćenje, imenovanje i slično, podržavajte i razvijajte radoznalost djeteta, vodite ga u šetnju, razgovarajte, imenujte, opisujte, posjetite muzej, knjižnicu ili kazalište. Tijekom šetnje postavljajte mu neka od ovih pitanja: što vidi ili čuje, što je veće/manje, što je lijevo/desno i slično. Prilikom šetnje sakupljajte kamenčiće i kada dođete kući brojite ih te ih klasificirajte prema boji, obliku ili veličini. Iste kamenčiće možete pobojati ili na njima pisati slova ili ih pretvoriti u zanimljive kukce i slično.
 • Zajedno izradite memori sa slikama slova, s brojevima ili geometrijskim oblicima.
 • Igranjem društvenih igara, usvajajte poštivanje pravila u igri i osnovne matematičke pojmove, vježbate zapamćivanje i koncentraciju.
 • Redovito potičite dijete na crtanje i pravilno držanje olovke. Pružite mu mogućnost da i u svom obiteljskom okruženju u opuštenoj atmosferi vježba različite grafomotoričke zadatke i tako usvaja prijeko potrebne vještine za školu.
 • Ako ste na pješčanoj plaži pišite štapom slova po pijesku. Ako niste u prilici izradite jednostavnu podlogu za pisanje (na tacnu stavite šećer i neka dijete piše prstićem, od kartona ili starog cd-a izradite sat s pomičnim kazaljkama).
 • Zajedno posudite slikovnice u knjižnici te čitajte, a zatim potičite dijete da istu priču prepriča vama, postavljajte poticajna pitanja kako bi se dijete prisjetilo detalja iz priče. S djetetom izradite slikovnicu a neka dijete osmisli naslov priče.
 • Kako bi potaknuli predčitalačke vještine možete sami osmisliti igre: prepoznaj i imenuj kojim glasom počinje i završava riječ, smišljajte rimu (lonac - konac…), igra ˝na slovo na slovo˝.

Jednako je važna i tjelesna spremnost i koordinacija pokreta i ravnoteže u svim oblicima kretanja pa sve do fine motorike

 • Igrajte se loptom (dodavanje, gađanje, kotrljanje), skakanje, trčanje, preskakivanje, provlačenje i slično.
 • Vozite bicikl ili se rolajte.
 • Igrajte se skrivača, lovice i slično.
 • Za poticanje fine motorike: crtanje, slikanje, izrezivanje, lijepljenje, nizanje, modeliranje, vezanje, zakopčavanje, otkopčavanje i slično.

Njegujte pozitivna očekivanja

I za sam kraj važno je osvijestiti koliko presudnu ulogu imaju stav, mišljenje i očekivanje roditelja od djeteta u ovoj fazi pripreme za školu. Iako je zabrinutost roditelja za uspješnost prilagodbe djeteta školskom životu i obvezama razumljiva, jako je važno paziti da se ona ne prenosi na dijete, i potruditi se da dijete s kreće u školu s pozitivnim iščekivanjem.

I najvažnije je da uživate u svemu gore navedenom, imate povjerenja u svoje dijete i da mu budete podrška.

Priručnik nastao iz iskustva odgojitelja i roditelja

Pripremu za školu smo prolazile kao roditelji i kao odgojitelji profesionalci, tako da su nam obje uloge poznate i uočili smo da svi imamo ista pitanja, izazove i strahove koje rješavamo tražeći dodatne informacije, savjete, odgovore.

Svjesne činjenice koliko je to zahtjevan proces za sve sudionike – dijete, roditelja ali i odgojitelja i učitelja – željele smo sve korisne informacije objediniti na jednom mjestu što smo i učinile izdavši vodič "Od jaslica do škole " u kojem možete pronaći mnoštvo korisnih savjeta, kreativnih ideja i iskustava odgojitelja i učitelja kako polazak u školu učiniti što bezbolnijim za cijelu obitelj.

Želite li na dar dobiti ovaj vodič, pošaljite nam na uredništvo@roditelji.hr, mail sa svojim podacima (uz subjekt Priprema za skolu). U srijedu 8. svibnja objavit ćemo ime dobitnika. U sklopu teksta istih autorica na temu ‘Prilagodba na jaslice i vrtić’ kojeg ćemo objaviti uskoro također ćete imati priliku na dar dobiti još jedan primjerak vodiča. Pratite nas!

Vodič "Od jaslica do škole " odlazi u Punat na otok Krk čitateljici Ivani Maračić Žic.

Priručnik se može naručiti putem Facebooka ili na E-mail odgojiteljiuakciji@gmail.com

Tekst: odgojitelj mentor Jelena Salatović i odgojitelj Martina Sokač
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Crtanjem i pisanjem adolescenti u borbi protiv droga

S obzirom na to da je zlouporaba sredstava ovisnosti jedno od najčešćih rizičnih ponašanja u…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

Upoznajte vukovarske genijalce

Aktualni rođendanski broj lifestyle magazina Storybook donosi temu o vukovarskim genijalcima Matiji Hardiju, Ivanu Kolaru,…

bolovi uzrokovani rastom

Dijete osjeća bol u nogama - posljedica rasta ili razlog za brigu?

Pedijatri smatraju kako će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. Kako…