Koje rečenice nikada ne bi trebalo govoriti djevojčicama?

Svijet je još uvijek prepun predrasuda i stereotipa. Naša okolina ih stalno izgovara, a i mi kao roditelji ih izgovaramo i to često sasvim nesvjesno. Što ne biste nikad trebali reći svojim kćerima?

Ove rečenice ostaju u svijesti i nastavljaju odzvanjati godinama poslije u glavi odrasle žene. Negativno djeluju na ukupni razvoj djevojčice te ju mogu spriječiti da otkrije svoje talente, razvije ih, sakupi iskustvo te postane zadovoljna i sigurna u sebe.

1.Premala si za to

Neovisno o tome što sanja vaša djevojčica, podržite je u maštanju. Nemojte joj reći da je za to još malena jer joj tako možete poljuljati samopouzdanje i uništiti joj mogućnost da u sebi prepozna buduće potencijale. Makar vam se činilo da su njezine želje možda smiješne ili nemoguće, recite joj da može postići skoro sve, ako se dovoljno jako potrudi i vjeruje čvrsto u svoj uspjeh.

2.Smanji očekivanja

Isto vrijedi i za ovu rečenicu. Nemojte joj reći da ne očekuje puno od svojih želja i ciljeva jer će joj to spustiti samopouzdanje i motivaciju. Zato je ohrabrite i podržite u njezinim talentima. Samo tako će izrasti u jaku ženu.

3.To je zanimanje za dečke

Zaboravite na muška ili ženska zanimanja. Djevojčice mogu biti policajke, znanstvenice, doktorice, mehaničarke… One mogu biti sve što žele i što ih ispunjava. Ako vaša djevojčica kaže da želi biti policajka, to znači da želi pomagati ljudima što je prekrasan znak snage i pozitivnog razmišljanja. Neovisno o tome koliko često se mijenjaju njezini "profesionalni" planovi, podržite je - jer bit će sretna jedino ako će bez vaših ograda moći napredovati makar još uvijek samo mišlju.

4.Daj ja ću to napraviti

Svaka majka potajno želi da njezina djeca zauvijek ostanu djeca. Nije čudno ako ste u nekoj nepoznatoj situaciji oprezni i riješite problem umjesto djeteta. No, bolje je potajno, s jednim okom na djetetu, promatrati kako isprobava novu stvar. Ako treba, pokažite joj kako riješiti problem u novoj situaciji. Svaka samostalnost ubuduće jačat će njezino samopouzdanje.

5.To dame ne rade

Pokušajte joj ne izgovarati takvu rečenicu. Tu nije riječ o pravilima pristojnosti, već o recimo odijevanju ili glazbi. Ako vaša djevojčica voli punk ili rado nosi široku sportsku odjeću, dopustite joj. Ona možda ne želi izgledati "uglađeno" onako kako to možda društvo očekuje. Dopustite joj dozu originalnosti.

6.Ne zamaraj se puno s time

Ta rečenica djeluje kao podrška, ali govori ustvari da ne razumijete ili ne želite razumjeti što vam dijete govori. Očito ima neki problem koji želi podijeliti s vama. Ako joj kažete da se ne isplati lomiti si glavu s tim i da je to sve komplicirano, to je može zbuniti. Radije je poslušajte i recite da je razumijete, dajte joj pokoji savjet i pokušajte s njom zajedno naći rješenja.

7.Ne jedi toliko

U pubertetu izbjegavajte te rečenice. Naravno, pritom uvijek promatrajte dijete ne radi li se o nekim zdravstvenim problema. Vaša kći je ionako sada sva u svom tijelu, promatra ga, zamjećuje obline koje ju vesele i ustrašuju istovremeno i mora naučiti kako živjeti s njima. Najbolji je način razgovarati s njom o zdravoj prehrani te pokazivati joj vlastitim primjerom.

8.Predobra si za njega

U mladim godinama ljubav je nešto posebno. Možda se zaljubila u nekog dečkića koji vama uopće nije zanimljiv ili još gore, baš vam je antipatičan. Nemojte joj otkriti vaše misli, već se potrudite bolje upoznati ga i pokažite interes. Upravo su djeca u pubertetu vrlo osjetljiva na vaše loše komentare i reakcije i vrlo brzo postanu prkosna.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako odgojiti djevojčicu bez kompleksa?

Je li u današnjem svijetu, u kojem su…

razum i osjecaji

Razum ili osjećaji? Što prevladava kod mog djeteta?

Rodili ste djevojčicu i mislite kako bi trebala…

rezlike između dura i dečki

Razlike između djevojčica i dječaka

Djevojčice i dječaci od rođenja pokazuju razlike u…

Pročitajte i:

kako se spasiti kad te netko potapa

Naučite dijete kako se osloboditi neplivača koji i sebe i njega potapa!

Čak i ako ste se pobrinuli da vaše dijete nauči plivati i da pliva bez…

kako reagirati kad dijete nesto ukrade

Što napraviti kad dijete uhvatite u krađi?

Svi mi imamo neku priču o krađi u djetinjstvu. Čokoladica u trgovini, jabuka iz susjedovog…

Razgovarajte s tinejdžerima o seksualnosti

Pubertet je razdoblje odrastanja i formiranja identiteta, prvih ljubavi i romantičnih veza („hodanja“) te pojačanog…

Moje dijete je gay! Roditelji se predugo bore s prihvaćanjem te činjenice!

Roditeljima je teško prihvatiti da njihovo dijete ima 'drugačije' seksualne sklonosti. Studija na Sveučilištu George…