kako postavljati pitanja djeci

Kako iz školarca izvući odgovore o njegovom danu?

Sigurno se i sami dobro sjećate kako su vas roditelji ispitivali kako vam je bilo u školi. Dosadno....

“Je li ti bilo dobro danas u školi?”, mnogi od nas svaki dan postavljaju ovakvo pitanje svom školarcu. Ali naizgled nevino pitanje, nije baš naspretnije, dapače problematično je, kako tvrdi psihologinja Kristin Wilson u intervjuu za “Pure Wow”.

Wilson objašnjava svoju zabrinutost: “Kad dijete pitate je li bilo sve dobro u školi, vi mu ustvari prenosite poruku da vi želite da je sve bilo dobro. A budući da djeca ne žele razočarati svoje roditelje, vjerojatno će odgovoriti “da” ili potvrdno kimnuti glavom na to pitanje i uvjeriti vas da je sve ok – čak i ako zapravo nije.”

Pitajte ih radije ovako

Sada ćete vjerojatno zaključiti kako vaše pitanje treba biti neutralno. Nažalost, ni previše općenita, neutralna pitanja, kao što je “Kako si proveo dan?” nisu bolja jer izazivaju jednostavne odgovore tipa "Dobro" koji vam neće dati odgovor što se zapravo događa u umu vašeg djeteta.

Kako bi saznali kako se dijete doista osjeća, psihologinja Wilson preporučuje postavljanje otvorenih, ali specifičnih pitanja. Na primjer, možete se raspitati o tome kako je prošao test koji je dijete trebalo pisati ili koja ekipa je pobijedila u graničaru na tjelesnom.

Krajnji cilj je dati vašoj djeci osjećaj da ste otvoreni za sve odgovore, bilo pozitivne ili negativne. Djeca će tako radije dijeliti s vama ono što rade i što se događa u njihovim životima “, zaključila je Wilson.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

U ovoj španjolskoj školi dječaci uče i kuhati, glačati i prati

Španjolska škola Montecastelo promovira ravnopravnost spolova tako što dječacima pruža satove kućanskih poslova i životnih…

7 koraka za odabir idealne školske torbe

Za one roditelje koji se već sad pripremaju nabaviti škosku torbu za svoje đake, evo…

Apel policajca: Što trebate naučiti djecu kad sjednu na bicikle?

Bicikl je osnovno sredstvo kretanja čim djeca nauče vrtjeti pedale. No, koliko su zaista sigurna…

Prirodnim metodama do bolje koncentracije kod djece i uspjeha

Uz kvalificirani tim stručnjaka i terapeuta, educiranih u područjima Kineske tradicionalne medicine i Energetske medicine…