Bullying – kako ga prepoznati i što učiniti?

Vršnjačko nasilje (bullying) svakodnevno se događa u životima velikog broja djece i mladih. Iako je često dio odrastanja, vršnjačko nasilje nije jedno od iskustava koje nas gradi i osnažuje. Kao roditelj, važno je posvetiti pažnju djetetu i iskoristiti svoju ulogu kako biste mu pomogli da se suoči sa svojim iskustvom i prevlada ga.

Djeca koja doživljavaju vršnjačko nasilje mogu pokazivati brojne promjene u svom ponašanju. Promjene raspoloženja, nedostatak apetita i povlačenje u sebe mogu biti neke od njih. Svako dijete reagira drugačije i najbolje je pouzdati se u vlastito poznavanje djetetova uobičajenog ponašanja. Ako i malo sumnjate da je Vaše dijete žrtva bullyinga, važno je reagirati na vrijeme. Pritom je važno zadržati smirenost i dobro razmisliti o mogućim koracima ispred Vas.

Što učiniti ako Vaše dijete doživljava bullying?

Ako vam se dijete povjeri, potaknite ga da vam ispriča što mu se događa. Iako ćete možda imati potrebu postavljati puno pitanja i savjetovati ga, dopustite mu da vam najprije bez prekidanja ispriča svoj doživljaj. Recite mu da vam je drago da je bilo dovoljno hrabro da vam ispriča što se događa, da je to bila ispravna odluka i objasnite zašto je važno u takvim situacijama potražiti pomoć odrasle osobe. Naglasite djetetu da to što mu se događa nije u redu.

Nasilje među vršnjacima je problem koji zahtijeva reakciju i suradnju odraslih osoba iz djetetove okoline. Obavijestite razrednika i stručnog suradnika škole o svojim saznanjima i izrazite svoju spremnost na suradnju kako biste zaustavili neželjena ponašanja. Ako postoje druge žrtve, kontaktirajte njihove roditelje i obavijestite školu koja će Vas uputiti u daljnje korake.

Kako se osjeća dijete koje doživljava bullying?

Odraslima može biti teško shvatiti kako je to biti u koži djeteta, osobito djeteta koje doživljava nasilje. Mnogo je osjećaja koje mogu doživljavati, od srama, straha, poniženosti, ljutnje, tuge… Kako bi vam približili s čime se djeca mogu nositi, priču jednog dječaka koji se nosio s vršnjačkim nasiljem možete pročitati preko javnog računa Hrabrog telefona na Viberu!

Naljepnice i informacije o javnom računu potražite preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri

Ako Vam je potrebna dodatna podrška i savjet kako biste mogli pomoći djetetu žrtvi vršnjačkog nasilja, nazovite liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili se javite putem maila savjet@hrabritelefon.hr.

Tekst: Sara Lulić, magistra psihologije, programska koordinatorica savjetodavne linije Hrabrog telefona
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja u školi?

Ako znate da neko dijete proživljava vršnjačko nasilje,…

Punoljetnost Dječje kuće Borovje!

Udruga Hrabri telefon proslavila je 18 godina programa…

Roditelji gube živce dok se braće i sestre svađaju!

Kroz sukobe djeca uče kako rješavati probleme, kako…

Djevojčica ima strah od crtića, kako joj pomoći?

Hrabri telefon odgovara mami čija djevojčica se uplašila…

Pročitajte i:

U ovoj španjolskoj školi dječaci uče i kuhati, glačati i prati

Španjolska škola Montecastelo promovira ravnopravnost spolova tako što dječacima pruža satove kućanskih poslova i životnih…

7 koraka za odabir idealne školske torbe

Za one roditelje koji se već sad pripremaju nabaviti škosku torbu za svoje đake, evo…

Apel policajca: Što trebate naučiti djecu kad sjednu na bicikle?

Bicikl je osnovno sredstvo kretanja čim djeca nauče vrtjeti pedale. No, koliko su zaista sigurna…

Prirodnim metodama do bolje koncentracije kod djece i uspjeha

Uz kvalificirani tim stručnjaka i terapeuta, educiranih u područjima Kineske tradicionalne medicine i Energetske medicine…