Apel policajca: Što trebate naučiti djecu kad sjednu na bicikle?

Bicikl je osnovno sredstvo kretanja čim djeca nauče vrtjeti pedale. No, koliko su zaista sigurna na biciklima i prođu li roditelji s njima osnove ponašanja u prometu? Ovaj policajac smatra - nedovoljno

Koliko su djeca sigurna u prometu, znaju li izbjegavati prepreke ili brzo zakočiti u slučaju opasnosti? Šef policije André Berndt iz Viersena u Njemačkoj napisao je otvoreno pismo svim roditeljima na osnovu policijskog iskustva s djecom koja se biciklima kreću nogostupom među pješacima i u prometu. Želio je skrenuti pozornost na činjenicu da su mnoga djeca vrlo nesigurna na svojim biciklima.

“Dragi roditelji, shvatite svoju odgovornost ozbiljno. Temeljne vještine kao što su kočenje i izbjegavanje prepreka i drugih sudionika u prometu djeca često ne svladaju. Nitko ih to ne uči. Nama je to apsolutno zabrinjavajuće! Vozite bicikl, ali i vi sjednite na njega i zajedno vozite s djecom. Tako ćete vidjeti što vaša djeca sve znaju, a što još trebaju učiti.”

Razlog zašto je ovaj policajac odlučio napisati apel roditeljima ujedno je i broj nesreća u kojima u najvećem broju sudjeluju djeca od 10 do 14 godina. Roditelji danas kupuju djeci bicikle s puno brzina, više nema nožnih kočnica, a djeca se ne usude zakočiti ručnim kočnicama. Također upozorava kako djeca ne nauče skretati, oduzimaju prednost i ne znaju se uvijek nositi sa zahtjevima različitih staza kojima voze.

Policajac Berndt stoga kao savjet za svakodnevni život preporučuje da ih manje vozite do škole ili vrtića i umjesto toga ih pustite da voze svoje bicikle. Ako znamo da samo vježbom postajemo bolji, onda ovaj savjet svakako ima smisla.

"To je apsolutno vaša odgovornost da vašu djecu osposobite za taj dio života.", smatra policajac Berndt.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…

prosjecne ocjene i uspjeh u zivotu

Ovo su razlozi zašto su prosječni učenici često uspješniji u životu

Možda se još uvijek sjećate brige, i svoje i svojih roditelja, oko vaših ocjena iz…

Hrpe testova, ispitivanja i natjecanja u znanju - je li to stvarno ono što svijetu treba?

Prateći stresirane roditelje i djecu kako samo nabrajaju koliko imaju testova i ispitivanja u jednom…

empatija kod djece

Svakom trećem djetetu generacije 'Z' nedostaje ova važna socijalna osobina

Koliko su djeca danas empatična i koliko im je stalo do drugih, a koliko samo…