Apel policajca: Što trebate naučiti djecu kad sjednu na bicikle?

Bicikl je osnovno sredstvo kretanja čim djeca nauče vrtjeti pedale. No, koliko su zaista sigurna na biciklima i prođu li roditelji s njima osnove ponašanja u prometu? Ovaj policajac smatra - nedovoljno

Koliko su djeca sigurna u prometu, znaju li izbjegavati prepreke ili brzo zakočiti u slučaju opasnosti? Šef policije André Berndt iz Viersena u Njemačkoj napisao je otvoreno pismo svim roditeljima na osnovu policijskog iskustva s djecom koja se biciklima kreću nogostupom među pješacima i u prometu. Želio je skrenuti pozornost na činjenicu da su mnoga djeca vrlo nesigurna na svojim biciklima.

“Dragi roditelji, shvatite svoju odgovornost ozbiljno. Temeljne vještine kao što su kočenje i izbjegavanje prepreka i drugih sudionika u prometu djeca često ne svladaju. Nitko ih to ne uči. Nama je to apsolutno zabrinjavajuće! Vozite bicikl, ali i vi sjednite na njega i zajedno vozite s djecom. Tako ćete vidjeti što vaša djeca sve znaju, a što još trebaju učiti.”

Razlog zašto je ovaj policajac odlučio napisati apel roditeljima ujedno je i broj nesreća u kojima u najvećem broju sudjeluju djeca od 10 do 14 godina. Roditelji danas kupuju djeci bicikle s puno brzina, više nema nožnih kočnica, a djeca se ne usude zakočiti ručnim kočnicama. Također upozorava kako djeca ne nauče skretati, oduzimaju prednost i ne znaju se uvijek nositi sa zahtjevima različitih staza kojima voze.

Policajac Berndt stoga kao savjet za svakodnevni život preporučuje da ih manje vozite do škole ili vrtića i umjesto toga ih pustite da voze svoje bicikle. Ako znamo da samo vježbom postajemo bolji, onda ovaj savjet svakako ima smisla.

"To je apsolutno vaša odgovornost da vašu djecu osposobite za taj dio života.", smatra policajac Berndt.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

maleno dijete

Je li moje dijete premaleno? Saznajte činjenice o rastu djece koje vrijedi znati!

Provjerite prati li vaše dijete svoju krivulju rasta ili koliko njegov rast odstupa od očekivanoga.…

Što ako je dijete ipak vidjelo horor scenu i uplašeno je?

U kinima se upravo prikazuje nasilan film "Joker" o kojem je naša suradnica Iva Brčić…

vrijeme pretpuberteta

Vrijeme pretpuberteta - mirno razdoblje s velikim potencijalom za učvršćivanje odnosa s djetetom!

Djeca danas sazrijevaju brže. Kako ih pratiti i razumjeti u toj dobi pretpuberteta koja može…

Postoji li pravo vrijeme za početak šminkanja?

S obzirom na promjene u društvu, vaša djevojčica vas može iznenaditi i puno ranije nego…