7 koraka za odabir idealne školske torbe

Za one roditelje koji se već sad pripremaju nabaviti škosku torbu za svoje đake, evo smjernica na što trebaju obratiti pozornost. Jer, nije izgled torbe jedina važna kategorija!

Dok se djeca vesele skorim praznicima, roditelji, a osobito roditelji prvašića, posebno su uzbuđeni. U kultnom Hoću knjigu Megastoreu u Bogovićevoj 7, u subotu 8. lipnja održana je panel rasprava i revija najnovijih modela školskih torbi brendova Santoro Gorjuss, Connect, Herlitz, Belmil, Target, Scout i Disney, a predstavljene su i likovne mape te program Izzy Profil Kletta.

Pod dirigentskom palicom Antonije Stupar Jurkin, magistrica kineziologije Ana Kuhanec Brašnović i Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija Hoću knjigu, potrudile su se objasniti roditeljima što je najvažnije prilikom odabira školskih torbi.

Danas je preporučena težina školske torbe do 15% težine tijela djeteta, a neka istraživanja i preporuke ukazuju da težina torbe ne smije prelaziti ni 10% tjelesne težine djeteta. Kod prvašića koji u prosjeku ima 24 kilograma, torba ne bi smjela biti teža od 3,6 kg, ako pratimo preporuku da školska torba teži do 15% tjelesne mase, odnosno 2,4 kg prema strožem kriteriju od 10% tjelesne mase djeteta. Ostvarenje ovih preporuka je i više nego upitno u Hrvatskoj, jer u stvarnosti težina torbe prvašića prelazi 6 kg, a prema nekim mjerenjima je teža čak i od 7 kg.

 

  1. Odaberite pravu torbu za pravu dob

Kada birate među mnogo raznovrsnih torbi, pazite da vam se ne prikrade neka koja nije prikladna za dob vašeg djeteta. Djelatniku točno precizirajte u koji razred kreće vaše dijete kako bi vam mogao pokazati torbe namijenjene upravo toj dobi.

  1. Kotačići ili ne?

Djeci će kotačići uvelike pomoći pri nošenju teških školskih udžbenika, no ako do škole ili kuće imaju puno stepenica ili neravan teren, kotačići će im samo odmoći. Danas postoje i torbe koje se mogu kombinirati te se kotačići ne moraju koristiti svaki dan pa je najbolje dobro proučiti i tu opciju.

  1. Koliko pretinaca je dovoljno?

Pretinci ne služe samo kao modni dodatak, nego su i iznimno korisni kako bi se vaše dijete što bolje snašlo među gomilom bilježnica i školskog pribora koji su im potrebni za školu. Ipak, treba proučiti je li baš svaki pretinac na željenoj torbi potreban, poput pretinca za laptop, džepa za bočicu vode i sl., ili je bolje odabrati ipak malo jednostavniju varijantu školske torbe.

  1. Koji je materijal najizdržljiviji?

Današnje torbe rade se od visokokvalitetnih sintetičkih materijala, a najlon i poliester svakako su otporniji na vodu no što je, primjerice, pamuk. Ipak, ekološki osviješteni roditelji vjerojatno će odabrati i ekološki osviještene materijale za svog prvoškolca, čak i ako će takvi nešto kraće trajati.

  1. Motiv

Vaše dijete je veliki obožavatelj Snježnog kraljevstva? Vjerujemo da je tako, no pitanje hoće li u jednakoj mjeri voljeti Snježno kraljevstvo i za tri godine kada će vjerojatno još uvijek koristiti istu školsku torbu. Dobro razmislite hoćete li izabrati generički motiv ili ćete se prikloniti djetetovim željama i odabrati torbu koju krasi plavokosa Elsa.

  1. Ergonomski oblikovana stražnja strana ili ne?

Ergonomski oblikovana tapeciranja stražnja strana torbe omogućuje minimalno opterećenje kralježnice, a danas ih ima većina kvalitetnih školskih torbi, stoga je dobro razmotriti ovu opciju za maksimalnu udobnost nošenja.

  1. Sigurne i podesive naramenice

Osim što je potrebno obratiti pažnju na udobne i prilagodljive naramenice kako bi svakodnevna udobnost bila zajamčena, iste bi trebale sadržavati i fluorescentne elemente koji osiguravaju sigurnost i vidljivost kroz mrak. Svakako iskoristite i dodatni remen za grudi za stabilizaciju tereta.

 

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

U ovoj španjolskoj školi dječaci uče i kuhati, glačati i prati

Španjolska škola Montecastelo promovira ravnopravnost spolova tako što dječacima pruža satove kućanskih poslova i životnih…

Apel policajca: Što trebate naučiti djecu kad sjednu na bicikle?

Bicikl je osnovno sredstvo kretanja čim djeca nauče vrtjeti pedale. No, koliko su zaista sigurna…

Prirodnim metodama do bolje koncentracije kod djece i uspjeha

Uz kvalificirani tim stručnjaka i terapeuta, educiranih u područjima Kineske tradicionalne medicine i Energetske medicine…

Interaktivne 3D knjige za nove generacije čitatelja koji žele naučiti više

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj strukturi, ova je serija s pet edukativnih izdanja idealna za upotrebu u…