Dječaci u koli

Neki dječaci postižu silan uspjeh u školi. Više je malih “genijalaca” nego malih “genijalki” i više je dječaka u top 1 posto IQ skale od dječaka. No neki dječaci nisu toliko uspješni – za većinu škola je veliko opterećenje.

Ne može se govoriti o jedinstvenom iskustvu u školi za djevojčice ili za dječake – neki se uklapaju, a neki ne. No, prosječnom dječaku škola ne leži onako dobro kao je to slučaj s prosječnom djevojčicom. Naime, više dječaka ima problema s pažnjom i koncentracijom od djevojčica. Zbog viših razina energije, dječaci češće upadaju u nevolje od djevojčica, a u školi nemaju dovoljno prilika za kretanje – i u tjelesnoj aktivnosti i u načinu učenja – jer su u školi prisiljeni sjediti, umjesto da rade ono što najviše vole.

Neke statistike govore da dječaci prosječno postižu slabiji uspjeh u školi od djevojčica. Prosječno su djevojčice bolje u osnovnoj i srednjoj školi. Na fakultetu su nešto bolji momci. Kod dječaka se pet puta češće dijagnosticira ADHD (hiperaktivni poremećaj pažnje).

To, dakako, ne znači da će svaki dječak imati problema u školi – samo znači da roditelji dječaka moraju imati na umu da dječaci najbolje uče u pokretu i da je to možda uzrok problema u školi.

Preporučujemo

Pročitajte i:

inteligentna djeca

6 znakova da vaše dijete ima visoki IQ

Možda ste već pomislili da bi vaše dijete moglo biti mali genijalac, no evo karakteristika…

Teškoće u učenju – što koji program znači?

Dok individualizirani pristup u školi i dalje sadržava cjelokupno propisano nastavno gradivo, prilagođeni program omogućuje…

supertalent

VIDEO: Ovaj zbor je dokaz koliko su kreativni i strastveni učitelji važni!

Ovaj zbor mladih djevojaka i mladića oduševio nas je i to iz više razloga. Zapjevali…

Bullying – kako zaštititi dijete izloženo vršnjačkom nasilju te kako postupati s počiniteljem nasilja?

Djeca koja čine vršnjačko nasilje i dalje su djeca s kojom treba raditi. Ne treba…