„Pastirskim igrama“ djeca čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu

Prakticiranje nenasilja kroz tradicijske vrijednosti starih sportova, izgradnju i poticanje sportskog duha kod mladih te međusobno uvažavanje i toleranciju moto su "Pastirskih igara“. Radi se o manifestaciji u organizaciji Waldorfske škole kojoj je pridružio i časopis Moje dijete kao medijski pokrovitelj.



Pastirske igre“ objedinjuju više izvornih sportskih i kulturnih sadržaja za učenike osnovnih škola. U dodatnim edukativnim sadržajima koji upotpunjuju program mogli su sudjelovati svi posjetitelji parka Bundek (djeca predškolske dobi, mlađa i starija populacija).




Što su djeca sve radila na „Pastirskim igrama“:




  • natjecanje učenika osnovnih škola u “starim sportovima” (trke štulama, trke u vreći, trke šinjama, gađanje strijelom, kozana, bacanje potkove, penjanje na drvo, potezanje konopa). Pobjednička ekipa odlazi na Olimpijadu starih sportova u Brođance 26.08.2012.







  • radionice tradicijskih plesova, izrade glazbenih instrumenata od materijala iz prirode, izrade šešira od grančica i lišća, filcanja, bubnjanja i žongliranja, jahanja na konju (poni), vožnja tradicionalnim drvenim vrtuljkom.






  • Eko sajam – degustacija i prodaja proizvoda izabranih hrvatskih proizvođača zdrave hrane i hrvatskog sela, s posebnim naglaskom na slavonske proizvode.






Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock