Dječaci su najčešće više začarani šarenim ekranima kompjutera i televizora i obično im puno teže pada njihovo gašenje.
Kako postaviti pravila ponašanja i ograničiti boravak djeteta pred ekranima?

Najčešće rečenice u kući, barem kad je riječ o dječacima, danas su:"Skini se više s tog ekrana! Buljiš u njega već satima! Izgubit ćeš oči!".


U svakodnevnici su međutim stvari jednostavne i jasne. Stručnjaci pedagozi preporučuju da predškolska djeca ne borave pred ekranom dulje od pola sata, a osnovnoškolci nižih razreda ne više od jedan sat.


To je razumno vrijeme, samo je problem što je preporuka najčešće neostvariva. Katkad samo instaliranje nove igrice traje dulje od dogovorenog vremena, a katkad je dijete taman na ključnom dijelu igrice i ne može samo tako odustati. Može se dogoditi i da se dogovorite za određeno vrijeme za kompjuter/televizor/konzole, ali dijete, iako je vani lijepo vrijeme za igru i prijatelji ga čekaju, ne želi propustiti to dragocijeno vrijeme za taj dan.



Najbolje je stoga dobro dogovoriti pravila:



  • Sjedite s djetetom i dajte mu mogućnost da samo predloži pravila ponašanja. Prijedlozi možda uopće neće biti loši.



  • Neka pravilo vrijedi za kompjuter, televizor i igraće konzole. Korištenje svih ovih vrsta zabave ulazi u isto dozvoljeno vrijeme.



  • Odredite pravilo koje će vrijediti tjedan dana. Dijete će tako učiti planirati vrijeme, organizirati se i manje ćete se svađati. Tako možete dogovoriti da u dane kad je vani loše vrijeme može dulje biti pred ekranom, ali onda kad dođe lijepo vrijeme tada su ti dani bez kompjutera ili televizora. Nakon tjedan dana vidjet ćete kako stvari funkcioniraju i možda malo prilagoditi pravila.



  • Jasno dogovorite da zajedničko objedovanje, pisanje zadaće, sportske aktivnosti... ili neke druge, vašoj obitelji važne aktivnosti, uvijek imaju prednost.



  • Pazite da dijete ne krši dogovor i ne dajte se pokolebati kuknjavama, molbama ili protestima. Popuštanje neće biti sretno rješenje ni za vas ni za dijete. Dijete, će možda trenutno osjetiti veselje, ali ono duboko u sebi želi i treba čvrste i principijelne roditelje. Roditeljima, s druge strane isto nije lako jer se nastavljaju brinuti i ljutiti se pri pogledu na dijete koje satima bulji u ekran. Na kraju zbog ljutnje izgube i živce i sve završi u svađi. Spriječite to time da ostanete dosljedni.



  • Možda vas može utješiti i učvrstiti sljedeće saznanje: Čak i ako dijete protestira, ono uživa u brizi roditelja kojima je važno na koji način ono troši svoje vrijeme. Zato budite zaiteresirani i dosljedni.







Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thnikstock