Sigurno se pribojavate prvog odlaska zubaru s djetetom. Dr. Marija Špoljar-Zemljić otkriva kako zauvijek pobijediti strah od zubara

Ne poznajem čovjeka koji voli ići zubaru. Strah koji mnoge obuzima pri samom ulasku u zubarsku čekaonicu, o prolasku kroz vrata ordinacije da i ne govorimo, ne da se opisati riječima. Mene, primjerice, samo snaga razuma može natjerati na redovite kontrole, i to samo zato što starost želim dočekati s pokojim svojim zubom u ustima. Ako odraslu osobu tjera samo razum, zamislite koliko je težak zadatak uvjeriti trogodišnjeg mališana da i on poslušno sjedne, otvori usta te stoički podnese sve što slijedi. Većina klinaca nije baš sklona racionalno razmišljati, možda ćete im i uspjeti kratkotrajno privući pozornost spuštanjem i dizanjem na famoznom stolcu, no što nakon toga?! Pogotovo kada znate da bi moglo biti neugodnog bušenja, brušenja i, ne daj Bože, čupanja.



Pronađite kvalitetnog zubara


Prije svega, treba pronaći kvalitetnog i pouzdanog zubara. Nađite ga onako kako bi trebalo tražiti sve liječnike, preko preporuke prijatelja i znanaca. Nažalost, to nije lak zadatak - po domovima zdravlja nema više zubara specijaliziranih samo za djecu, kao prije, već jedan stomatolog može liječiti i djecu i odrasle. Ipak, mi smo imali sreću i pronašli stomatologinju koja ima veliko iskustvo u radu s djecom. Riječ je o dr. Mariji Špoljar-Zemljić, specijalistici dječje preventivne stomatologije u Zagrebu.


Naša sugovornica objasnila nam je da je do ukidanja specijalističkih zubnih ordinacija za djecu došlo 1992. godine naredbom tadašnjega ministra zdravstva te da su uvedene polivalentne stomatološke ordinacije (za djecu i odrasle).



- Struka se borila protiv toga, ali politika je prevladala. U privatnoj praksi oduvijek se radila polivalentna stomatološka zaštita jer je donosila veću dobit, poželjniji su odrasli pacijenti zbog toga što se s djecom ‘gubi’ previše vremena - istaknula je dr. Špoljar-Zemljić.



Osamdesetih godina prošloga stoljeća išlo se na redovite sistematske preglede zubi. Ti su pregledi bili korisni jer se sustavno pratilo zubno zdravlje djece te se nije prepuštalo slučaju i često prezaposlenim roditeljima. Dodatna im je prednost bila to što su djeca čekala na pregled u društvu prijatelja iz razreda. Danas takva preventiva, nažalost, više ne postoji.



Svi se boje zubara


U zubarskoj ordinaciji svi su pacijenti potencijalno problematični jer se boje. Uspješan stomatolog mora biti i dobar psiholog kako bi pacijentu olakšao proces liječenja. Riječ je o zahtjevnom zadatku, pogotovo kada su djeca u pitanju. Dr. Špoljar-Zemljić kaže da je velika razlika između velikih i malih pacijenata, ali roditelj može pripremiti dijete za prvi susret sa zubarskim stolcem i svim onim “strašnim” pomagalima koja će vidjeti.



- Djeca su često bolji pacijenti, pogotovo ako su u startu dobro pripremljena te ako im je prvi susret sa stomatološkom ordinacijom bio pozitivan. Dječje je zube u pravilu teže liječiti jer oni prolaze razne razvojne faze, zbog čega je većina terapijskih postupaka kod djece mnogo složenija i dugotrajnija. Roditelji bi svakako trebali pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu tako da mu na pristupačan način opišu kako izgleda stomatološka ordinacija i što ga ondje sve očekuje: veliki stolac, kao onaj za astronaute, koji se može dizati i spuštati, a u kojem će sjediti pod svjetlom reflektora; aparat za čišćenje zubi, poput četkice s tušićem; malo ogledalo kojim će striček ili teta doktor pregledati zube. Pokušajte dijete zainteresirati i učiniti sve da se raduje posjetu. Izbjegavajte uvjeravanja tipa ‘neće te ništa boljeti’. To prepustite stomatologu, koji će psihološki pripremiti dijete za pregled pokazujući mu instrumente kojima će se koristiti: ogledalo, pincetu, ‘metalnu čačkalicu’ (sondu), bočice s lijekovima i slično - dodala je dr. Špoljar-Zemljić te nam otkrila i poneku tajnu zanata.



- Većina ljudi, kako odraslih tako i djece, boji se stomatologa ili zbog lošeg vlastitog iskustva ili zbog tuđih priča o bolnim zahvatima. Zato je poželjno da djeca posjete stomatologa dok ih zubi ne bole, a ako ih zub i zaboli, ne treba im ništa raditi na silu, osim ako se ne radi o akutnom (hitnom) stanju, na primjer gnojnoj upali i oteklini. Ako nije riječ o hitnom slučaju, potrebno je psihološki pripremiti mališana za sljedeći stomatološki zahvat. Djetetu je potrebno s puno strpljenja i ljubavi objasniti što će mu se raditi na zubu, reći mu iskreno hoće li ga nešto zaboljeti i uvjeriti ga da ono to može izdržati jer je ‘veliki’ dečko ili curica. Nikada se ne smije lagati da neće boljeti ako znamo da se radi o bolnom zahvatu - ispričala je doktorica, čiji je najmlađi pacijent imao 18 mjeseci, a pomoć je potražio zbog karijesa dudanja, tzv. tješećeg karijesa, koji je uzrokovalo ispijanje slatkih napitaka tijekom noći. Njegovoj mami savjetovala je da izbaci slatke napitke te da ga dovede zubaru na premazanje zubiće preparatom na bazi fluora jedanput na mjesec.



Kada prvi put poći zubaru?


- Poželjno bi bilo da roditelj dovede dijete na prvi pregled dok su zubi još zdravi, jer će tada za njega biti ugodan i zanimljiv. Preporučuje se u dobi između druge i treće godine života, kada dijete ima sve mliječne zube. Na kontrole bi bilo dobro ići svaka tri mjeseca ili barem dvaput na godinu - naglasila je stomatologica.



Mliječni zubi obično počinju ispadati otprilike u sedmoj godini. Ispadaju prvo donji prednji sjekutići, zatim su na redu gornji sjekutići itd. Iako su mliječni zubi zapravo privremeni, važno ih je održavati zdravima i na taj način čuvati dok prirodno ne ispadnu.



- Zdravlje mliječnih zubi te njihovo pravodobno ispadanje uvjetovat će pravilan rast i razvoj trajnih. To znači da je jedna od važnih zadaća mliječnih zubi čuvanje mjesta za njihove trajne nasljednike. Ako je mliječni zub prerano izvađen, onda nasljednik, trajni zub, nema putokaz koji ga usmjerava na predviđeno mu mjesto. Posebno je štetno prerano vađenje prvog trajnog (šestogodišnjeg) kutnjaka, koji je putokaz rasta svim ostalim zubima. Sljedeća je uloga mliječnih zubi žvakanje, razvoj pravilnog govora, lijep izgled te pravilan rast i razvoj čeljusti - istaknula je doktorica. Možda ne postoji šansa da nama i našim klincima odlazak zubaru postane bar malo draži, no trebala bi biti dovoljna spoznaja da će lice našeg djeteta jednoga dana krasiti prekrasan osmijeh iza kojeg će se kriti zdravi zubi.



Tekst: Sanja Lijović


Foto: Thinkstock