Spolnost je normalan i zdrav dio ljudskog života, koji počinje rođenjem i nastavlja se tijekom života. Što treba znati o seksualnom odgoju mladih?

Proces stvaranja spolnog identiteta i razvoj svijesti o spolu kod djece je vrlo složen i dug proces. Roditelji u tom procesu imaju vrlo važnu ulogu na način da pomažu djetetu da shvati samo sebe kao spolno biće. O tome će ovisiti djetetova seksualnost u odrasloj dobi.



Djeca već u predškolskoj dobi istražuju svoju spolnost, zanimaju se za svoj „nastanak“, svoje tijelo i za slična spolno i seksualno povezana pitanja. Seksualnost od vrlo rane dobi ima kod djece veliku ulogu. Suprotno uvjerenju mnogih roditelja, s djecom niže kronološke dobi treba biti iskren i odgovarati im istinito na postavljena pitanja. Važno je odgovarati točno, ali primjereno djetetovoj dobi (primjerice, djetetu možete objasniti da su za nastanak djeteta potrebni mama i tata, da beba raste u mami, ali da je za nastanak bebe potreban i tata).



Neiskrenost pri odgovaranju na djetetova pitanja o seksualnosti kad tad će dovesti do zbunjenosti djeteta i nepovjerenja prema roditeljima (dijete će u kasnijoj dobi svakako shvatiti da roda ne nosi djecu). Poželjno je poticati djecu da vam postavljaju pitanja o svemu što ih zanima, jer najbolje je da dobiju ispravne informacije od vas nego krive od vršnjaka ili iz različitih medija.



Nažalost, istraživanja su pokazala da se o seksualnosti mladi najčešće informiraju putem medija-časopisa, televizije i knjige, nešto rjeđe kroz razgovore s prijateljima i vršnjacima, a najmanje o tome saznaju u razgovoru s roditeljima i profesorima.



Česte (krive) pretpostavke roditelja:




  • Informacije o seksualnosti su štetne




  • Djeca nisu seksualna bića




  • Djeca ne bi trebala biti seksualna




  • Seksualnost je opasna




  • Adolescenti već sve znaju o seksu




  • Cilj je seksualne edukacije naučiti djecu apstinenciji





Roditelji su danas prezaposleni, mnogi neinformirani, a nerijetko je to i „tabu“ tema u krugu obitelji. S druge strane, samo mala količina onoga što se prikazuje u medijima sadrži odgovorno seksualno ponašanje ili daje točne informacije. Činjenica jest da je adolescentu potrebna pouzdana i iskrena osoba od koje može tražiti sve odgovore – najbolje ako je to roditelj.


Možda razgovor o seksu nije ugodan, ali je iznimno važan. Uz temeljne činjenice o seksu, vaše dijete će na taj način učiti i o vašim obiteljskim vrijednostima, uvjerenjima i stavovima.




Važne činjenice koje kao roditelj treba znati:




  • Hormonalne promjene kod adolescenata dovode do porasta u spolnom nagonu




  • Kada mlade ljude počne zanimati seks oni informacije traže od prijatelja, iz knjiga, časopisa i filmova te s interneta i televizije




  • Adolescenti su loše informirani o činjenicama vezanim uz seks i dobivaju manje razumnih savjeta o tome kako odgovorno voditi svoj spolni život




  • Značajan postotak mladih spolno je aktivan u vrlo ranoj dobi, oko 15. godine




  • Rana i učestala spolna aktivnost tinejdžera vezana je uz karakteristike osobe, obitelji, vršnjaka i obrazovanja




  • Velik broj spolno aktivnih tinejdžera izloženo je riziku nenamjerne trudnoće jer kontracepciju ne koriste dosljedno




  • Adolescenti su često pod velikim pritiskom vršnjaka kada je posrijedi početak spolnih odnosa. Ako nisu spremni za odnos, mogu se osjećati isključenima iz grupe.




  • Istraživanja su pokazala da promicanje apstinencije neće spriječiti adolescente od seksualnih aktivnosti, pa je zato nužna edukacija o metodama zaštite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, kako bi se spriječile neželjene posljedice.





Više o tome kako s djecom razgovarati o spolnosti čitajte u tekstu:



Adolescencija doba formiranja seksualnog identiteta i eksperimentiranja



Želite li izraziti svoje mišljenje o ovoj temi, pridružite nam se na temi na Forumu!




Tekst: Centar Proventus, www.centarproventus.hr


Foto: Thinkstock