Iako se na prvi pogled čini neobičnim, darovita djeca znaju biti iznimno “teška” jer se ne uklapaju u norme

Darovita djeca su zbog svog neuklapanja često samozatajna, a katkad i nespremna za komunikaciju, pa mogu ostati nezapažena, podcijenjena ili neshvaćena u svojim postupcima.



Darovita djeca kognitivnim razvojem premašuju drugu djecu iste kronološke dobi, pa teško pronalaze prijatelje među vršnjacima. Usto, darovito dijete u redovitom školskom programu vrlo brzo usvaja gradivo, koje mu djeluje u najmanju ruku dosadno, pa postaje hiperaktivno, ometa tijek nastave i skreće pozornost na sebe. Zbog intenzivnog zanimanja za određena područja, recipročno slabi interes za druge teme.



Važno je prepoznati darovitost


Darovito dijete koje mnogo čita i sjajno se snalazi s riječima, ne mora biti nadareno i za matematiku. Neka istraživanja pokazuju da među školskom djecom ima čak 10 posto darovitih, pa je njihovo neprepoznavanje zapravo gubitak za društvo u cjelini.



Važno je da roditelji prepoznaju potrebe svog djeteta, da reagiraju u skladu s njima te da se zauzmu za razvijanje sposobnosti svoje djece jer će u suprotnom ona biti izgubljena u prosječnosti grupe.



Darovita djeca jesu drukčija, no to znači da su u odnosu na djecu svoje dobi znatiželjnija, radoznalija, frustriranija, osjećajnija, strastvenija. Biti roditelj darovitom djetetu veliki je izazov, ali i veselje.




Dijete s ADHD-om


Dijete s tikovima




Tekst: Jelena Vrsaljko, dipl. soc. radnik, psihoterapeut, nlp trener; Kristina Bačkonja, dipl. psiholog, Centar Proventus


Foto: Thinkstock