Je li vam se kao roditelju adolescenta dogodilo da vam je dijete reklo kako ste njegov najgori neprijatelj i da vas jednostavno ne podnosi ili čak mrzi?

Roditeljima adolescenata nerijetko se događa da nakon glasnije rasprave njihovo dijete ljutito odlazi u sobu i prije naprasnog zalupljivanja vratima sebi u bradu promrmlja neke od ovih rečenica: „Ti misliš da sve znaš!“; „Stalno me želiš kontrolirati!“, „Nitko od mojih prijatelja nema ovako naporne roditelje!“; „Ja sam tebi samo sluga!“; „Nemaš pojma kako je meni!“; „Tretiraš me kao da imam 3 godine!“; „Nikad ne slušaš što ti govorim, uopće te nije briga za mene!“...



Ti si mi najgori neprijatelj
Nije neobično da u takvim situacijama roditelji pomisle kako su za svoje dijete najgori neprijatelji na svijetu i kako ih ono jednostavno ne podnosi ili čak mrzi. Svojim čestim izbivanjem iz kuće, zatvaranjem u sobu (uz natpis „zabranjen ulaz“), beskrajno dugim razgovorima s prijateljima i paralelno odgovaranjem roditeljima da nema ništa novo, na prvu može doista tako i izgledati. No, ako imate na umu da se iza tinejdžerskog prijezira krije nesigurnost, a iza površnosti potreba za bliskošću, postat će vam jasno da istu situaciju proživljava ogroman broj roditelja, pa čak i oni kojima je struka rad s mladima.



Unutrašnja oluja 24 sata dnevno
Anna Freud, kćerka poznatog psihoanalitičara Sigmunda Freuda izjavila je da „Biti normalan u vrijeme adolescencije samo po sebi nije normalno“. Njezina izjava zapravo i nije tako daleko od istine. Naime, vaši adolescenti mogu tijekom dana promijeniti stotinu raspoloženja: u jednom trenutku plaču i ridaju kao malo dijete zbog neke tužne scene na TV-u, u drugom trenutku se nekontrolirano smiju situacijama koje objektivno nisu nimalo smiješne ili su čak žalosne. Njihove promjene raspoloženja su direktna posljedica disbalansa hormona koji ih istovremeno jako iscrpljuju, ali i daju ogromnu energiju. Na cijelu unutrašnju oluju koja se u njima odvija 24 sata dnevno, naslanjaju se i zahtjevi okoline (roditelja, škole) za što normalnijim, primjerenijim i odgovornijim ponašanjem. U svakom slučaju proživljavaju toliko frustracija, eksplozija osjećaja i užasnih dilemi kao nikad prije (a ni poslije) u životu.





Kako si pomoći?
Iako jednostavnog i brzog recepta nema, najuspješniji alat u odgoju adolescenata su ljubav, suosjećanje, strpljenje, pohvala, razumijevanje i razgovor. Kroz razgovor sa svojim djetetom koje je zbunjeno i uplašeno zbog svih tih promjena više nego vi, dajte mu do znanja da ste uvijek tu za njega, spremni saslušati sve što ga muči i dati savjet ako želi. Pomognite mu da integrira da odrastanjem prava i odgovornosti dolaze zajedno u paketu, da je sam odgovoran za svoj život te da svako ponašanje nosi i određene posljedice.

Dobra komunikacija i odnos s djetetom su stvari koje se mogu naučiti te je upravo iz tog razloga Centar Proventus odlučio za roditelje adolescenata napraviti ciklus radionica „Kako preživjeti (m)adolescenta?“. Na radionicama će imati prilike razviti konkretne vještine, dobiti niz stručnih i korisnih savjeta u odnosu s djetetom, te u ugodnoj i opuštajućoj atmosferi osnažiti svoje roditeljske kompetencije. Ciklus radionica počinje 11. Travnja. Prijave su u tijeku.



Za sve informacije o radionici možete se obratiti:
Kristini: 098 817 417 ili kristina@centarproventus.hr
Jeleni: 091 520 0005 ili jelena@centarproventus.hr


Imate li problema s vašim adolescentom, tražite savjet ili ga želite s drugima podijeliti, pridružite nam se na otvorenoj temi na Forumu!



Tekst: Kristina Bačkonja, dipl. psiholog, Centar Proventus


Foto: Thinkstock