kako razgovarati s tinejdzerom

10 pravila ponašanja kad imate posla s tinejdžerima

Život s tinejdžerom katkad se čini kao hodanje po minskom polju. Kriva riječ i bomba eksplodira...

  • Vaš tinejdžer je ćudljiv, napet, neuredan? Pa to je normalno

Djetetov mozak je sada poput velikog gradilišta, hormoni divljaju i voze emocionalni rollercoaster, roditelji i škola samo nerviraju. Ni vi ne biste bili na miru na njegovom mjestu. Zato nemojte donositi preteške zaključke ili optuživati ga da je zlonamjerno. Tinejdžer se ne ponaša tako s ciljem da vas nervira, već zato što sada mora proći kroz tu oluju i metež. I vi ga morate pratiti.

  • Tinejdžer mrzi da se prema njemu postupa kao s malim djetetom

“Gledaj lijevo-desno kad prelaziš cestu!” ili “Nemoj zaboraviti posjeti sendvič, ljubavi.” Gnjev adolescenta na takve rečenice je zajamčen!

  • Tinejdžeri pružaju otpor svojim roditeljima kako bi se oslobodili od njih

Mama i tata jednostavno više nisu cool. Tinejdžer shvaća da smo i mi samo obični ljudi, ali to da imamo mane, taj dio nažalost još ne razumiju do kraja. Biti suočen s tom činjenicom nije baš zabavno. I zato umjesto da se uvrijedite i povučete, prihvatite sve s više humora. Budite cool i sigurno ćete imati bolji odnos s djetetom.

kako razgovarati s tinejdzerom

  • Ne, vi i vaš tinejdžer niste “najbolji prijatelji” – i ne biste trebali biti

Sada je razdoblje u kojem se trebate na lijep način i uz poštovanje i ljubav polako ‘odvojiti’. Njemu su važniji vršnjaci i prijatelji i zato je vaš posao da budete prisutni. Pa i kad je neugodno.

  • Nemojte djetetu držati govore

“U moje vrijeme, sve je bilo bolje”. Prvo to nije istina, a drugo, to će ga samo iznervirati ili izazvati prevrtanje očima.

  • Nemojte se petljati u izbor odjeće vašeg tinejdžera

Naravno, prozirna čipka ili ‘izazovnije’ kombinacije ne mogu proći za školu ili ako vi smatrate da je to previše. U ostalo vrijeme pokušajte shvati da nova mladost dolazi s novim stilovima i trendovima. To je tako!

  • Čitate njegov dnevnik ili ulazite u njegovu sobu bez kucanja? Nemojte!

Tinejdžer ima pravo na svoju intimnost i privatnost. A njegove probleme sada bolje razumiju njegova djevojka ili njezin dečko.

  • Prigovaranje, prijetnje i kažnjavanje? To ste već shvatili da ne donosi nikakve rezultate u odgoju i apsolutno je kontraproduktivno u pubertetu

Vaša se dominacija ionako već smanjila. I to je dobro. Puno je bolje stoga da ostanete u odnosu s djetetom, nego da pokušavate nametnuti svoju moć i volju.

kako razgovarati s tinejdzerom

  • Dajte im više slobode

Ako ste otac koji odlučuje o svom tinejdžeru i majka koja uvijek zna što je dobro za dijete, moglo bi vam biti nepotrebno teško u svakodnevnom obiteljskom životu. Mladi moraju naučiti preuzeti odgovornost za sebe, svoje postupke i donositi vlastite odluke. Za to im treba puno prakse. I sve više slobode.

  • Volite harmonične odnose i izbjegavate svađe? Šteta

Zato što se vaš tinejdžer baš voli svađati i potrebni ste mu kao sparing partner. Čak i ako vas ponekad to košta puno živaca, rješavajte sukobe i neka povremeno bude i žustrije. Tako ćete rastjerati tamane oblake koji su se možda nadvili nad vaš odnos.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Crtanjem i pisanjem adolescenti u borbi protiv droga

S obzirom na to da je zlouporaba sredstava ovisnosti jedno od najčešćih rizičnih ponašanja u…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

Upoznajte vukovarske genijalce

Aktualni rođendanski broj lifestyle magazina Storybook donosi temu o vukovarskim genijalcima Matiji Hardiju, Ivanu Kolaru,…

bolovi uzrokovani rastom

Dijete osjeća bol u nogama - posljedica rasta ili razlog za brigu?

Pedijatri smatraju kako će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. Kako…