kako razgovarati s tinejdzerom

10 pravila ponašanja kad imate posla s tinejdžerima

Život s tinejdžerom katkad se čini kao hodanje po minskom polju. Kriva riječ i bomba eksplodira...

  • Vaš tinejdžer je ćudljiv, napet, neuredan? Pa to je normalno

Djetetov mozak je sada poput velikog gradilišta, hormoni divljaju i voze emocionalni rollercoaster, roditelji i škola samo nerviraju. Ni vi ne biste bili na miru na njegovom mjestu. Zato nemojte donositi preteške zaključke ili optuživati ga da je zlonamjerno. Tinejdžer se ne ponaša tako s ciljem da vas nervira, već zato što sada mora proći kroz tu oluju i metež. I vi ga morate pratiti.

  • Tinejdžer mrzi da se prema njemu postupa kao s malim djetetom

“Gledaj lijevo-desno kad prelaziš cestu!” ili “Nemoj zaboraviti posjeti sendvič, ljubavi.” Gnjev adolescenta na takve rečenice je zajamčen!

  • Tinejdžeri pružaju otpor svojim roditeljima kako bi se oslobodili od njih

Mama i tata jednostavno više nisu cool. Tinejdžer shvaća da smo i mi samo obični ljudi, ali to da imamo mane, taj dio nažalost još ne razumiju do kraja. Biti suočen s tom činjenicom nije baš zabavno. I zato umjesto da se uvrijedite i povučete, prihvatite sve s više humora. Budite cool i sigurno ćete imati bolji odnos s djetetom.

kako razgovarati s tinejdzerom

  • Ne, vi i vaš tinejdžer niste “najbolji prijatelji” – i ne biste trebali biti

Sada je razdoblje u kojem se trebate na lijep način i uz poštovanje i ljubav polako ‘odvojiti’. Njemu su važniji vršnjaci i prijatelji i zato je vaš posao da budete prisutni. Pa i kad je neugodno.

  • Nemojte djetetu držati govore

“U moje vrijeme, sve je bilo bolje”. Prvo to nije istina, a drugo, to će ga samo iznervirati ili izazvati prevrtanje očima.

  • Nemojte se petljati u izbor odjeće vašeg tinejdžera

Naravno, prozirna čipka ili ‘izazovnije’ kombinacije ne mogu proći za školu ili ako vi smatrate da je to previše. U ostalo vrijeme pokušajte shvati da nova mladost dolazi s novim stilovima i trendovima. To je tako!

  • Čitate njegov dnevnik ili ulazite u njegovu sobu bez kucanja? Nemojte!

Tinejdžer ima pravo na svoju intimnost i privatnost. A njegove probleme sada bolje razumiju njegova djevojka ili njezin dečko.

  • Prigovaranje, prijetnje i kažnjavanje? To ste već shvatili da ne donosi nikakve rezultate u odgoju i apsolutno je kontraproduktivno u pubertetu

Vaša se dominacija ionako već smanjila. I to je dobro. Puno je bolje stoga da ostanete u odnosu s djetetom, nego da pokušavate nametnuti svoju moć i volju.

kako razgovarati s tinejdzerom

  • Dajte im više slobode

Ako ste otac koji odlučuje o svom tinejdžeru i majka koja uvijek zna što je dobro za dijete, moglo bi vam biti nepotrebno teško u svakodnevnom obiteljskom životu. Mladi moraju naučiti preuzeti odgovornost za sebe, svoje postupke i donositi vlastite odluke. Za to im treba puno prakse. I sve više slobode.

  • Volite harmonične odnose i izbjegavate svađe? Šteta

Zato što se vaš tinejdžer baš voli svađati i potrebni ste mu kao sparing partner. Čak i ako vas ponekad to košta puno živaca, rješavajte sukobe i neka povremeno bude i žustrije. Tako ćete rastjerati tamane oblake koji su se možda nadvili nad vaš odnos.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

'Teški' predmeti koje djeca uče na zabavan i koristan način

Robokacija je uistinu hvalevrijedan pristup djecu, učenju, znanju, odgovornostima i vrlinama.

Izazovi odgoja djece u digitalno doba: opasnost se krije u neumjerenoj upotrebi!

Pametni telefoni, ali i tehnologija općenito uvelike olakšavaju naše živote. Lakše i brže komuniciramo, dogovaramo…

Ovakve nastavnike žele djeca!

Ususret početku nove školske godine želimo i učitelje i nastavnike potaknuti da uspostave od početka…

Na prvi dan škole dm je pripremio poklon-paket za SVAKOG osnovnoškolca

Početak školske godine dm je odlučio započeti darovima - poklon-paketom za osnovnoškolce i slobodanim danom…