Sastojci za tijesto od palente:

• cca.1 litra vode (ili prema uputama na vrećici palente)

• 450 g palente

• 2 žlice maslaca

• sol, papar

• 5 dag parmezana ili nekog drugog naribanog sira

Za umak za pizzu:

• 3 žlice pasirane rajcice

• mao soli

• origano i bosiljak

Za nadjev (količina po želji):

• sir

• šampinjoni

• rikula

• crne masline

Priprema: U lonac ulijte litru vode, posolite ju i pričekajte dok zakipi. Skinite s vatre i lagano umiješajte palentu, vratite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte oko 5 minuta ili dok se palenta ne počne odvajati od lonca i postane čvrsta. Dodajte malo papra te umiješajte i 2 žlice maslaca i parmezan. Rasporedite smjesu u kalup za pizzu te ostavite da se malo ohladi.

Napravite umak za pizzu i njime premažite palentu kad se ohladi i stvrdne. Na umak stavite i ostale sastojke za nadjev (osim rikule) i pecite oko 15 minuta na 220 stupnjeva. Izvadite pizzu, stavite na nju i rikulu te prije rezanja pričekajte još koju minutu kako bi se palenta ponovno malo stvrdnula.

Izvor: tjednik Lisa

Foto: Profimedia