Srca s limunom i makom

Da onaj slatki dio obroka bude još slađi, i od prirodnih sastojaka, pobrinula se autorica Dunja Gulin autorica nove kuharice "Slatki vegan". Iz nje dijelimo recept za prhke kekse koji se obavezno peku u Dunjinom domu za vrijeme blagdana. Sada stavite ove kekse u pećnicu, a onda kuharicu pod bor. Ne onu koja je ispekla kekse, nego knjigu!

Sastojci za 24 - 26 keksa

  • 260 g (2 šalice) brašna T-850
  • 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
  • 4 - 5 žličica maka u zrnu
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • nekoliko prstohvata soli
  • prstohvat bourbon vanilije u prahu
  • korica 1 organskog limuna
  • 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
  • 1 - 2 žlice sojinog mlijeka

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

2. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i koricu limuna pa dodajte komadiće margarina i vilicom razmrvite. Dodajte žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvite pa rukom povežite tijesto. Ako se raspada kada ga stisnete u dlanu, dodajte još žlicu mlijeka pa kratko izmijesite da dobijete homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati.

3. Prebacite na radnu površinu te kratko mijesite. Spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata ili preko noći.

4. Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikujte kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji vam se sviđa). Višak opet povežite u tijesto i razvaljajte te tako nastavite dok ne potrošite cijelo tijesto.

5. Kekse špatulom pažljivo prebacite na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta ili produžite još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.

 

Tekst: Dunja Gulin, Slatki vegan, Planetopija 2018.

Foto: Maja Danica Pečanić

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kako najbolje iskoristiti željezo iz hrane?

Nedostatak željeza u krvi čest je problem modernog…

Slatko bez grižnje savjesti s Dunjom Gulin

Malo tko će se odreći uživanja u čokoladi,…

Pročitajte i:

brownie s batatom, datuljama, bez brašna

Sočni brownie s batatom i datuljama, ali bez brašna

Ako imate problema s glutenom ili vam se dopada ideja da iz kolača izbacite brašno,…

recept za kekse od banane i zobenih pahuljica

Hrskavi, zdravi i super jednostavni keksi od samo dva sastojka

Napravite ove jednostavne kekse i to samo od dva bazična sastojka. Zdravi su, bez puno…

Palačinke iz pećnice? Zašto ne? Brzo se spremaju i prepune su različitih okusa

Pečenje palačinki je uvijek zabavno - klinci skakuću oko vas dok ulijevate smjesu u tavicu…

recept za muffine s bundevom i cokoladom

Za Halloween s djecom napravite muffine s bundevom i čokoladom

Vrijeme je izrezivanja bundeva pa one izrezane komade koje ste mislili baciti radije iskoristite za…