Speculaas keksi bez ‘problematičnih’ sastojaka

Počinje nova sezona pečenja blagdanskih keksića! Omiljeni keksi puni mirisnih začina u ovom su izdanju pogodni za osobe s intolerancijom na gluten, mliječne proizvode i jaja kao i onima koji ne žele upotrebljavati namirnice životinjskog podrijetla

Sastojci za 30 keksića

  • 1 šalica rižina brašna
  • ½ šalice brašna od tapioke
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 žličice mješavine začina za speculaas
  • ½ šalice tamnog smeđeg šećera (muscovado)
  • 6 žlica hladnoprešanog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo…)
  • 5 žlica bademova (ili drugog biljnog) mlijeka

 

mješavina začina

  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • po navršak noža mljevenih klinčića i bijelog papra

 

Priprema:

Najprije pomiješajte začine, a zatim im dodajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte. U drugoj zdjeli 5 minuta miksajte ulje sa šećerom kako biste dobili laganu pjenastu mješavinu. Umiješajte polovinu suhih sastojaka i mlijeko, a zatim dodajte ostatak brašna. Miješajte nekoliko minuta da dobijete glatko lagano tijesto. Posudu pokrijte pa je ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći kako bi se proželi okusi.

Prije pečenja pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te veliki lim obložite papirom za pečenje. Kalupe za speculaase lagano pospite rižinim brašnom pa u njih čvrsto utisnite tijesto, a zatim po njemu lagano prijeđite valjkom za tijesto. Odrežite višak tijesta s rubova kalupa pa iz njih vrhovima prstiju izvadite kekse i stavite ih na lim za pečenje. Ako nemate kalupe, tijesto razvaljajte i izrežite običnim kalupićima. Temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva pa kekse pecite 15 minuta. Pečene kekse ostavite da se 10 minuta hlade na limu za pečenje, a zatim ih prebacite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.

Tekst: Patricia Lucija Tomasović
Izvor: sensaklub.hr
Foto:
Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i:

Jesenski kolač

Sastojci za tijesto: 42 g svježeg kvasca 100 g šećera u prahu 500 g glatkog…

Kolač od marelica s bobičastim voćem i mrvicama

Sastojci za tijesto: 200 g rastopljenog maslaca 200 g smeđeg šećera 220 g glatkog brašna…

Sladoled od banane i indijskih oraščića

Ponudite klincima prirodnu inačicu sladoleda u kojoj će uživati baš kao i vi

Chia puding od čokolade i svježeg voća

Zdravija varijanta pudinga od čokolade mogla bi se svidjeti vašim mališanima!